Seyir halinde Edebiyat dersi

Güncelleme Tarihi:

Seyir halinde Edebiyat dersi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2022 10:33

Beyoğlu birçok yazarın ve şairin yaşanmışlıklarına tanıklık etmiş bir semt. 1937’de Taksim Ortaokulu adını alan, öncesinde ise Fransız Jean Patiste İlkokulu olan İstanbul Atatürk Anadolu Lisesi de bu semtte yer alan okullardan biri. Okul bulunduğu konumdan kaynaklanan artılarını en verimli şekilde kullanmaya çalışıyor. Örneğin Türk Dili ve Edebiyatı derslerinin bazıları, edebiyatçıların zamanında Beyoğlu’nda yaşadığı ya da yolunun düştüğü mekanlarda işleniyor.

Haberin Devamı

İstanbul Atatürk Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Hayri Ataş’ın düzenlediği ‘Edebiyatımızda Meķân: Beyoğlu’ gezileri kapsamında öğrenciler bazı dersleri ünlü edebiyatçıların bir zamanlar yaşadıkları, zaman geçirdikleri yerlerde işliyor. Yaklaşık 7 senedir devam eden gezilerin son durağı İkinci Yeni şairlerinin sık sık bir araya geldiği mekan olan Çiçek Pasajı ve zamanında Mehmet Akif Ersoy’un yaşadığı Mısır Apartmanı oldu. Hayri Ataş ve öğrencileri, seyir halindeki edebiyat derslerini şöyle anlatıyor:

DERSE İLGİ ARTTI
Hayri Ataş (İstanbul Atatürk Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni): Dersi sınıf dışında bir yerde işlemek çocuklar için her zaman eğlencelidir. Kişisel gelişimin ilk adımının okulda alınan eğitim olduğunu düşünüyorum. Biz burada seyir halinde işlerken çocuklar hem bu sokakların tarihini, kültürünü görerek öğrenmiş oluyor ve bilgi kalıcı hale geliyor hem de toplu bir gezi olduğu için etkileşim halinde oluyorlar böylece işin içine akran eğitimi de giriyor. Tekrar ettiği için bilgisini pekiştiriyor, başkasına öğretirken öğretmeyi de öğrenmiş oluyor. Sadece sizin verdiğiniz sınırlı bilgilerle kalmıyor. Eksiklerini kendisi de tamamlamış oluyor. Bu gezilerle birlikte öğrencilerin derse ve çevrelerine ilgilerinin de arttığını gözlemliyorum.
Ezgi Yaman (İstanbul Atatürk Anadolu Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi): Türk Dili ve Edebiyatı dersini daha önce hiç böyle işlememiştik, ilk defa böyle görüyoruz. Gayet güzel. Hem daha kalıcı bir öğrenme biçimi oluyor hem de bizim için farklı bir aktivite oluyor. Ama bir yandan da 12’nci sınıf olmanı başka bir yoğunluğu var. Sınava hazırlanıyoruz, geçmiş senelerdeki kadar böyle dolaşma, sosyalleşme fırsatı olmuyor. Merve Şişman (İstanbul Atatürk Anadolu Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi): Pandemi, hemen ardından sınav telaşı vesaire derken sosyallikten doğal olarak uzaklaşmış olduk. Böyle hem ders oluyor hem de dolaşmış oluyoruz. Stresimize de biraz atıyoruz, yani biraz rahatlamış oluyoruz. Mevcut olan müfredatın daha eğlenceli bir hale gelmesi bize iyi geliyor. Bir yandan da son sınıfız, bir daha birbirimizi görmeyeceğiz böyle birlikte vakit geçiriyor, anı biriktiriyoruz.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİLER GÖRME ENGELLİLERE REHBER OLACAK
İstanbul Atatürk Anadolu Lisesi’nin Beyoğlu’nda edebiyat gezileri, bir sonraki eğitim-öğretim döneminde de devam edecek. Üstelik bu kez Beyoğlu’ndaki mekanları daha önce gezip öğrenen öğrenciler görme engelli öğrencilere rehberlik edecek. Öncesinde yaklaşık 4 hafta sesli betimleme eğitimi alan öğrenciler, hem ilk dönem öğrendiklerini görme engelli arkadaşlarına aktaracak hem de dersi pekiştirmiş olacak.

BAKMADAN GEÇME!