Resif nedir ve nasıl oluşur? Resif kıyı tipi nerelerde görülür

Güncelleme Tarihi:

Resif nedir ve nasıl oluşur Resif kıyı tipi nerelerde görülür
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 05:44

Muhteşem bir görsel sunan resimler, özellikle dalgıçların en sevdiği manzaralar içerisinde yer alır. Dünyanın farklı yerlerinde doğal güzellikleri ile öne çıkmasının yanı sıra, aynı zamanda koruma altında olan yapılardır. Peki, resif nedir ve nasıl oluşur? Resif kıyı tipi nerelerde görülür? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Kaya, kum ve deniz canlıların birikimi üzerinden suya yakın alanlarda muhteşem bir görüntü ortaya çıkar. Daha az derinlikli ve sığ alanlarda meydana gelen rengarenk görüntüye sahip yapılar olarak da ifade edilmektedir.

 Resif Nedir?

 Resifler diğer bir ismiyle ayrıca mercan resifleri olarak ifade edilmektedir. Özellikle deniz omurgasızların iskeletlerinde meydana gelmiş olan büyük su altı yapıları olarak öne çıkar. Suyun içinde bulunması bulunmaları ile beraber suyun yüzeyine yakın ya da suyun üzerine çıkmış sıra kayalar şekilde görünürler. Üzeri kaplanmış rengarenk yapıları eşliğinde muhteşem bir görüntü ortaya çıkardıklarını söylemek mümkün. Suyun cezir halindeyken sığ alanlarda meydana gelmiş sualtı yapıları şeklinde anlatmak gerekir.

 Resif Nasıl Oluşur?

Haberin Devamı

 Mercan resifleri denizlerin sığ yerlerinde oluşmaktadırlar. Özellikli binlerce yıl içerisinde sert mercanların birikmesi üzerinden oluşur. Bu bağlamda deniz, kum ve kayalar ile beraber sert mercanlar üzerinde birikimin eşliğinde resifler meydana gelir. Dünyanın birçok farklı yerinde kilometrelerce uzunlukta olabilirler. Aynı zamanda her sene çok yavaş bir şekilde bir ya da 2 cm kadar büyürler. Denizlerin en muhteşem ve harika görselleri arasında yer almaktadırlar. Kayaların üzerinde sert mercanların yer etmesi ve zaman içerisinde büyümesi ile muhteşem bir oluşum ortaya çıkarırlar.

 Daha detaylı bir şekilde Kalsiyum karbonat Tarafından bir arada tutulan mercan kolip kolonilerinden oluştuğunu söylemek mümkün. Mercan kayalıkları üzerinden bakıldığı vakit ise, az miktarda besin sağlayan okyanus suları üzerinden oluşum göstermektedirler. Daha çok tropikal sularda görünen resifler, genel olarak sığ derinliklerde yer aldıklarından dolayı herkesin görebilecekleri alanlardadırlar. Tabii derin su ve soğuk su mercan kayalıkları da yine dünyanın farklı bölgelerinde bulunurlar.

 Resif Kıyı Tipi Nerelerde Görülür?

 Mercan iskeletlerinin üst üste birikmesi ile beraber resif kıyı tipleri meydana gelmektedir. Bu konuda Avustralya kıtasının doğu bölümünde yer alan mercan adaları kıyıları en güzel örneklerden biridir. Genel olarak denizlerin daha sığ bölgelerinde ortaya çıkarlar ve rengarenk yapıları eşliğinde muhteşem bir görüntü sunarlar. Fiziki coğrafya üzerinden bakıldığı vakit denizlerdeki en güzel kıyı tipleri içerisinde yer almaktadırlar. Bu sebepten dolayı dünyanın farklı bölgelerinde yer alan resif kıyı tipleri koruma altındadırlar.

Haberin Devamı

 Resifler Dünyanın Nerelerinde Bulunur?

 En merak edilen konular içerisinde resiflerin dünyanın nerelerinde bulunduğu geliyor. Özellikle en başta tropikal iklimlerde bulunduğunu söylemek mümkündür. Bu bağlamda denize daha sıvı olan yerlerde rengarenk görüntüsü eşliğinde birçok farklı resif yapısı ortaya çıkmaktadır. Genel olarak kilometrelerce uzunluğa sahip olması üzerinden resifler, sert mercan iskeletleri ile oldukça güzel bir görüntü sergilerler. Bu doğrultuda dünyanın birçok farklı tropikal bölgesinde yer aldığını söylemek mümkün.

 - Hint Okyanusu

 - Pasifik Okyanusu

 - Kızıldeniz

 - Avustralya açıkları

 Genel olarak yukarıda verilen tropikal iklime sahip ülkelerde yaygın bulunan en muhteşem doğal alanlar içerisinde yer almaktadır. Ancak iklim tipi uygun olmadığı için Türkiye'de resifleri görmek ne yazık ki pek mümkün değildir. Ama yine de mercan çeşitleri üzerinde resiflere yakın yapıları farklı bölgelerde görmek mümkün. Sualtı alanlarında dünyanın en harika ve rengarenk görsellerini sunan resifler, aynı zamanda farklı deniz canlılarına ev sahipliği yapmaktadırlar. Bu yönleriyle de önemli bir yere sahiptirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!