Okul dönüşümü uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Okul dönüşümü uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2013 09:58

Yönetim Bilimi Uzmanı Doğan Ceylan okul dönüşümleri ile ilgili, “Valilikler okul aktarımı kararlarını mutlaka 15 Mayıs’tan önce bitirmeli” dedi.

Haberin Devamı

Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen yeni eğitim sisteminin gerektirdiği gibi ilkokul, ortaokul ve lise binalarının ayrı ayrı olabilmesi için okul dönüşümleri başladı. İl ve ilçelerde dönüşüm kapsamında, fiziki imkanların yeterli olduğu yerlerde öğrenci ve öğretmenler toplu olarak başka bir okula taşınıyor. Fiziki imkanların yetersiz olduğu yerlerde ise öğrenciler çevre okullara gönderiliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü de 4 Nisan 2013 tarihinde “okul dönüşümleri kademeli olarak yapılacak ilkokul ve ortaokullardan şartları uygun olanların üç yıl beklenmeksizin müstakil ilkokul veya ortaokula dönüştürülmesine” yönelik yazı yayımladı.

Valiliklerin öğrenci aktarımının yapılmasına ve öğretmenlerin kadrolarının aktarım yapılan okullara alınmasına ilişkin işlemlerini hızlandırdı. Yönetim Bilimi Uzmanı Doğan Ceylan ise yaptığı yazılı açıklamada öğrenci ve öğretmenlerin başka okullara aktarımlarında dikkat edilmesi gereken konuları sıraladı. Ceylan’ın dikkat çektiği noktalar şöyle:

Haberin Devamı

15 Mayıs’tan önce bitmeli

Yönetmeliğe göre öğretmenlerin il içi yer değiştirmelerine ilişkin duyuru 15 Mayısta yapılacağı için öğrenci aktarımlarına karar verilen okullarda görev yapan öğretmenlerin kadrolarının il içi atama duyurusu yapılmadan önce aktarım yapılan okullara alınması ve norm kadroyla ilişkilendirilmesi gerekir. Bu husus çok önemli. Şayet aktarım işlemi il içi yer değiştirme duyurularından sonra yapılırsa aktarım işlemleri uygulanamaz hale gelir. Çünkü aktarım yapılacak kurumdaki öğretmen ihtiyacı mevcut norma göre yapılacağından, bu okullara başka okullardan öğretmenler yer değişikliği talebinde bulunacak, bu kadrolar dolacak. Aktarım yapılan okulların öğretmenlerinin bu okullara gelmesi mümkün olmayacak. Valilikler aktarım işlemine ilişkin kararları mutlaka 15 Mayıs tarihinden önce bitirmeli.

Eğitim-öğretim çalışmalarının aksamaması için bu öğretmenler, ders yılı bitinceye kadar eski okullarında eğitim vermeye devam etmeli. Ders yılı bitince ilişikleri kesilmeli veya yeni görev yerlerinde göreve başlatılıp ders yılı sonuna kadar geçici görevlendirmeyle önceki okullarında çalıştırılmalı.

Haberin Devamı

Kadrosu aktarım yapılan okula alınan öğretmenlerden il içi veya il dışı yer değiştirme talebinde bulunacakların eski ve yeni okullarındaki  hizmetleri kesintisiz sayılmalı. Bu sayede başka okullara yer değişikliği talebinde bulunmak isteyen öğretmenlerin mağduriyetinin önüne geçilmeli.

Öğretmenler norm fazlası durumuna düşmemeli

Öğrenci mevcutları ve fiziki koşullar dikkate alınarak imkanlar ölçüsünde yeni şube açılarak öğretmenlerin norm kadro fazlası durumuna düşmelerinin önüne geçilmeli. Buna rağmen norm fazlası durumuna düşen öğretmen olursa, kendilerine bilgi verilmeli ve il içi atama talebinde bulunabilmesi sağlanmalı.

Öğretim yılının bitmesine çok kısa süre kaldığı için öğrenci aktarımları ders yılı sonunda, sınıf geçme işlemleri bitince yapılmalı. Öğrencinin 2013-2014 öğretim yılındaki sınıfı dikkate alınmalı.

Haberin Devamı

Ortaokul bünyesindeki ilkokul sınıflarının ilkokullara aktarılmasında sınıf bütünlüğüne özen gösterilmeli. Böylece doğabilecek veli şikayetlerinin önüne geçilmeli.

Aktarım yapılan okul yönetimlerince, sınıf öğretmenlerinin daha önceki sınıflarını okutmaya devam etmesine özen gösterilmeli.

İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre öğrenci yerleştirmeleri ve okul kayıt alanlarının belirlenmesine yönelik çalışmaların nisan ayında bitirilmesi gerekiyor. Bu çalışma yapılırken dönüşüm ve aktarıma yönelik kararların dikkate alınması gerekir. Bu nedenle bu komisyon çalışmaları aktarım ve dönüşüm karalarından sonra yapılmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!