Sayıp Dökme nedir? Sayıp dökmelere yer vermek ne demek? Paragrafta nasıl bulunur?

Güncelleme Tarihi:

Sayıp Dökme nedir Sayıp dökmelere yer vermek ne demek Paragrafta nasıl bulunur
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2022 00:55

Sayıp dökme yazım dilinde sıklıkla kullanılmaktadır. Anlatımda etkiyi arttırması açısından önemli olmaktadır. Yazım dilinde sayıp dökme ile anlatımı güçlendirme hedeflenmektedir. Konunun çarpıcı şekilde ortaya konma şeklidir. Sayıp dökmeye yer verme tekniğini öğrenerek yazım içinde kullanmak mümkün olmaktadır. Bununla ilgili farklı kaynaklar bulunmaktadır. Sayıp dökme ve sayıp dökmelere yer verme konusunu detaylarıyla değerlendirdik.

Haberin Devamı

 

 Sayıp dökme herhangi bir şeyin parçalarını dikkat çekecek şekilde arka arkaya sıralama ve dile getirme tekniği olarak bilinmektedir. 

 Sayıp Dökme Nedir? 

 Sayıp dökme ifadesini günlük hayat içinde farkında olmadan kullanırız. Herhangi bir konudaki eleştiriyi açık bir şekilde anlatma ve dillendirme tekniğidir. Konu ele alınırken kişi eleştiri ve fikri bir arada sunmaktadır. Sayıp dökme sırasında konuya vurgu yapılacak şekilde konunun tüm kısımları gündeme gelmektedir. Kişi bunu yaparken her şeyi ortaya koymaktadır. Olan bitenin hepsini ve tüm durumu arka arkaya sıralamak söz konusu olmaktadır. 

 Sayıp Dökmelere Yer Vermek Ne Demek? 

 Sayıp dökmelere yer vermek konunun tüm detaylarını ortaya koymak anlamına gelmektedir. Olayın veya konunun farklı parçalarının dikkat şekilde sunulması anlamına gelmektedir. Ardı ardına yapılan bildirimler konuya vurgu kazandırmaktadır. Ele alınan konuyla ilgili eleştirilerin yanında kişiler fikirlerini de sunmaktadır. Konuyla ilgili anlatımı çarpıcı hale getirmek için düşüncelerin ortaya konma süreci olmaktadır. 

Haberin Devamı

 Sayıp dökmelere yer vermek farklı mecralarda olabilmektedir. Örneğin bir kitap eleştirisinde kişi konu ile ilgili fikrini beyan etmektedir. Ortaya attığı tezi savunacak ve güçlendirecek betimlemeler yapmaktadır. Kişi eleştiri öncesi kitap ile ilgili eleştirisini ortaya koyar. Eleştiri sonrası ise bu eleştiriye karşı kendi fikirlerini belirtir. Sayıp dökme aşamasında eleştiri ve fikir beyan etme süreci paralel ilerlemektedir. 

 Sayıp dökmelere yer vermek çoğunlukla yazı alanında olmaktadır. Öncelikle eleştirel dille yazılan yazılarda bu durum göze çarpmaktadır. Bu yazım tarzı ile birlikte olayın farklı boyutları ortaya çıkarılmaktadır. Amaç derinlemesine ve farklı boyutlarıyla olayı incelemek anlamına gelmektedir. Kapsamlı bir ele alma sürecinde ayrıntılı eleştiri yanında kapsamlı olarak kendi fikrini sunmada bulunmaktadır.

  Paragrafta Nasıl Bulunur? 

 Sayıp dökme paragrafları kitap eleştirisi ve tartışma yazılarında yer almaktadır. Örneğin Balzac'ın Vadideki Zambak isimli eserini inceleyen ve sayıp dökme yapan bir kişinin tarzına bakılabilir. Bu kitap aile yaşamında zorluklar yaşayan bir genç adam ile mutsuz bir evliliği olan kadının arasındaki durumu anlatır. Sayıp dökme yapan bir kişi önce romanın üslubunu ele alır. Bu konuyla ilgili eleştirilerini çarpıcı şekilde sıralamaya çalışır. Üslup ile ilgili eksik kalan kısımları ise kendince dile getirir. 

Haberin Devamı

 Eksik olan konuyla ilgili kendi düşüncelerinden bahseder. Vadideki zambak ile ilgili eksik olduğunu düşündüğü noktaları arka arkaya sıralar. Bu yazım şeklini yaparken kısa cümleler ile konuyu ifade etmektedir. Fikir ve eleştirinin harmanladığı bir yazım tarzı olmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!