SFT nedir ve nasıl yapılır? SFT (Solunum fonksiyon testi) normal değerleri ve teknik özellikleri

Güncelleme Tarihi:

SFT nedir ve nasıl yapılır SFT (Solunum fonksiyon testi) normal değerleri ve teknik özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 06:05

Sağlık açısından en önemli testler arasında SFT gelmektedir. Özellikle tıbbi açıdan bu kısaltmanın ne anlama geldiği pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki SFT nedir ve nasıl yapılır? SFT (Solunum Fonksiyon Testi) normal değerleri ve teknik özellikleri üzerine tüm detaylar.

Haberin Devamı

Solunum fonksiyon testi olarak da bilinen SFT birçok durum açısından büyük öneme sahiptir. Gerekli görüldüğü takdirde mutlaka uzman bir doktor kontrolünda yapılması gereken testler içerisinde yer alır. Özellikle yaşanabilecek bir hastalığın başlangıcı ya da belirti konusunda önemli bir test olduğunu dile getirmek mümkün.

 SFT Nedir?

 SFT uzun adıyla solunum fonksiyon testi olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda akciğer fonksiyon testi şeklinde de anlatmak mümkün. Akciğerin çalışma performansını ölçmeye yarayan bir testtir. Akciğerler bu konuda farklı şekillerde ele alınır ve test edilir. Böylece herhangi bir hastalık başlangıcı veya belirtisi var ise ortaya çıkarılmaktadır. Bu yönüyle birçok hastalığın erken zamanda teşhisi üzerinden tedavisi noktasında önemli bir potansiyel teşkil ediyor.

Haberin Devamı

 SFT Nasıl Yapılır?

 Aşamalı olarak sıralı bir şekilde ele alınan uygulamalar üzerinden SFT testi yapılmaktadır. Bu konuda ele alınan önemli bir teknolojik cihaz kapsamında ve uzman doktor kontrolü altında gerçekleştirilir.

 - Öncelikle burun hava almayacak biçimde kapatılır.

 - Ağzı uygun tek kullanımlık cihaz değerlendirilir.

 - Öncesinde normal solunum yapılır.

 - Herhangi bir komut beklemeden hasta hızlı şekilde ve kuvvetli biçimde nefes verir.

 - Bu şekilde zorlayarak hasta 6 saniye boyunca nefes vermeye devam eder.

 - Nefesini verdikten sonra ise hasta derin bir nefes alır ve test tamamlanır.

 Bu şekilde arka arkaya ele alınmak suretiyle üç farklı test yapılmaktadır. Bunun temel nedeni ise yapılacak olan testler arasından en iyisini seçmektir. Böylece herhangi bir hatayı düşmeden kesin bir tanı üzerinden yaşanabilecek olası sorunlar ortaya çıkarılır.

 SFT (Solunum Fonksiyon Testi) Normal Değerleri

 Normal değerler ile beraber yaşanabilecek hastalık değerlerine bağlı olarak farklı solunum fonksiyon test değerleri ortaya çıkmaktadır. Bu doğrultuda yapılan test ile beraber sağlıklı bir insandaki normal değer, %70 ya da 80 arasında değişkenlik gösterir. Fakat yaşla beraber bu oran belli bir miktarda azalış gösterebilir.

Haberin Devamı

 Bir diğer yandan obstrüksiyon varlığı ile beraber KOAH değerleri % 70'in altında olması üzerinden ele alınır. Bu konuda kişide eğer astım problemi söz konusu olursa o vakit %75’in altında bir değer şeklinde ifade edilir. Yapılan testler arka arkaya 3 defa gerçekleştirilerek bu sayede en doğru test sonucu elde edilmektedir. Böylece bu test sonucu üzerinden kişide ne tür hastalığın ortaya çıktığına dair bilgi elde edilmektedir.

 SFT Teknik Özellikleri

 Solunum fonksiyon testi özel bir yapıya sahip teknolojik cihaz üzerinden ele alınmaktadır. Aynı zamanda spirometri olarak da ifade edilen bu işlem adına cihaz etkin bir şekilde değerler görsel açıdan ortaya çıkar. Öncelikle burun delikleri özel olarak kapatılır. Daha sonra cihaza bağlı olan bir aparat sistemi ile beraber ağzı dolu üzerine nefes verme özelliği sağlanır. Böylece nefesine kadar bir zaman dilimi içerisinde verildiği sayısal veriler doğrultusunda ortaya çıkarılır. Bu veriler cihaz kapsamında sağlıklı bir insan üzerindeki yüzde eşliğinde karşılaştırılır. Yaklaşık olarak 6 saniye boyunca nefes veren kişinin verdiği nefes hassas bir yapı altında incelenir.

Haberin Devamı

 SFT Hangi Durumlarda Yapılır?

 Özellikle astım şüphesi ile muayeneye gidildiği vakit SFT test uygulanmaktadır. Buna bağlı olarak ele alınan kontroller ve teşhis üzerinden farklı yüzdeler kapsamında problem ortaya çıkarılır. Daha sonra ne tür tedavi yöntemleri ele alınacağına dair karşılıklı konuşma gerçekleştirilir

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!