Onun ikinci branşı: Gönüllülük

Güncelleme Tarihi:

Onun ikinci branşı: Gönüllülük
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2024 10:32

Sınıf öğretmeni Zeliş Kurt, mesleğinin yanı sıra yaptığı gönüllülük çalışmalarıyla‘ Türkiye’nin En Başarılı 10 Genci’ arasına girdi. Zeliş öğretmen 18 yıllık kariyeri boyunca yaptığı gönüllülük çalışmalarıyla hem bulunduğu yere fayda sağladı hem de öğrencilerine örnek oldu.

Haberin Devamı

Uluslararası bir kuruluş olan Genç Liderler ve Girişimciler Derneği’nin (Junior Chamber Internaitonal – JCI) Türkiye ayağı, geçtiğimiz günlerde 10 farklı kategoride üstün başarılara imza atan 18-40 yaş aralığındaki gençleri ödüllendirdi. ‘İnsanlığa ve Gönüllü Kuruluşlara Hizmet Kategorisi’nde bu yıl ödüle 40 yaşındaki İzmir Karşıyaka Bilim ve Sanat Merkezi Sınıf Öğretmeni Zeliş Kurt layık görüldü. Bu ödülle aynı zamanda ‘Türkiye’nin 10 Başarılı Genci’nden biri olan Kurt, 18 yıllık öğretmenlik kariyerinde kendisine hep ‘daha fazla ne yapabilirim’ sorusunu sorduğunu söylüyor ve öğrencileriyle başlayıp ardından onların ailelerine, görev yaptığı çevreye ve en sonunda ülkenin birçok yerine ulaşan iyilik yolculuğunu şöyle anlatıyor:

Onun ikinci branşı: Gönüllülük
İLK KEZ KİTAP OKUMASINI SAĞLADIM
“14 yıl boyunca İzmir’de bir köy okulunda görev yaptım ve sadece sınıfta değil her alanda farkındalık yaratmaya çalıştım. Bunların hepsini okul dışında yani ayrıca mesai harcayarak yaptığım için kendimi bir iyilik girişimcisi olarak görüyorum. ‘Bir şeyleri nasıl farklı kılabilirim’ düşüncesi beni bu yolculuğa itti. Köyde görev yaparken bulunduğum yerdeki kadın ve çocuklara dokunmanın çok kıymetli olacağını düşündüm. Bu anlamda bulunduğum köyde ‘Kadın Değişir, Toplum Değişir’ projesini başlatmıştım. Bu projede kendi hikayemden de yola çıktım. Çünkü ben de çok kolay yetişmiş ve okumuş bir kız çocuğu değildim. Bu coğrafyanın getirdiği zorlukları ben de yaşadım. Bu zorlukları kadınların ve çocukların yaşamasını istemediğim için köye birtakım yenilikler getirmek istedim. Mesela o kadınlarla ‘Haykıran Kitaplar Kulübü’nü kurduk. Birçok yazar köye geldi. Orada bir velim, ‘hayatımda ilk kez kitap okuyorum’ demişti. Dolayısıyla o kadının ilk kitabını okumasını sağlamak çok değerliydi. Bu süreçlerin hepsi gönüllülük esasına dayalı olarak gerçekleşti.”

Haberin Devamı

Onun ikinci branşı: Gönüllülük
TEK HEDEFİ ‘GÖNÜLLÜLER’ YETİŞTİRMEK
Dünyada birçok sorun olduğunu ve bunların üstesinden gelmek için herkesin elini taşın altına sokması gerektiğini söyleyen Zeliş Öğretmen, gelecek nesilleri bu bilinçle yetiştirmeye karar verdiğini belirterek, “Her dersimde öğrencilerime daha iyi bir dünya için neler yapılabileceğini anlatıyorum. Öğrencilerimin her birini ‘gönüllü’ olarak yetiştirmek tek hedefim. Çünkü iyiliğin elden ele yayılarak tüm dünyayı saracağını biliyorum” dedi.

Haberin Devamı

TÜM ÇOCUKLARIN YÜZÜ GÜLDÜ
Çocukların, insanlara yardım etmenin ne kadar kıymetli olduğunu öğrenmelerini istediğini dile getiren Zeliş Öğretmen, şöyle devam etti: “Mesela İzmir’deki bir hastanede yatan çocuklar mutlu olsun diye öğrencilerim onlara parmak kuklalar yaptı. Bu sayede hastanedeki tüm çocukların yüzü güldü. Bunun yanı sıra ‘Engelsiz Dokunuşlar’ diye de bir proje başlatmıştım. Bu projede önce öğrencilerim yaklaşık 2 ay boyunca origami yapmayı öğrendiler. Sonra bu origamileri tüm yaş grubundan otizmli bireylerin bulunduğu bir merkeze götürdüler ve okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademesindeki otizmli öğrencilere origami yapmayı öğrettiler.”

Onun ikinci branşı: Gönüllülük
‘DAHA FAZLA KİŞİYE ULAŞABİLİRİM’
Türkiye’nin en başarılı 10 gencinden biri olan Zeliş Öğretmen, aldığı her ödülle hedeflerine daha fazla yaklaştığına dikkat çekerek, “Bu sayede topluma katkı sağlamak isteyenlerin işaret noktası oluyorum ve daha fazla kişiye ulaşma olanağım artıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin en başarılı 10 genci arasında yer almak daha fazla kadın ve çocuğa ulaşabilmem anlamına geliyor. Sürecin devamında ‘Dünyanın en başarılı 10 genci’ arasında da yer alırsam bu, yapacağım çalışmaların önünü daha fazla açar. Kendimde bu gücü de buluyorum” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!