Okul bahçelerinde ‘geleneksel oyunlar’

Güncelleme Tarihi:

Okul bahçelerinde ‘geleneksel oyunlar’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2023 16:01

Milli Eğitim Bakanlığı, okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik 100 geleneksel oyununun nasıl oynandığını anlatan “Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu” adlı bir kılavuz kitap yayımladı. Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, oyunlarla ilgili videoların da hazırlandığı proje ile ilgili “Ekran bağımlılığı, obezite gibi birçok farklı sorunla mücadele etmenin en kolay yolu, çocuklarımızı geleneksel oyunlarımıza yönlendirmekten geçer” dedi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü 'çatlak patlak', 'istop', 'çömlek', 'bızbız' , 'beştaş', 'altın bilezik', 'gölge kovalamaca', 'köşe kapmaca', 'mendil kapmaca', 'seksek', 'tombik', 'yağ satarım bal satarım' gibi geleneksel çocuk oyunlarının yaşatılması için çalışma başlattı. Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik belirlenen 100 geleneksel çocuk oyununun nasıl oynandığını içeren “Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu” adlı kılavuz kitap ve bu oyunlara ilişkin videolar hazırlandı.

Konuyla ilgili bir sosyal medya paylaşımı yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, çocukların dünyayı oyun yoluyla öğrendiklerini, çalışma ve toplumsal yaşam için duyulan özgüvenin erken yaşta oyunla tanışarak elde edildiğini belirterek şunları söyledi: “Ekran bağımlılığı, obezite gibi birçok farklı sorunla mücadele etmenin en kolay yolu, çocuklarımızı geleneksel oyunlarımıza yönlendirmekten geçer. Aynı zamanda değerleri gelecek nesillere aktararak kültürü yaşatmanın da önemli bir parçası geleneksel çocuk oyunlarıdır.

Haberin Devamı

OYUNLAR EN ETKİLİ ÖĞRENME ARACI
Çocuk oyunları, en etkili öğrenme ve gelişme aracıdır. Oyun sırasında çocuk birçok şeyi dener, dış dünyayı keşfeder, insanları gözlemler, kuralları öğrenir, sınırları kavrar, insanlarla iletişim kurmayı öğrenir, temel becerilerini geliştirir, özelliklerini fark eder ve kendini geliştirir. Bu nedenle çocuk oyunlarıyla büyüyen evlatlarımız kendisini ifade etme becerisi kazanır.”

OKUL BAHÇELERİ DÜZENLENECEK
Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce hazırlanan kılavuz kitap ve videolarla hem öğrenciler hem de öğretmenler 100 geleneksel çocuk oyununun kurallarını, nasıl ve kaç kişiyle oynandığını ve oyunlarda hangi materyallerin kullanıldığını öğrenecek. Bu kapsamda özellikle okul bahçeleri olmak üzere okulun tüm elverişli alanlarında çocuk oyunlarına yönelik düzenlemeler yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!