Okula dönüş

Güncelleme Tarihi:

Okula dönüş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2023 09:37

Yaz tatilinin sona ermesiyle birlikte okula yeni başlayan, okul değiştiren veya okula dönen çocuklar ve aileleri için bir alışma süreci başlıyor olacak. Yaz tatilinde pek çok çocuğun uyku saati, beslenme düzeni ve ekran başında geçirdiği sürenin değişmesi beklenen bir durum.

Haberin Devamı

Durum böyle olunca her yıl bu zamanlarda çocuklar ve aileleri için neler yapmaları veya yapmamaları gerektiği konusunda çokça bilgi paylaşılıyor. Sizce bu bakış açısını bir miktar farklılaştırabilir miyiz? “Ne yapmalısınız ya da yapmamalısınız?” şeklindeki öneriler yerine “Bu süreçte çocuğunuza nasıl destek olabilir, ona nasıl rehberlik edebilirsiniz?” şeklinde düşünmek daha yararlı olacak.

'EYVAH'LA BAŞLAYAN CÜMLELER
Okulun açılmasıyla birlikte çocuğunuz “eyvah okul açılıyor. Dersler, ödevler olacak ve bütün rahatım kaçacak” derken siz de “eyvah evi/çocuğu nasıl düzene sokacağız?” diyor olabilirsiniz. Sizin kaygılarınız çocuğunuza, çocuğunuzun kaygıları size yansıyor olabilir. Bu pencereden bakıldığında tatilin bitmesi evlerde bir alarm durumu haline gelebilir. Düzene girmek istemeyenler ile düzene sokmak isteyenlerin çatışması şekline dönüşebilir. Aslına bakılırsa, anne ve babaların pek çok konuda olduğu gibi okula alışma/dönüş sürecinde de durumu nasıl ele aldığı çocuğun nasıl tepki verdiğini şekillendirir. Eğer anne baba durumu “eyvah...”la başlayan bir durum şeklinde ele alırsa; çocuğun da buna kaygıyla veya çatışmayla yaklaşması olasılığı yüksek olabilir.

Haberin Devamı

ALIŞMAK HER YAŞTA BİR SÜREÇ
Okulların açılacağı önümüzdeki gün ve haftalara alışma “süreci” olarak bakarak başlayabilirsiniz. Burada özellikle altını çizmek istediğim nokta “süreç”. Her çocuğun alışma süreci mizaç özelliklerinden veya çevresinden (anne, baba, bakım verenler, öğretmenlerden) kaynaklı olarak değişkenlik gösterebilir. Örneğin yeni durumlara zor alışan bir çocuğunuz varsa alışma süreci uzayabilir ve görece daha çok zorlanabilir. Çocuğunuzun özelliklerini tanımanız ve anlamanız süreci kolaylaştıracak.

ÇOCUĞUNUZA KULAK VERİN
Okula alışma sürecinde “Yaz boyunca çocuklarınızın düzenini bozmayın.”, bozduysanız, son bir hafta “Uyku düzenine geri dönün.”, “Beslenmesine dikkat edin.”, “Okul başlamadan bir gün önce çocuğunuzla okul hakkında konuşun.” “Okulun ilk haftası okulun önünde uzun süre beklemeyin.” gibi genel geçer önerilerin doğruluk payı olsa da günümüzde artık yeterli olmadığı kanısındayım. Peki, ne yapabilirsiniz?

Haberin Devamı

ALTIN KURAL YOKTUR
Eğer çocuğunuzun okula alışma/dönüş sürecinde ona destek olmak istiyorsanız, söylediklerini duyun, sözlerinin ve davranışlarının altındaki ihtiyaçlarını ve duygusunu anlayarak onun yanında olduğunuzu gösteren cümlelerle destek olmaya çalışın. Altın kural ya da kurallarla değil; çocuğunuza ve çocuğunuzla ilişkinize kulak vermeniz en sağlıklısı.

DOÇ. DR. BETÜL MEYDAN KİMDİR?
Ege Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı’nda 2007 yılında lisans, 2010 yılında yüksek lisans ve 2014 yılında doktora eğitimini tamamladı. Meslek yaşamına 2007 yılında Ege Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak başladı ve aynı üniversitede çalışmalarına devam ediyor. Araştırma ilgi alanları psikolojik danışman eğitimi ve süpervizyonu, süpervizyon ilişkisi, kariyer psikolojik danışmanlığı ve okul psikolojik danışmanlığıdır.

BAKMADAN GEÇME!