Özel okullarda giderler artınca sınıf mevcudu yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Özel okullarda giderler artınca sınıf mevcudu yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2022 07:00

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla özel okullarda sınıf mevcudunun üst sınırı 24’ten 30’a çıkarıldı. TÖZOK Başkanı Öztürk, “Düşük mevcutlar maliyetleri kurtarmıyordu, karar sevindirici” dedi. Ancak eğitimciler ideal sınıf mevcudunun 24 olması gerektiği görüşünde...

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin sınıf mevcuduyla ilgili maddesi Resmi Gazete’de yayımlanan kararla değiştirildi. Bu maddenin değişiklikten önceki hali, “Okullarda sınıf mevcutları; okul öncesi eğitimde 20, organize sanayi bölgelerinde açılan mesleki ve teknik Anadolu liselerinde 30, diğer (özel) okullarda ise 24’ten fazla olamaz” şeklindeydi.

24’TEN 30’A ÇIKARILDI

Yapılan değişiklikle özel okullar için sınıf mevcudunun üst sınırı 24’ten 30’a yükseldi. Okul öncesi eğitim sınıfları için 20 olan sınıf mevcudu ise aynı kaldı. Konuyla ilgili Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk, pandemiden sonra özel okulların ekonomik anlamda ciddi sıkıntı yaşadığını, bu konuda Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile görüşerek çözüm önerileri sunduklarını dile getirdi ve şunları söyledi:

Haberin Devamı

Özel okullarda giderler artınca sınıf mevcudu yükseldi

PANDEMİ VE ENFLASYON

“Özel okullar, pandemi dönemiyle beraber enflasyonun yükselmesine rağmen en düşük fiyat artışı uygulayabilen yerler oldu. Okullarımız bu yıl yüzde 36’lık bir fiyat artışı yapabildiler. Bir buçuk senedir giderler arttı. En önemli kalemimiz öğretmen ve personel ücretleri. Geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile bir görüşme yaparak sıkıntılarımızı dile getirdik, çözüm önerilerimizi sunduk. Bu önerilerimizden biri de okullarımızdaki sınıf mevcuduydu.

HER SINIF MASRAF DEMEK

Örneğin bir sınıfta 14 kişi var, diğer sınıfta da 14 kişi var. Bu iki ayrı sınıfın toplam öğrenci sayısı maliyetlerimizi kurtarmıyordu. İki sınıfı birleştirerek tasarruf etmek istiyorduk. Şimdi bu kararla birlikte bunu yapabileceğiz. Sınıf mevcudunun 30’a yükselmesi de bilimsel olarak bir sorun teşkil etmiyor. Çünkü dünya standartlarında zaten sınıf mevcutları 30 kişiden oluşuyor.”

UZMANLAR NE DİYOR?

İDEALİ 24 ÖĞRENCİ

Prof. Dr. Coşkun Bayrak (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi): Öğretmenlerin her öğrenci ile rahat bir şekilde ilgilenebilmesi için aslında 18-20 kişilik sınıf en idealidir. En fazla 24 kişilik bir sınıf mevcudu ile bir öğretmen verimli bir şekilde ders işleyebilir. 30 kişilik bir sınıfta öğretmenlerin öğrencilere zaman ayırmasının ve bireysel gelişimlerini izlenmesinin çok kolay olmayacağını düşünüyorum.

30 ÇOK FAZLA

Haberin Devamı

Prof. Dr. Sait Akbaşlı (Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi): Özel öğretimde fiziki koşullar uygunsa 20-24 kişi idealdir. 30 öğrenci çok fazla. 40 dakikalık bir derste öğretmen bir çocuğa aralıksız en fazla 1 dakika ayırabilir. Bu da öğrencinin eğitimi açısından yeterli olmayabilir. Dünya genelinde de bu sayı en fazla 24’tür. Hatta Uzakdoğu ülkelerinde sınıf mevcutları 16 kişiye kadar düşebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!