Okulda tüberküloz paniği

Güncelleme Tarihi:

Okulda tüberküloz paniği
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2007 14:24

Kars'ın Susuz İlçesi 100'üncü yıl Yibo yemekhanesinde çalışan aşçının tüberküloz çıkması okulda büyük panik yarattı.

Haberin Devamı

TÜBERKÜLOZ SALGINI YAŞANAN OKULDAN KARELER İÇİN TIKLAYIN

Kars'ın Susuz İlçesi'nde, 202'si yatılı 424 öğrencinin eğitim gördüğü Yüzüncü Yıl Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nun (YİBO) yemekhanesinde, sağlık raporu olmadan çalıştırıldığı iddia edilen aşçı N. P.'nin, tüberküloz (verem) mikrobu taşıdığı, öğretmen ve öğrencilere mikrop bulaştırdığı saptandı. Olayın ortaya çıkmasının ardından okuldaki öğrenciler ve öğretmenler de sağlık taramasından geçirildi. Yatılı kalan 22 öğrenci ve 6 öğretmen de tüberküloz mikrobuna rastlanırken, Susuz Kaymakamlığı olayla ilgili olarak soruşturma başlattı.

Kars'a 20 kilometre uzaklıktaki Susuz'da, 424 öğrenci, 25 öğretmen, 11 personeli bulunan Yüzüncü Yıl YİBO'da, akciğerlere yerleşen ancak kan ve lenf yoluyla tüm vücuda dağılabilen mikrobik, bulaşıcı, süregen bir hastalık olarak nitelendirilen tüberküloz paniği yaşanıyor. YİBO'nun eğitim yılı öncesi yapılan yemekhane ihalesini, merkezi Artvin'de bulunan Çeşni Gıda Limited Şirketi kazandı.

Haberin Devamı

Şirket bünyesinde çalışan ve ilk işe girişte ve her 3 ayda bir sağlık raporu alması gereken aşçı 44 yaşındaki N. P. bu zorunluluğu yerine getirmeden eğitim

Tüberküloz nedir?
Tıpta tüberküloz olarak adlandırılan verem hastalığına halk arasında ‘ince hastalık’ da denmektedir. Tüberküloz, asıl olarak akciğerlerde yerleşen, fakat kan ve lenf yoluyla tüm vücuda dağılabilen mikrobik, bulaşıcı, süreğen bir hastalğktğr. Bilinen en eski hastalıklardan birisi olmasına; sebebinin kesin olarak bilinmesine; 50 yıldır tedavisinin mümkün olmasına ve üstelik korunabilir bir hastalık olmasına karşın, halen dünyada en yaygın ve ölümcül bulaşıcı hastalıklardan biri olmaya devam etmekte ve yılda 3 milyonu aşkın kişi tüberküloz nedeniyle kaybedilmektedir. Yerküre üzerinde yaşayan her üç kişiden birisi tüberküloz mikrobuyla karşılaşmış ve onunla tanışmış durumdadır. Halen yılda 8 milyon yeni tüberküloz hastası teşhis edilmektedir. Türkiye tüberkülozun sık görüldüğü ülkeler arasında yer almaktadır. Hastalığa sebep olan mikrop (Mycobacterium tuberculosis) veremli hastadan sağlam kişiye geçerek yayılır. Çok daha nadir olarak hasta sığırların süt ve bu sütlerden yapılan süt ürünleri ile de bulaşabilir. Verem mikrobu hava yoluyla bulaşır.
Hastanın öksürmesi, aksırması, konuşması ve nefes alıp vermesi sırasında havaya saçılan mikroplar havada günlerce asılı halde canlı kalmaktadır. Hastayla teması olan yani kapalı bir ortamda uzun süre aynı havayı soluyan sağlam kişiler nefes aldıklarında havadaki bu mikroplar onların akciğerlerine ulaşır ve orada yerleşerek enfeksiyonu başlatır.

yılı başından itibaren okulun yemekhanesinde çalıştırılmaya başladı. Aşçı N. P., 8 Aralık Cumartesi günü okulda fenalaşınca etüt öğretmenleri tarafından Kars Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

Haberin Devamı

Yapılan kontrolde P. 'nin ciğerlerinde sorun olduğu anlaşıldı. Daha ayrıntılı yapılan tetkiklerde, P.'nin tüberküloz hastalığına yakalandığı tespit edildi ve yatarak tedaviye alındı. Kars'ta 3 gün tedavi gördükten sonra ilaç verilerek taburcu edilen P., 10 Aralık'ta bu kez Erzurum'daki Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edildi.

ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE DE BULAŞTI
Sağlık raporu olmadan çalıştırılan aşçı N. P. 'nin tüberküloz hastalığının tespit edilmesi okuldaki öğretmen, öğrenci ve personel arasında büyük tedirginliğe neden oldu.

Susuz Sağlık Ocağı'nın doktor ve hemşireleri, okuldaki tüm öğrenci, öğretmen ve personele tüberküloz teşhisinde kullanılan Tüberkülin Deri Testi (PPD) yaptırdı. Test sonucunda, 22 öğrenci ile 6 öğretmende überküloz bulgularına rastlandı.
Kesin sonuç için akciğer filmleri çekilmesi istenen öğrenci ve öğretmenler, Kars Devlet Hastanesi ile Verem Savaş Dispanseri'ne gönderildi. Burada yeniden akciğer filmleri çekilen ve balgam örnekleri alınan öğrenci ve öğretmenlerin test sonuçları yarın belli olacak.

Haberin Devamı

AŞÇI P. : TÜBERKÜLOZ OLDUĞUMU BİLMİYORDUM
Yapılan testlerden sonra tüberküloz mibrobu taşıdığı belirlenen ve Erzurum Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde tedavisi devam eden 20 yıllık aşçı N. P., “Verem mikrobu taşıdığımı bilmiyordum” dedi. Daha önceleri Artvin'in Şavşat İlçesi'nde ve Ağrı'daki YİBO'larda görev yaptığını söyleyen aşçı P., Eylül ayından beri Susuz İlçesi'ndeki YİBO'da çalıştığını bildirdi. Bekar olan P. şunları söyledi:
“Büyük ihtimalle soğuk algınlığından kaynaklandı. Burası zaten soğuk bir memleket. Üşütmekten rahatsız oldum. İki haftadır Erzurum'da tedavi görüyorum. Sağlık raporum yok, belgem yok ama her konuda becerikliyim. Aşçılık işini severek de yapıyorum. Kars Devlet Hastanesi'nde 3 gün tedavi gördüm. Daha sonra Erzurum'a sevk edildim. Öğrenci ve öğretmenlere tüberküloz bulaştırdığımdan da haberim yok.”

Haberin Devamı

SORUŞTURMA AÇILDI
Yüzüncü Yıl YİBO Müdürü Necmi Kırçiçek açıklama yapmaktan kaçınırken, tüberküloz hastalığının hiçbir öğrenci ve öğretmene bulaşmadığını ileri sürdü. Susuz Kaymakamı Asalet Karabulut ise Yüzüncü Yıl YİBO'da ortaya çıkan sağlık sorunlarıyla ilgili soruşturma başlattıklarını, tetkiklerin kesin sonuçlarının açıklanmasını beklediklerini söyledi.
Öte yandan Artvin Çeşni Gıda Limited Şirketi temsilcisi Besim Kaya da “N. arkadaşımızda herhangi bir hastalık olmadığını çok iyi bilirim. Üç ayda bir rapor alması gerekiyor. Biz de periyodik muayenelerini yapıyoruz. N. P. 'ı ilk gönderdiğimizde doktor izindeymiş. Daha sonra gönderdiğimizde doktor ilaç veriyor. İlacı kullandıktan sonra rapor verecekmiş. Bu arada rahatsızlanıyor. Kalıcı bir rahatsızlığı yok. Aşçıda herhangi bir hastalık olmadığını çok iyi bilirim. Okulda aniden rahatsızlanıyor. Öğretmenler hastaneye götürüyorlar. Burada ciğerlerinin su topladığını söylemişler. Bunun üzerine Erzurum'a göndermişler. Doktoruyla telefonla görüştüğümde, sadece ciğerlerinin su topladığını, bunun da 15 günlük bir tedaviyle iyileşeceğini bildirdi. Başka bir sıkıntısı yok iyileşince işine devam edebilir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!