Özel okul seçiminde üç kriter

Güncelleme Tarihi:

Özel okul seçiminde üç kriter
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2008 07:39

Bu yıl OKS’ye giren 915 bin adaydan 19 bin 960’ı ayrıca özel okullar için de başvurdu.

Haberin Devamı

Özel okullar üç yıldır OKS’ye göre öğrenci alıyor. Bu okulları 3816 öğrenci kazandı. Adaylar tercihlerini sınav başvurusu sırasında yaptı. Resmi okullar için OKS puanları 500’lük sistemle hesaplanırken, özel okullara başvuranların puanları farklı hesaplanıyor. İlköğretim başarı puanı özel okullar için yapılan puan hesaplanmasında dikkate alınmıyor. Sınav sonuç belgesi kaybolan ya da herhangi bir nedenle eline geçmeyen adaylar 31 Temmuz’dan itibaren Sınav Yürütme Kurulu’na başvurabilecek.

ÖZEL OKUL SEÇİMİNDE ÜÇ KRİTER
Fiziki yapı: Okuldaki dersliklerin büyüklüğünün öğrenci sayısı ile orantılı olması gerekiyor. Çok kalabalık sınıflar kaliteyi etkiler. Öğrencinin öğretmenle iletişim kurabileceği bir sınıf ortamı olmalı. Okulda spor alanları ve labaratuvar imkanları da bulunmalı.

Eğitim kalitesi: Öğretmen kalitesi ve diğer akademik başarılar okulun kalitesi konusunda ipuçları verir. Özellikle yabancı dilde eğitim veren

Haberin Devamı

ÖZEL OKULLARIN KAYIT TAKVİMİ
Asıl liste kayıtları: 29 Temmuz-31 Temmuz 2008
Yedek liste ön kayıtları: 1 Ağustos
Yedek liste kayıtları: 4 Ağustos
Ön kayıt dönemi: 5-12-19 Ağustos
Serbest kayıt dönemi: 25 Ağustos’tan itibaren.
Her hafta salı günü taban puanı ilanı, çarşamba ön kayıt, perşembe kesin kayıt yapılıyor. Ön kayıt döneminde kontenjanlarını dolduramayan okullar, 25 Ağustos’tan itibaren serbest kayıt dönemine geçiyor. Okullar bu dönemde kendi belirleyecekleri yöntemlerle kontenjanlarını dolduruncaya kadar öğrenci almayı sürdürecekler. Bu dönemde bazı okullar bir gün ön kayıt, bir gün kesin kayıt yaparak kontenjanını tamamlıyor. Özel okullardan yüksek puanlı birkaç tanesi dışında tüm okullar kayıtlarını serbest kayıt döneminde tamamlıyorlar.

lise türlerinden herhangi birini seçecekler, yabancı dil öğretim kadrosunu dikkatle incelemeli. Ana dili İngilizce olan öğretmenlerin sayısı ve kalitesini araştırmalı.

Destek hizmetleri: Okulun rehberlik servisinin çalışmaları öğrencinin sosyal ve zihinsel gelişimi için önemli. Özellikle mesleki rehberlik çalışmalarının yapılması öğrencinin bundan sonraki eğitim yaşamını sağlıklı bir şekilde yönlendirebilmesi için gerekli. Okulda öğrencilerin sosyal becerilerinin gelişmesini sağlayacak kulüp çalışmaları ve kol faaliyetleri de olmalı.
 
ÜZÜLMEYİN PUANLAR DÜŞECEK
Tercihler sınav başvurusu sırasında verildiği için sonuçla birlikte hangi okulu kazandığınızı göreceksiniz. Özel okulların ilk anda puanları yüksek gibi görülebilir. Unutmayın, ön kayıt döneminde puanlar çok düşüyor. Sınav sonucunu elinize aldığınızda bir yeri kazanamadığınızı görürseniz üzülmeyin. Çünkü, asıl yerleştirme ön kayıt döneminde oluyor. Anadolu liselerini kazanıp Amerikan Robert, Alman, Avusturya, Üsküdar Amerikan gibi okullara girmek isteyen öğrenciler, bu okullarda puanların düşmesini bekliyor. Puanlar düşünce de, üst sıradaki gözde okullarda öğrenci değişimi fazla oluyor. İyi puanlı öğrenciler istediği okula yerleştikten sonra, alt sıradaki öğrencilere yer açılıyor.
Birçok özel okul OKS’de iyi derece alanlara burs veriyor. Hatta bazıları yüksek puanlıları neredeyse ücretsiz okutuyor. Velilerin bu okulları çok iyi araştırması gerek. Köklü okulları tercih edin. En az 10 yıllık eğitim geçmişi arayın ve mezunlarının nereleri kazandığını araştırın. Dış binalarının albenisine kapılmayın. İndirimlere de kanmayın. Sahibinin kim olduğu, uluslararası eğitim kuruluşlarıyla işbirliği, öğretmenlerinin tecrübeleri size ışık olsun. En az üç özel okulu dolaşın, yaptıkları eğitimi inceleyin, ondan sonra karar verin.

