Öğrenciye usluluk puanı verilecek

Güncelleme Tarihi:

Öğrenciye usluluk puanı verilecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2007 16:18

Haberin Devamı

6, 7 ve 8'inci sınıflarda seviye sınavı yapılmasını içeren yeni modelde öğrencinin okula, sınıfa uyumunun da ‘Davranış ve karakter eğitimi’ altında değerlendirilip ortaöğretime geçişte puanının yüzde 5'inin yansıtılacağını bildirdi. Erdoğan, “Anlık değerlendirmeler yerine sürece dayalı değerlendirmeyi öngören yeni bir model uygulayacağız” dedi.

Prof.Dr. İrfan Erdoğan, İzmir'de Türkiye Özel okullar Birliği tarafından düzenlenen 2006/2007 öğretim yılı seminer programlarının 13'üncüsüne katıldı. Hilton Oteli'nde düzenlenen, özel okullar ile dersane yöneticilerini katıldığı seminerde Prof.Dr. Erdoğan, ‘Ortaöğretime geçiş sistemi’ ile ilgili bilgi verdi. OKS'nin kaldırılış nedenlerini, liselere girişte uygulanacak yeni sistemi anlatan Prof.Dr. Erdoğan, yeni modelin her zaman kendi içinde geliştirme olanağı bulunduğunu belirtti, “Mahsur çıkarsa düzeltiriz” dedi.

Haberin Devamı

Bugüne kadar eğitim adına hep iyi niyetli adımlar atıldığını ancak eğitimin yapısı gereği istenmeyen noktalara gelindiğini belirten Prof.Dr. Erdoğan, eğitimin 1980'li yıllardan itibaren sınav odaklı hale geldiğini söyledi. Yükseköğretime duyulan talep nedeniyle velinin, öğretmenin, öğrencinin varının yoğunun sınav haline dönüştüğünü, merkezi sınav sisteminin sistemi tahrip ettiğini kaydetti. Prof.Dr. Erdoğan, öğrencinin daha özgür öğrenmesine dayalı bir müfredat hazırlanırken, 8'i bitiren öğrencinin aldığı eğitimden başka bir kriterle sınavla karşı karşıya kaldığını, okulların içinin boşalıp ruhsal ve ekonomik tahribat yaşandığını ifade etti. Yükseköğretimde okullaşma oranın yükseltilmesinin hem ilköğretimde hem de ortaöğretimde niteliği kendiliğinden değiştireceğini savunan Prof.Dr. Erdoğan, ilk, ortaöğretim ve yükseköğretimin bir bütün olarak düşünülüp bağlantılı hale getirilmesi gerektiğini bildirdi.

İlköğretimde 8 yıllık başarının 1-2 saatlik sınavla ölçmeye çalışarak dünyanın en büyük yanlışının yapıldığını ve başta çocukların ‘treni kaçırma sendromu’ yaşadığını belirten Prof.Dr.Erdogan, “Bu sendromdan çocukları, toplumu kurtarmak gerekiyor. Sürece dayalı değerlendirme sistemi gerekiyor. Toplum eninde sonunda bu modele geçmek zorunda. Yoksa tahribat devam edecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeni sistemi ortaya koyan iradenin doğru olduğunu, bundan sonra hangi iktidar gelirse gelsin bu modeli uygulamak zorunda kalacağını belirten Prof.Dr. Erdoğan, şöyle konuştu:
“Bu modele şu şekilde olursa daha iyi olur diye yaklaşım getirilebilir. İleri sürülen model son halini almış değil, ama unsurları ortaya çıkmış modeldir. 6, 7 ve 8'inci sınıflarda sınav yapılmasını öngören bir sistem. Mevcut sistemde okullar boşalıyor, noter özelliği taşıyordu. Zamana yayılmış üç sınav sistemi bu olumsuzluklara son verecek. Yeni modelle anlık değerlendirmeyi problemi zamana yayacak. İkincisi okulun, verilen dersin anlamlı kılmak için ders başarısının sınava ilave edilmesi öngörülüyor. Öğrenci aldığı derse sahip çıkacak. Okul önem kazanacak. Üçüncüsü ise davranış ve karakter eğitiminin sistemin içine dahil edilmesi. Yüzde 5'lik puan öğrencinin okul, sınıf içinde uyumlu davranış sergilemesini özendirecek. Ortaöğretimi geçişte 6, 7 ve 8'inci sınıflarda uygulanacak seviye tespit sınavını yüzde 70, yılsonu başarı puanı yüzde 25, yöneltme ve davranış puanı yüzde 5 oranında etkili olacak.”
Prof.Dr. Erdoğan bu yıl 1, 2 ve 3 puanla değerlendirilen davranış notuyla ilgili uygulamanın nasıl olacağı konusunda çalışmaların süreceğini belirtirken, şişirme not verilmesi, yabancı dil eğitiminin her yerde farklı olması gibi yeni modele eleştiriler getirildiğini söyledi. Erdoğan, bu sorunların nasıl aşılacağına ilişkin soruları yanıtsız bırakırken, ““Bu problemlerin gündeme gelmesi bile katkıdır” dedi. Prof.Dr. Erdoğan, yeni sistemde dersanelerin okulu tamamlayan bir sisteme dönüşeceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!