Pirometre nedir, nerelerde kullanılır ne işe yarar? Pirometre nasıl çalışır?

Güncelleme Tarihi:

Pirometre nedir, nerelerde kullanılır ne işe yarar Pirometre nasıl çalışır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2022 16:17

Sıcaklığın ölçülmesinde kullanılan ve birbirinden farklı değer unsurları içeren, değişik kimya ve fizik araçları bulunmaktadır. Bu farklı sıcaklık değerini ölçen araçlara kullanım durumuna göre de isimlendirme yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi olan pirometre, sıcaklık ölçümünde işe yarayan ve özellikle yüksek sıcaklık ölçümlerinde kullanılan bir cihazdır. İşte, pirometre hakkında merak edilen detaylar.

Haberin Devamı

 Termometreler yüksek sıcaklık değerlerini ölçmeye uygun olmamaktadır. Özellikle endüstriyel alandaki sıcaklık değerlerini termometre ile ölçmek mümkün değildir.

 Pirometre Nedir?

 Pirometre, yüksek sıcaklık ölçümlerinde kullanılan bir cihaz olmaktadır. Özellikle sanayi alanında çeşitli madenleri eritmek amacıyla pirometreler kullanılmaktadır. Pirometreler laboratuvar ortamında yapılan bilimsel çalışmalar ve deneylerde de sıklıkla kullanılan bir araç olarak ifade edilmektedir.

 Nerelerde Kullanılır, Ne İşe Yarar?

 Endüstriyel alanlarda herhangi bir cismin sıcaklığını belirlemek amacıyla kullanılan pirometreler sıcaklık derecesi yüksek olan her alanda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu cihazlar dokunulması imkansız olan sıcaklıkları ölçmek için kullanılmaktadır. Pirometreler sayesinde belli alanlara alınacak ürünlere karar verilebilmektedir. Bu sayede de uzun yıllar ürünü sorunsuz bir şekilde kullanmak mümkün olmaktadır.

 

Haberin Devamı

 Pirometreler yüksek sıcaklıkları ölçtüğü için sıcaklık ölçümünün yapıldığı alanlarda kullanılmaktadır. Endüstriyel üretimlerde elde edilmesi gereken sıcaklıklarda sıcaklığın değerini ölçmek için kullanılan bu cihazlar hassas ölçümler yapabilmektedir. Demir başta olmak üzere birçok madenin eritilmesinde ve dövülmesinde kullanılmaktadır. Fırınların içine de yerleştirilen pirometrelerin kullanım alanı oldukça geniş olmaktadır.

 

 Pirometrelerin farklı türleri de bulunmaktadır. Platin dirençli olan pirometrelerde sıcaklığı ölçmek için cisme ya da yüzeye temas ettirmek gerekmektedir. Optik ve ışınım amaçlı olarak tasarlanan pirometrelerde ise uzaktan sıcaklık ölçümü yapmak mümkün olmaktadır. Optik pirometreler kullanım amacına uygun olmak koşulu ile sıcaklığı ölçülmek istenen yüzeyin parlaklığını, içinde ısısı bilinen başka bir akkor parlaklık ile karşılaştırarak ölçmektedir. Lazerli pirometreler yüzeyin ya da cismin yaydığı sıcaklığı yani kızıl ötesi ışımayı kolaylıkla ölçebilmektedir. Kullanımı yaygın olan pirometrelerin en dikkat çekenleri ışınım esaslı, ısıl çiftli, platin dirençli olanlarıdır.

 

Haberin Devamı

 Pirometre Nasıl Çalışır?

 

 Pirometreler basit bir çalışma sistemine sahip olmaktadır. Ancak yüksek sıcaklıkları ölçen bir cihaz olduğu için kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Pirometrelerin çalışma prensibi cihazın üzerinde mercekler bulunmaktadır. Bu mercekler sıcak elemanın üzerine düşürülerek ölçüm yapılmaktadır. Ölçülen cismin ya da yüzeyin sıcaklığı pirometrenin üzerinde yer alan değerlere bakılarak belirlenmektedir. Ardından da elektrik sinyaller aracılığıyla dönüştürülmektedir. Termometreler pirometrelerin çalışmasına katkı sağlamaktadırlar.

 

 Pirometreler sayesinde doğru ve güvenilir ölçümler yapabilmek için ölçülen yüzeyin ısınma şekli ve sahip olduğu değeri oldukça önemli olmaktadır. Pirometreler termometrelere göre daha üst düzeyde tasarlanmış ve dayanıklı malzemelerin bir araya gelmesi ile yapılan aletler olmaktadır. Günümüzde kullanım alanı oldukça fazla olan pirometreler sanayi alanı başta olmak üzere yüksek ısı ile ürün ve hizmet üretiminin yapıldığı her alanda güvenle kullanılmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!