Pest analizi nedir? Nasıl yapılır? Pest analizi açılımı ve örnekleri

Güncelleme Tarihi:

Pest analizi nedir Nasıl yapılır Pest analizi açılımı ve örnekleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 22:53

Pest Analizi, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Pest Analizi nedir öğrenebilir ve nasıl yapıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Pest Analizi nedir? Nasıl yapılır? Pest analizi açılımı ve örnekleri tüm detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

Pest Analizi, firmalarda strateji belirleme aşamasında kullanılan bir analizdir. Pest Analizinde amaç firmayı etkilemesi muhtemel olan dış faktörlerin bulunmasıdır.

 Pest Analizi Nedir?

 Pest kelimesi Politik, Ekonomik, Sosyal, Teknolojik kelimelerinin baş harflerinden alınarak oluşturulmuş bir kelimedir. Pest analizi, firmaların stratejik yönetim aşamasında kendilerini etkileyen dış faktörleri tespit etmek için yaptıkları bir analizdir. İşletmeler Pest analizi sayesinde daha doğru ve uygun strateji belirleyerek daha kolay bir şekilde büyüme ve ilerleme göstermektedir. Pest analizinde yer alan faktörler de Politik faktörler, Ekonomik faktörler, Sosyal faktörler ve Teknolojik faktörlerdir. Politik faktörlerde firmaların bulunduğu ülkelerdeki ekonomiler ve müdahale edilen politik faktörler değerlendirilir. Ekonomik olarak enflasyon oranları, döviz kurları, ekonomik büyüme ve faiz oranları vardır ve tüm bunlar göz önünde bulundurulur. Sosyal faktörlere bakıldığında ise ülkenin nüfus oranı, eğitim düzeyi ve meslek seçimleri değerlendirilir. Son olarak da verilen teşvikler, teknolojik değişimler ve teknolojik alanda yapılan çalışmalar göz önüne alınır. Bu sayede firmalar kendilerine daha net bir şekilde gelecek oluşturarak kendilerine bir çizgi çizerler. Tüm bu faktörler göz önünde bulundurularak kendi kalitelerini artırmaya çalıırlar.

Haberin Devamı

 Nasıl Yapılır?

 İş ortamında fırsatları ve tehditleri değerlendirmek için bazı analizlerin ve uygulamaların yapılması gerekir. Bunlardan en önemlisi Pest Analizi olarak karşımıza çıkar. Bu noktada Pest analizinin nasıl yapıldığı da merak edilen konulardan biridir. Öncelikle soruları uyarlamak ve soruları sorarken de mutlaka işin özel ihtiyaçlarına göre soruları belirlemiş olmak gerekir. Değişiklikler ile iş alanında doğacak olan tüm fırsatları öngörmek ve buna göre bir değerlendirme yapmak gerekmektedir. Tehditleri ya da bundan kaynaklanacak sorunları da tahmin etmek ve ekipteki diğer kişiler ile tartışmak gerekmektedir. Sonrasında belirlenen şekilde ilerleme gerçekleştirmek için harekete geçmek gerekir. Pest analizinde beyin fırtınası yapmak oldukça önemlidir. Her ihtimalin üzerinde düşünmek ve kafa yormak gerekir. Bunlar politik faktörler, ekonomik faktörler, sosyo-kültüre faktörler ve teknolojik faktörlerdir.

Haberin Devamı

 Pest Analizi Açılımı ve Örnekleri

 Pest Analizi açılımı şu şekildedir:

Politik: Ülkedeki seçim zamanlarını düşünmek ve bu seçimin ülkeyi nasıl yönlendireceğini düşünmek gerekir. İktidar için güçlü adayları tespit etmek ve her gücün işletmeler için görüşlerini tespit etmek gerekir. İş yönetmeliklerini ve işletmedeki değişiklikleri takip etmek ve önerilen yasa tekliflerini de göz önünde bulundurmak gerekir. Aynı zamanda değişmesi muhtemel olan herhangi bir politik faktör olup olmadığını da incelemek gerekir.

Ekonomik: Mevcut ekonominin istikrarı hakkında düşünmek ve döviz kurları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. işsizlik oranının kaç olduğunu, kalifiye iş gücünü ve işçi çalıştırmanın maliyetini incelemek gerekmektedir. İşletmelerin krediye ulaşma zorluğunu ve bunun işletme üzerindeki etkisini de tespit etmek gerekir.

Haberin Devamı

Sosyo-Kültürel: Nüfusun büyüme hızı ve yaş profilini çıkarmak ve değişip değişmeyeceğini incelemek gerekmektedir. Toplumun sağlık, sosyal ve eğitim seviyelerinin ne olduğunu bulmak ve nasıl bir değişim içinde olduklarını tespit etmek gerekir. İşletme için nüfusun değişimindeki önemi bulmak ve bununla ilgili derinlemesine bir çalışma gerçekleştirmek gerekmektedir.

Teknolojik: Kullanılacak yeni teknolojilerin olup olmadığını bulmak ve endüstriyi etkileyecek bir değişimin yakın zamanda mümkün olup olmadığını incelemek gerekir. Rakiplerin ulaşabileceği teknoloji ile kendi işletmeleri arasında mutlaka bir analiz gerçekleştirilmesi gerekmektedir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!