Polisten kaçmanın cezası 2022 - Polisten kaçmanın cezası nedir, ne kadar ve kaç TL?

Güncelleme Tarihi:

Polisten kaçmanın cezası 2022 - Polisten kaçmanın cezası nedir, ne kadar ve kaç TL
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2022 15:41

Polisin “Dur” ihtarına uymamak sadece ceza almaya değil başka insanların hayatını da tehlikeye sokmaya neden olabilir. Bu nedenle polisin dur ihtarına uymak çok önemlidir. Özellikle de trafiğin güvenliğinden ve düzenli akışından sorumlu olan trafik polisleri bazen sürücüleri durdurarak çeşitli kontroller gerçekleştirebilir. Polisten kaçmanın cezası nedir, ne kadar ve kaç TL sizler için derledik.

Haberin Devamı

Trafik kurallarını düzenlemekle görevli olan polisler günlük trafik akışını da sağlar. Bu nedenle de polislerin emirlerini yerine getirmemek ve trafik kurallarına uymamak kanunen suçlu durumuna düşmeye yol açar.

Polisten Kaçmanın Cezası Nedir?

Trafik polislerinin gerçekleştirdiği rutin kontrolleri sırasında bazı sürücüler polisin “dur” ihtarına rağmen durmayarak kaçabilir. Bunun sonucunda da kanuna aykırı gelen sürücü hakkında yasal işlemler başlatılır. Bununla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen yeniden değerleme oranına göre 2020 yılı için belirlenen bütün trafik cezalarına yüzde 22,58 oranında zam uygulandı. Böylelikle dur ihtarına uymama cezası ise, 2020 yılı için değişmiş oldu.

Trafikte araç kullanırken karşınıza çıkan bir trafik polisinin size dur ihtarı yapması halinde yine de durmazsanız belli oranda idari para cezası ödemek zorunda kalırsınız.

Haberin Devamı

Polisin dur ihtarına uymama cezası ise, 166 TL şeklinde belirlendi. Buna ek olarak da trafiği tehlikeye düşürmek nedeni ile 77 TL daha ceza verilebilir.

Araç durdurma yetkisine sahip olan meslek grupları ise şunlardır;

Jandarma Trafik Timleri

Trafik Polisleri

Karayolları Genel Müdürlüğü Çalışanları

Yolda denetim yapan Maliye Bakanlığı Personelleri

Yolda denetim yapan Ulaştırma Bakanlığı Personelleri

Yol çalışması yapan özel kıyafetli kişiler

Yolda denetim yapan Çevre Şehircilik Bakanlığı Personelleri

Yolda denetim yapan Maliye Bakanlığı Personelleri

Belediye Trafik Zabıtaları

Motorla Dur İhtarına Uymama Cezası

Motorla dur ihtarına uymama cezası, otomobilde olduğu gibi genel araç sınıfına girdiği için aynı oranda cezai işlem uygulanır. Daha önce yaşanmış bazı olaylarda ise, polisin dur ihtarına uymayıp polisin üzerine süren kişilere, 3 bin liraya kadar para cezası verildiği oldu. Aynı zamanda polisin dur ihtarına uymayarak ölümle sonuçlanan bazı durumlarda sürücüye ise, 20 bin liraya kadar para cezası ve hapis cezası gibi cezaların da verildiği görülmüştür.

Dur ihtarına uymayan bir kişi, bu nedenle para cezası bu cezaya itiraz etme hakkı vardır. Tüm trafik cezası itirazları ise, Karayolları Trafik Kanunu 116. Maddesinde yer alır. Sürücünün yer aldığı ilin Trafik Mahkemelerine de başvurması gerekir. Trafik Mahkemesi bulunmuyorsa Sulh Mahkemelerine de başvurabilirsiniz. İtiraz için gerekli belgeler ise şunlardır:

Ruhsat fotokopisi

Kimlik fotokopisi

Dava dilekçesi

Ehliyet fotokopisi

Cezanın tebligat fotokopisi

Cezanın tutanak fotokopisi

Haberin Devamı

İtiraza başvurduktan sonra ise, dava sonucu size bildirim olarak gelir. Sonucun çıkması ise, genellikle 2-3 ay kadar bir süreyi bulabilir.

Trafik Çevirmesinden Kaçmanın Cezası

Bazı karayollarında zaman zaman trafik polisleri çeşitli nedenlerle trafik çevirmesi yapabiliyor. Bu çevirmeler ise, genellikle ihbar üzerine gerçekleşiyor. Eğer araç kullanırken karşınıza bir polis çevirmesi çıkarsa ve polis dur ihtarı yaparsa kesinlikle durmanız gerekiyor. Eğer bu ihtara uymaz ve durmayarak trafik çevirmesinden kaçarsanız hakkınızda yasal işlemler başlatılır.

Trafik çevirmesinden kaçmanın cezası ise, 243 TL olarak bilinir. Eğer kaçma nedeni ise, uyuşturucu, alkol ve ehliyetsiz araç kullanmak ise, 4 bin liraya kadar para cezası kesilebilir. Trafik kurallarına uymak hem can hem de mal güvenliğinin sağlanması için çok önemlidir. Bu kurallara uymayan kişiler ise çeşitli idari yaptırım cezaları da uygulanabilir.

 

BAKMADAN GEÇME!