Ömür Kurt kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Ömür Kurt kimdir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2017 15:55

Ömür Kurt, eğitim konusunda yaptığı çalışmalar ve bu konuya yönelik hazırlamış olduğu içeriklerle dikkatleri üzerine çekiyor. Hürriyet Kitap'tan çıkan 200 Adımda Çocuk Yetiştirme Rehberi ve 200 Adımda Ergenlik Rehberi kitaplarıyla uzman görüşlerini bir kitapta derleyen Ömür Kurt, ailelere çocuk yetiştirme konusunda önemli bilgiler veriyor. İşte, Ömür Kurt'a ait diğer kitaplar ve biyografisi hakkında bilgiler...

Haberin Devamı

Ömür Kurt 23 Nisan 1982 tarihinde Samsun’un Ladik ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Yalova’nın Çınarcık ilçesinde tamamladı. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Küresel Siyaset ve Uluslaraarası İlişkiler bölümünde yaptı. Yüksek Lisans tezinde şimdiye kadar hiç araştırılmayan bir konuyu araştırarak, Arap Baharı ve bilgisayar oyunları ilişkisini ortaya koyarak bir ilke imza attı. Küresel çizgi film ve bilgisayar oyunlarının çocuk ve gençler üzerindeki etkilerini anlattığı “Küçük Adamlara Büyük Oyunlar” adlı kitabı ise bu alanda aileleri uyaran en önemli rehberler arasında gösteriliyor. 2010 yılından bu yana Hürriyet Gazetesi’nin çocuk ve gençlere yönelik yayınlarında görev alan Kurt, Hürriyet Cumartesi ekinde aile-çocuk yazıları yazıyor ve Hürriyet TV’de yayımlanan “Çocuklarla Bir Ömür” adlı programı hazırlayıp sunuyor. Yazarın 'Yaban Ördeği Ailesinin Göç Yolculuğu' adlı çocuk romanı, Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı tarafından 'Yılın Çocuk Romanı (2017)' ödülüne layık bulunmuştur.

Haberin Devamı

Yazarın çocuk kitapları

Rüzgârın Şarkısı (Resimli çocuk öyküsü)
Doğa Defteri (Defter-Kitap)
Kitap Tamircisi (İlk Gençlik Romanı)
Yaban Ördeği Ailesinin Göç Yolculuğu (Çocuk Romanı)
Hayal Defterim (Çocuk-Yaratıcı Yazı Kitabı)
Gri Taçlı Turna Kuşu (Fabl/Çocuk Öyküsü)
Karaca ve Mucizeler Köyü (Çocuk Öyküsü)
Karaca ve Yürüyen Köşk (Çocuk Öyküsü)
Karaca ve Sihirli Orman (Çocuk Öyküsü)

Yetişkin kitapları

200 Adımda Çocuk Yetiştirme Rehberi (Rehber Kitap)
200 Adımda Ergenlik Rehberi (Rehber Kitap)
Küçük Adamlara Büyük Oyunlar (Araştırma-İnceleme)
Banu Avar’la Konuşma: Kültürel Soykırım (Araştırma-Söyleşi)
Mentollü Lârva (Şiir)
Dehlizler İçinde (Şiir)

Ödülleri

Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyat Vakfı 2017 yılı Çocuk Romanı Ödülü (Yaban Ördeği Ailesinin Göç Yolculuğu/2018)
Çağdaş Eğitim Kooperatifi, eğitimi teşvik eden kişi ödülü (2021)

Ömür Kurt kimdir

Haberin Devamı

TÜRK EDEBİYATI İSİMLER SÖZLÜĞÜ'NDE ÖMÜR KURT

Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü'nde Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Fatih Özcan, yazar Ömür Kurt hakkında şunları yazmıştır: Eserlerinde çocuklara didaktik yaklaşmayan yazar, “Çocuklar, onlara tepeden bakılarak bir şeyler öğretilecek insanlar değiller. Yetişkinler için nasıl edebiyat yapılıyorsa çocuklar için de öyle edebiyat yapılmalı. Ancak bir farkla: Çocuklar için yazan bir yazar onların gelişimsel düzeylerini iyi tanımalı. İyi tanıdığında, edebiyatın inceliklerini kullanarak her türlü konuyu çocuklara rahatlıkla anlatabilir.” görüşündedir. Yazar, çocuklar için yazdığını unutmadan, özenli sözcüklerle en derin konuların arasında gezmeye çalışmıştır. İmkânsız gibi görünen anlatımların münkün hâle geldiğini ve bazı şeyleri açıkça söylemeden çocuklara tüm boyutlarıyla anlatmanın mümkün olduğunu belirtmektedir. Kitaplarında çoğunlukla sosyal konulara değinmeye çalışmıştır. İnsan ilişkileri, tarihî gerçeklikler, doğa ve insan ilişkisi, doğanın insan eliyle yok edilişi, çözüm önerileri ve geleceğin insanları olan çocukların özgür düşünmesi için neler gerektiği gibi konularına öykülerinde yer vermeye çalışmıştır.

Haberin Devamı

Kurt'un her kitabının bir çıkış noktası vardır. Örneğin Yaban Ördeği Ailesinin Göç Yolculuğu adlı kitabının çıkış noktası yalnızca bir cümledir ve bütün romanın omurgasını oluşturmuştur: “İnsanlar birbirlerinin arasına sınırlar gerip o sınırlar için savaşırlar, ancak hayvanlar sınırlar arasında özgürce gezerler.” Bu özellik diğer öykülerinde de mevcuttur. Kurt, yazarlık payesinin kişiye okuyucu tarafından verildiğini, bunun bir yolculuk olduğunu ve uzun zaman aldığını ifade etmektedir. Bunun yanında çağlar aşan insanların, benliğini yansıtan, çözüm önerileri sunan, eserler üreten kişilerin yazarlık payesine layık olduğunu ve eğer bir gün kendisi de çağlar aşan eserler üretebilirse ve bu, okuyucu tarafından takdir edilirse ancak o zaman kendini yazar olarak görebileceğini belirtmiştir. 

BAKMADAN GEÇME!