Orda Bir Köy Var Uzakta Şiiri Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Şiirin Türü, Konusu Ve İncelemesi

Güncelleme Tarihi:

Orda Bir Köy Var Uzakta Şiiri Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Şiirin Türü, Konusu Ve İncelemesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 13:49

Okullarda, öğrencilere şiir, kafiye, söz sanatları gibi konuları öğretmek amacıyla birçok şiir okutulmaktadır. İlköğretimde en çok okutulan şiirlerden biri ''Orda Bir Köy Var Uzakta'' adlı şiirdir. Bu şiir belli bir ezgiyle söylendiği için, şarkı olarak da nitelendirilir. Orada Bir Köy Var Uzakta şiir kime aittir? Şiirin ana fikri ve konusu nedir tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

  Orada Bir Köy Var Uzakta şiiri 1927 yılında kaleme alınmıştır ve o tarihten günümüze değin, okullarda en çok okunan şiirlerden biri olmuştur. 

 Orada Bir Köy Var Uzakta Şiiri Kimin Eseri ve Kimin Tarafından Yazılmıştır? 

 Orada Bir Köy Var Uzakta şiiri, Cumhuriyet Dönemi şairlerinden ve oyun yazarlarından biri olan Ahmet Kutsi Tecer'e aittir. Ahmet Kutsi Tecer, 1901 yılında Kudüs'te dünyaya geldi. Bir dönem kültür ateşeliği de yapan ünlü şair, eserlerinde Aşık Veysel'i ve şiirlerini tanıtmıştır. 

 Ahmet Kutsi Tecer'in en önemli tiyatro eserleri, Bir Pazar Günü, Köroğlu Koçyiğit ve Satılık Ev'dir. Şiirlerinde herkesin anlayabileceği yalın bir dil kullanan ozanın bazı şiirleri pastoral ve didaktiktir. Cumhuriyet döneminde Türk aydınına ve gençlerine düşen sorumlulukların neler olduğuna dair birçok şiir yazmıştır. 

Haberin Devamı

 Köy tiyatrosunun gelişmesinde de önemli bir rol oynayan Ahmet Kutsi Tecer, Yücel ve Ülkü dergilerinde yazmıştır. 

 Orada Bir Köy Var Uzakta Şiirinin Türü Nedir? 

 Orada Bir Köy Var Uzakta adlı şiirde ''özlem'' duygusu ön planda olduğu için lirik bir şiirdi. Eserde herhangi bir nedenden dolayısı doğup büyüdüğü memleketten ayrılan kişilerin yurt özlemi lirik bir üslupla dile getirilmiştir. 

 Orada Bir Köy Var Uzakta Şiirinin Konusu 

 Orada Bir Köy Var Uzakta şiirinin konusu memleket özlemidir. 1932 senesinde çocuk şarkısı olarak bestelenen şiirde, okumak ya da çalışmak amacıyla memleketlerinden ayrılan ve hem yurtlarına hem de oradaki ailelerine özlem duyan kişilerin özlemi anlatılmaktadır. 

 Orada Bir Köy Var Uzakta Şiiri İnceleme 

 8'li hece ölçüsüyle kaleme alınan Orada Bir Köy Var Uzakta şiiri toplam 5 kıta ve 20 mısradan oluşur. Şiirde anlatım son derece yalın ve sadedir. Şair anlatımı güçlendirmek için tezat sanatını kullanmıştır. 

 Şiirde yer alan zıt anlamlı kelimelerden bazıları şunlardır: 

 Yatmak - Kalkmak

 Dönmek - Varmak (Gitmek)

 İnmek - Çıkmak 

 Şiirde kullanılan bir diğer söz sanatı ise tekrir (yineleme) sanatıdır. ''O köy bizim köyümüzdür'' dizesi, ilk kıtada iki kere tekrarlanır. Şiirde en çok kullanılan kelime ise ''bizim'' kelimesidir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!