Haberin Devamı

EN ÇOK MERAK EDİLEN KONULAR
Final Dershaneleri Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz yanıtladı.
* Kolejlerin puanları neden ve ne kadar düşüyor?
- Özel okulların tercihi, sınav başvurusu döneminde yapılıyor. Sonuçlar açıklanırken kimin hangi okulu kazandığı da bildiriliyor. Ancak bu öğrencilerin bir bölümü tercihini özel okuldan değil de, Anadolu Lisesi’nden yana kullandığı için kazandığı okula kaydolmuyor. Bu nedenle de kontenjan açıkları oluyor. Bu açıkları kapatmak için özel okullar da kayıt döneminde puanlarını düşürüyor. 3. yerleştirmeden sonra açık kalan kontenjanlar serbest kayıt döneminde (25 Ağustos’tan itibaren) tamamlanıyor. Ancak 2007'de yaşanan puan düşüşlerinin bu yıl da aynı şekilde olacağı düşünülemez.
* İlk tercih listemde yer vermediğim bir okula ön kayıt döneminde başvurabilir miyim?
- Evet. İlk tercih listenizde olsun olmasın ön kayıt döneminde puanınızın yettiği istediğiniz okula başvurabilirsiniz.
* Kazandığım özel okula kayıt yaptırdıktan sonra ön kayıt döneminde daha çok istediğim bir okula geçmek istersem okula ödediğim ücreti geri alabilir miyim?
- Bu durumda Anadolu veya Fen Lisesi'ne geçseniz dahi ödediğiniz ücretin yüzde 20’si kesilerek geri ödeme yapılır.
* Bir özel okula kesin kayıt yaptırsam, yedek liste ön kayıt döneminde kaydımı sildirmeden başka bir okula ön kayıt yaptırabilir miyim?
- Evet yaptırabilirsiniz. Ancak daha çok istediğiniz okulun yedek listesindeyseniz, kazandığınız okula kayıt yaptırmadan bekleyiniz.
* Ön kayıt döneminde okulların açık kontenjanını nasıl öğrenebilirim?
- Okula telefon açarak veya her salı gazetelerin eğitim sayfalarından öğrenebilirsiniz. 

Haberin Devamı

Her Anadolu Lisesi aynı başarıyı göstermiyor
ANADOLU LİSELERİ
2007 ÖSS’ye göre 437 Anadolu Lisesi’nden mezun olan 51.406 öğrencinin 22.618’i (yüzde 43.99’u) üniversitelerin lisans bölümlerine yerleşti. Anadolu Liseleri'nin illere göre dağılımında öğrenci-okul sayısı dengesizliği bu okullarda kaliteyi düşürüyor. Anadolu Liseleri OKS-TM puan türü ile öğrenci alıyor. Tercihlerde bu okula yer verme ön şartı yok. Öğrenim süresi 4 yıl. Ancak, 10 Anadolu Lisesi'nde hazırlık sınıfıyla birlikte eğitim süresi 5 yıla çıkarıldı.

Sosyal bilimlere meraklı öğrenciler için ideal

SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ

1992'de açılan bu okulların eğitim programında, Türkçe-Matematik ve Sosyal Bilimler olmak üzere iki alan bulunuyor. Türkçe-Matematik alanını seçen öğrenciler istedikleri zaman uluslararası bakalorya programını takip ediyor. OKS-TM puanıyla öğrenci alan bu okulları tercih edebilmek için 6 ve 7’nci sınıfta Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilgiler yıl sonu notunun en az 3, yıl sonu ortalamalarının en az 4 olması gerekiyor. Eğitim süresi bir yılı İngilizce hazırlık olmak üzere beş yıl. Bu okulların karma ve yatılı pansiyonu bulunuyor.

Haberin Devamı

OKS'de İlk 1000'e giren 24 öğrenci alınacak

FEN VE TEKNOLOJİ LİSESİ

Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi, kendi alanında şimdilik tek. Özel okul ama tüm öğrencileri burslu ve parasız yatılı. OKS’de ilk 1000'e giren 24 öğrenciyi alıyor. Fen lisesi statüsünde. Buraya girmek için özel okulları tercih edecek öğrencilerden istenen ek harcın yatırılmış olması gerekmiyor. Okulun, geçen yıl OKS ile kabul ettiği öğrencilerin en sonuncusunun taban puanı 476,695 oldu. Lisede sayısal ve teknoloji derslerinin tamamı İngilizce. Okul, öğrencilere yemek, kitap, laptop bilgisayar, cep harçlığı veriyor. Her bir öğrenciyi ayrı bir hayırsever destekliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!