O Belde Şiiri Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Şiirin Türü, Konusu Ve İncelemesi

Güncelleme Tarihi:

O Belde Şiiri Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Şiirin Türü, Konusu Ve İncelemesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 13:47

Öz şiir adıyla da bilinen soyut şiir anlayışı 20. yüzyılın ilk çeyreğinde ortaya çıkmıştır. Bu akıma göre şiirin asıl amacı şairin hissettiklerini çeşitli imgelerle ve çağrışım yoluyla okurlara aktarmaktır. Soyut şiirin temsilcileri, gündelik meselelerden çok kendi iç dünyalarına yönelmiş, içerikten çok üsluba ve söz sanatlarına önem vermişlerdir. Bu şiir akımının temel özelliklerini yansıtan O Belde kimin eseridir? Şiirin türü ve konusu nedir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

  Belde kelimesi şehir, mesken, yöre ve diyar anlamına gelir. O Belde şiirinde ise hayali bir şehirden bahsedilmektedir. 

 O Belde Şiiri Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır? 

 O Belde Şiiri ''Akşam Şairi'' adıyla bilinen Ahmet Haşim tarafından yazılmıştır. Türkçeyi en iyi kullanan şairlerden biri olan Ahmet Haşim, hayatı boyunca şiirin ''estetik bir değer'' olduğunu savunmuş ve bu ilkeye göre şiirler kaleme almıştır. 

 Şaire göre, bir şiirin açık ve net ifadelerle doldurulması, onu düz yazıya yaklaştırır. Oysa, şiir, hiçbir şekilde bir öykü ya da romanla benzer ögeler taşımamalıdır. Ahmet Haşim, başta O Belde ve Bir Yaz Gecesi Hatırası olmak üzere neredeyse tüm şiirlerinde imgesel bir dil kullanmıştır. Stephen Mallerme ve Charles Baudelaire, en çok etkilendiği Fransız şairler arasında yer alır. 

Haberin Devamı

 Şiir dışında deneme ve gezi yazısı türünde de eserler kaleme alan Ahmet Haşim'in Gurabahane-i Laklakan adlı kitabı, dönemin en çok okunan kitaplarından biri olmuştu. Şair, bu kitabında edebiyat anlayışını da detaylı bir şekilde açıklamıştır. 

 O Belde Şiirinin Türü Nedir? 

 O Belde, Ahmet Haşim'in diğer şiirleri gibi liriktir. Bu şiirde, şairin gözlemleri, izlenimleri ve düşüncelerinden ziyade duygularına yer verilmiştir. 

 O Belde Şiirinin Konusu 

 O Belde şiirinde uzaklarda ismi olmayan bir şehirden, o şehirde yaşayan kadınlardan ve o kadınların şairin aşık olduğu kadına benzerliklerden bahsedilir. Anlamın kapalı, ifadelerin muğlak olduğu şiirde, düşsel imgelerle geçek iç içe geçmiştir. Şair bir dizesinde ''burada mahkumuz'' derken dünyayı kasteder. