Okulsuz köyden çıkan eğitim devi

Güncelleme Tarihi:

Okulsuz köyden çıkan eğitim devi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2016 09:17

MEF Okulları’nın kurucusu, Arıkanlı Holding’in patronu İbrahim Arıkan, 75 yaşında hayata gözlerini yumdu. Arıkan, okulu olmayan bir köyden çıkıp Türkiye’nin en gözde eğitim imparatorluklarından birini kurmuştu.

Haberin Devamı

Yozgat Sorgun’un Salur köyünde, 5 çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak dünyaya geldi İbrahim Arıkan.

ÖĞRETMENİ KEFİL OLDU

Annesini henüz 1 yaşındayken kaybetti. Köyünde okul olmadığı için, ilkokula 9 yaşında komşu köyde başlayan İbrahim Arıkan’ın ilkokulu bitirdiği yıllarda da, babası vefat etti. Okumak için tek şansı, yatılı öğretmen okuluydu. Sınavına girecekti ancak bir sorunu vardı: Kekemeydi ve o yıllarda kekemeler öğretmen okullarına alınmıyordu.

Yıllar sonra, İstanbul’daki çiftliğine heykelini diktirdiği bir öğretmenin kefil olmasıyla hayatı değişti.

Öğretmeni İsmet Dolay sayesinde kekemeliği yenmekle kalmadı, başarıdan başarıya koştu İbrahim Arıkan. Okul birincisi olarak girdiği Ankara Yüksek Öğretmen Okulu’ndan mezun olduğunda artık bir fizik öğretmeniydi. Bir süre Yıldız Teknik Üniversitesi’nde asistanlıkyapan İbrahim Arıkan, bir yandan da bir dershanede çalışıyordu.

BORÇLA DEVRALDI

Haberin Devamı

Çalıştığı dershanenin sahibi maddi imkânsızlıklar yüzünden ABD’ye yerleşmek isteyince, 1972’de dershaneyi borçla devraldı ve imparatorluğunun temelini attı. 

Eğitime daha fazla yatırım yapmak için başka sektörlere de göz dikti. Bir dönem Almanya’da arkadaşının evinde kalırken keşfettiği kargo şirketini, Yurtiçi Kargo adıyla Türkiye’de hayata geçirerek bir ilke imza attı. Ama tek hayalieleştirilen eğitim sistemine yeni bir soluk getirmekti.

MEF Okulları, dünya ülkelerinin eğitim sistemlerine yönelik 8 yıllık bir araştırma sonucu, 40 kişilik bilim kuruluyla, 1996’da sektöre dahil oldu. Tabii kendi sistemiyle. İstanbul’da iki, İzmir’de 1 okulu bulunan MEF zincirine ilk öğrencilerini iki yıl önce alan MEF Üniversitesi de katıldı.

Öğretmeninin heykelini yaptırdı

İbrahim Arıkan, Kayseri Pazarören Öğretmen Okulu’na girebilmesi için kendisine kefil olan genç öğretmeni İsmet Dolay’ı hiç unutmadı. Hürriyet gazetesinden Nuran Çakmakçı’ya verdiği bir röportajda “O olmasaydı ya Ankara’da kapıcı olurdum ya Almanya’da işçi” demişti. Öğretmenini yıllar sonra buldu, heykelini önce Silivri’deki çiftliğine annesinin heykelinin yanına, sonra da okulunun bahçesine dikti.

Ölüm haberi TT oldu

Haberin Devamı

Eğitimin yanı sıra, iletişim, enerji, taşıma, lojistik, sanayi ve inşaat alanlarında 22 şirketi bulunan, 15 bin kişinin çalıştığı Arıkanlı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Arıkan bir süredir kalp rahatsızlığı nedeniyle tedavi görüyordu. Ölüm haberi, Twitter’da da gündem oldu ve Trend Topic (TT) listesine girdi.

YARIN UĞURLANACAK

İbrahim Arıkan için yarın saat 12.00’de İstanbul’daki MEF Okulları Ulus Kampusu’nda tören yapılacak. Arıkan, Zincirlikuyu Camisi’nde kılınacak ikindi namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak. Taziyeler yarın 17.30-19.30 arasında, 5-6 Şubat’ta ise 16.00-18.00 saatleri arasında Ulus Kampusu’nda ailesi tarafından kabul edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!