Öğretmenlerin gözünden Çanakkale Hikayeleri

Güncelleme Tarihi:

Öğretmenlerin gözünden Çanakkale Hikayeleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2021 14:32

Millî Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çanakkale Savaşı’nın genç, yaşlı, çocuk, kadın yüz binlerce kahramanının ölümsüz hatırasını yaşatmak için “Çanakkale Kahramanlarını Öyküleştirme Çalışması”nı hazırladı. Proje dahilinde öğretmenler, Çanakkale Savaşları sırasında yaşanan kahramanlık hikayelerini ortaokul öğrencileri için yeniden kaleme aldı.

Haberin Devamı

Tarihe Not Düşen Öyküler” adlı proje  Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla Ankara’da yapılan törenle tanıtıldı. Törenin onur konukları, Çanakkale’de zaferi canlarıyla yazan kahramanların torunları oldu. Çanakkale Savaşı’nda yaşadıkları öğretmenler tarafından kaleme alınan Ali Faik Bey, Seyit Onbaşı ve İsmail Hakkı Bey’in torunları  Erdal Kabatepe, Muhammet Yıkar, Levent ve Cihat Gündoğdu da törende gençlerle buluştu.

Projede yer alan öğretmenler, 1915’te cepheyi ziyaret eden Ömer Seyfettin, Orhan Seyfi Orhon, Mehmed Emin Yurdakul, İbrahim Çallı, Celal Sahir Erozan, Hamdullah Suphi Tanrıöver gibi 30’a yakın sanatçıdan 106 yıl sonra kahramanlık hikâyelerinin yaşandığı “Çanakkale Savaşları”nın yeni nesillere aktarılması görevini devraldı. Öğretmenler hikayeleri yeniden yazdı. Çanakkale kahramanlarını öyküleştirme konusunda öğretmenlere Dr. Zeki Gürel, Yusuf Dursun, Kadir Türker Geçer, Aslıhan Kervan ve Sıdıka Yamaç danışmanlık yaptı.

Haberin Devamı

10 FARKLI ÖYKÜ
Çanakkale Muharebeleri’nin yaşandığı alanı ziyaret eden öğretmenler, hem Çanakkale Savaşları hem de hikâyesini yazacakları kahramanla ilgili araştırmalar yaptı. Yaklaşık bir yıllık çalışma ile Çanakkale kahramanlarının ölümsüz hatıralarını hafızalarda yaşatmak amacıyla10 öykü yazıldı.

Yusuf Dursun’un ‘Vatan Sana Emanet/Kınalı Hasan’ ve ‘Elveda Kuşlar’, Fatma Aydar’ın ‘Merhamet Kanatları’, Veli Üstün’ün ‘Denizlerin Tahtı’,  Müzeyyen Alver’in ‘Yusufçuklar da Ağlar’, Işık Okçu’nun ‘Karanlık Limanın Martısı’, Huri Dursun Özkan’ın ‘Korkuya Vakit Yok’, Mukadder Bilgili’nin ‘Tablodaki İzler’, Kadir Girgin’in ‘Umudumuz Var’ ile Mehtap Teker’in ‘Yükünü Kalbiyle Taşıyan Yiğit’ adlı öyküleri ortaokul öğrencileri ile buluşmaya hazırlandı.

BAKMADAN GEÇME!