Saf şiir nedir, nasıl ortaya çıkmıştır? Saf şiir anlayışının temsilcileri ve özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Saf şiir nedir, nasıl ortaya çıkmıştır Saf şiir anlayışının temsilcileri ve özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2022 16:20

Toplumsal meselelerin dışında bireyselliğin öne çıktığı şiir türü saf şiir olarak bilinir. Aynı zamanda lirik bir üslupla ele alınan ve yazılan bir şiir türüdür. Kökeni Fransa'ya dayanan bir şiir olması üzerinden, Türkiye'de de oldukça önemli şairler yer almaktadır. Peki, saf şiir nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Saf şiir anlayışının temsilcileri ve özellikleri konusunda bilgiler.

Haberin Devamı

Dönemine ait önemli Fransız şairlerinin çıkarmış olduğu saf şiir, bireyselliği ele alan bir şiir türü olarak değerlendirilir. Bu şairler arasında Aras Charles Baudealire ve Stephen Mallarme gibi önemli şairler yer almaktadır. Farklı bir şiir türü olarak toplumsallığı bir kenara bırakırken, bireyselliğin ele alındığı bir etkiye sahiptir.

 Saf Şiir Nedir?

 Toplumsal meselelerden çok bireyselliğin konu edindiği şiirler saf şiir türü olarak ifade edilir. Lirik bir üsluba sahip olarak şairler tarafından kaleme alınır. Fransa'dan çıkışı ile birlikte dünyanın birçok farklı ülkesine yayılmıştır. Türkiye'de geçmişten günümüze önemli saf şiir üzerinden eserler bırakmış şairler bulunur. Aynı zamanda Türkçe üzerinden öz şiir olarak da bilindiğini söylemek gerekir. 1930'lu yıllardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairler tarafından kaleme alınmıştır.

Haberin Devamı

 Saf Şiir Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

 Toplumsal meselelere bir kenara bırakarak bireyselliği ele alan saf şiir, Fransız kökenli bir şiir türüdür. İlk defa Fransa'dan çıkmış ve dünya çapında yayılmış olan dünyanın en önemli şiir türleri arasında gelir. Özellikle Stephen Mallerme ile beraber Charles Baudealire gibi önemli şairlerin ortaya çıkardığı türdür. Anlamından daha çok estetiğe önem verilen, batı edebiyatının etkileyici ve karizmatik şiir türü olarak da bilinir. Genelde şiirde dili her şeyin üstünde tutan estetik bir yapıya sahiptir. Türkiye'de ise 1930'da yıllardan sonra popüler olmaya başlamış ve önemli eserler oluşturmuş şiir türleri arasında bulunur.

 Saf Şiir Anlayışının Temsilcileri

 Hem batı dünyasında hem de Türkiye'de yer alan, geçmişten günümüze uzanmış pek çok önemli saf şiir türü şairleri bulunmaktadır.

 - Aras Charles Baudealire

 - Stephen Mallarme

 - Paul valery

 - İsmet Özel

 - Necip Fazıl Kısakürek

 - Ahmet Haşim

 - Cahit Zarifoğlu

 - Yahya Kemal Beyatlı

 Böylesi önemli şairlerin geçmişten günümüze kadar uzanan farklı şiirleri bulunur. Bu şiirler bireyselliğini ön plana alındığı, toplumsal meselelere ise geri planda kaldığı bir anlayışı kapsar.

Haberin Devamı

 Saf Şiir Anlayışının Özellikleri

 Özellikle bireyselliğin öne çıktığı bir şiir türü olarak değerlendirilen saf şiir, toplumsal meselelere dışarıda bırakır. Farklı özellikleri ile birlikte Batı edebiyatı ve Türkiye üzerinden pek çok özelliğe sahiptir.

 - Duygular ve izlenimler doğrudan verilmez. Daha çok metafor ve alegori yapılarak anlatılır.

 - Şiirde sade ve anlaşılır bir üslup ele alınmaz. Bunun yerine karmaşık imgeler ve dolambaçlı ifadeler değerlendirilir.

 - Saf şiir aynı zamanda sanat sanat içindir ilkesini savunur.

 - Eserlerde toplumsal üyelere yer vermez.

 - Daha çok bireysellik ön plandadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!