Paylı mülkiyet nedir? Nasıl kurulur? Paylı mülkiyet nasıl yapılır veya bölünür?

Güncelleme Tarihi:

Paylı mülkiyet nedir Nasıl kurulur Paylı mülkiyet nasıl yapılır veya bölünür
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 22:50

Paylı mülkiyet konusu, eski bir deyişle müşterek olan mülkiyet anlamına gelir. Bu tür mülkiyette ise, iştirak halinde mülkiyette bütün ortakların malın tamamına sahip olması durumunun aksine, her bir ortağın payı da belli olur. Paylı Mülkiyet nedir? Nasıl kurulur sizler için derledik.

Haberin Devamı

Paylı mülkiyet sıkça karşılaşılan durumlar arasında yer alıyor. Bu durumda pek çok insanın kafasında birbirinden farklı soru işaretlerinin oluşmasına yol açar. Bu yönü ile de çok sık merak edilen önemli konu başlıkları içinde yer alır.

 Paylı Mülkiyet Nedir?

 Müşterek ya da paylı mülkiyet; Türk Medeni Kanunu’na göre bir malın üzerinde birden çok kişinin hisse sahibi olmasına verilen bir isimdir. Paylı mülkiyette ise, tek bir mülkiyet hakkı ortaya çıkar ve mal üzerinde ortaya çıkan bu hak ise, birden fazla kişiye aittir.

 Paylı Mülkiyet Nasıl Kurulur?

 Paylı mülkiyette maldan tasarruf etme ve faydalanma üzerinden bir ortaklık kurulur. Paylı mülkiyetteki koruma ve kullanma hakları ise şu şekildedir:

Ortaklardan her biri diğerler ortakların hakları ile bağdaştığı kadar paylı maldan yararlanabilir ve bu malı kullanabilir.

Haberin Devamı

Ortaklar arasında yaşanan bir uyuşmazlık yaşanması durumunda kullanma ve yararlanma şekli de hakim tarafından belirlenir.

Uyuşmazlık yaşanması halinde yararlanma ve kullanma şeklinin belirlemesi, mülkiyete tabi olan paylı malın kullanılmasının zaman ya da yer itibarı ile paydaşlar arasında eşit bir şekilde bölünmesi şeklinde olabilir. Ama paydaşlardan her biri ortak ve bölünemeyen menfaatlerin korunmasını ve diğer paydaşları da temsilen sağlayabilir.

Paylı Mülkiyet Nasıl Yapılır veya Bölünür?

 Paylı mülkiyet, en basit tanımı ile paylı mülkiyet fiziki ve maddi olarak bölünmeyen bir bütünün üzerinde birden fazla kişinin paylarla birlikte mülkiyette sahip olması olarak bilinir. Yani birden fazla kişinin maddi bakımdan bölünmeyen bir bütün üzerinde paylarla ölçülen mülkiyetine ise paylı mülkiyet adı verilir. Aynı zamanda maddi olarak bölünmeyen bir bütünün üzerinde bu payların oranı belirlenmemişse payların eşittir. Yani bölünmeyen bir bütünün üzerinde bulunan payların oranı da belirtilirse o oran üzerinden mülkiyetleri de devam eder. Fakat paylar başka türlü belirlenmemişse o zaman eşit bir şekilde payların olduğu da düşünülür.

 Paylı mülkiyette, söz konusu pay sahipleri arasında mülkiyet hakkı bölünemez. Kısacası, paylı bir mülkiyete sahip olunan bir yerde tek bir mülkiyet hakkı bulunur. Bu mülkiyet hakkı ise, paydaşlar arasında yer alır. Aynı zamanda pay sahiplerinin her biri kendi payı açısından sorumlulukları ve hakları da vardır.

Haberin Devamı

 Paydaşların bir diğer durumu ise, payları ile nasıl tasarruf edecekleri ve nasıl hareket edecekleri konusunda diğer paydaşlardan herhangi bir rıza alıp almaması durumudur. Her bir paydaşın kendi payı üzerinde rehin etme, satma, bağışlama gibi çeşitli tasarruflarda bulunurken diğer paydaşların onayını ve rızasını alması gerekmez. Çünkü her bir paydaş kendi payı üzerinde maliktir.

 Paylı mülkiyetin kendiliğinden meydana geldiği durumların yanı sıra dava açılarak mülkiyetin de paylı mülkiyete dönüştürülmesi de söz konusudur. Açılacak olan davanın paylı mülkiyete dönüştürülme davası adı verilir.

 Paylı Mülkiyete Dönüştürülmesi Davası Açılabilmesi için Hangi Şartlar Aranır?

Haberin Devamı

 Malvarlığın tamamında ya da belirli bir malın üzerinde elbirliği mülkiyetin bulunması gerekir. İkinci olarak da dava açılması için başvuru yapılması gerekir. Bu başvuruyu mirasçılardan her birinin yapması yeterli olur. Üçüncü olarak da elbirliği mülkiyetinin devam ettirilmesini haklı sayabilecek bir itirazda bulunulmaması anlamına gelir. Aynı zamanda mirasçılardan birisinin mirasın paylaşımı için yasal süresi içinde ortaklığın giderilmesi davasının açmamış olması gerekir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!