Şemsa Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Şemsa Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 16:53

Recaizade Mahmut Ekrem, eserlerinde kendi hayatından bazı kesitler sunar. Racizane Mahmut Ekrem, İstanbul'da Vaniköyü'nde doğdu. Babası ise, Mehmet Şakir Recaî Efendi, Tanzimat'ın ilk yıllarında "Takvim hane Nazırlığı" yaptı. Şair, tarihçi, hattat olan çok kültürlü bir insandır. Şemsa kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır sizler için derledik.

Haberin Devamı

Recaî Efendi'nin soyu ise, Balıkesir'in Kepsut nahiyesindendir. Ailenin en bilinen en büyük atası olan yeniçeri ağalığına kadar yükselen Selim Ağa'dır. Recaî Efendi'nin, soyu ise, Gazi Timurtaş Paşa'ya kadar uzanan ve o dönemin en köklü ailelerinden birinin kızı olarak da bilinen Rabia Adviye Hanım ile evlendi. 

 Şemsa Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır? 

 Şemsa, Recaizade Mahmut Ekrem’in kaleme almış olduğu bir hikayedir. 

 Şemsa Eserinin Konusu 

 Recaizade Mahmut Ekrem'in kaleme aldığı bu eserin konusu, kendi yaşadığı olaylardan kesitler içerir. Şemsa ismi ile tanıdığımız Seher, annesini ve babasını daha çok küçükken kaybetmiş olan bir Anadolu çocuğudur. Recaizade onu çok sever ve bunun için de onu öz çocuğu gibi yetiştirmek için yanına alır. Ama Anadolu’da kaptığı zatürre, Şemsa’nın ölümüne yol açar. Bu hüzünlü son ise, okuyucuları derinden etkiler. 

Haberin Devamı

 Şemsa Eserinin Özeti 

 Şemsa, Racaizade Mahmut Ekrem'in kendi hayatından kesitler sunduğu bir hikayedir. Bu eserde Şemsa adı ile bilinen Seher, annesini ve babasını daha çok küçük yaşlarda kaybetmiş olan bir Anadolu çocuğudur. Recaizade, bu çocuğu çok sever ve onu öz çocuğu gibi görerek iyi bir şekilde yetiştirmek ister. Ama Şemsa bir zatürre hastalığına yakalanır ve vefat eder. Aslında hüzünlü ama gerçek bir hayat hikayesinin anlatıldığı bu hikaye, edebiyatımızda çok önemli bir yere sahiptir. Şemsa ismi ile bilinen küçük kız çocuğu, her yerde karşılaşabileceğimiz sıradan bir Anadolu çocuğudur. 

 Şemsa Türü ve Özellikleri 

 Şemsa, hikaye türünde yazılan bir eserdir. Yazar, bu hikayede hayatından gerçek kesitleri okuyucularla buluşturur. Özellikle de yaşadığı olayları bu hikayeye yansıtarak hikayenin sürükleyiciliğini ve gerçekliğini arttırıyor. Edebiyatımızda gerçek hayatın yansımalarını tüm çıplaklığı ile görebildiğimiz nadide eserler arasında yer alır. Bu eserinden Recaizade Mahmut Ekrem, kendi hayatından da okurlara bazı ipuçları ve bazı kesitler sunar. Hikaye ve roman türü, Ekrem'in sanat hayatının özellikle de son zamanlarında denediği batılı edebî bir türdür. Son hikaye denemesi ise Şemsa olarak bilinir. Aynı zamanda bu eserini bir hatıra türünde kaleme almıştır. Bu nedenle de aslında çok daha ayrı bir yere sahiptir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!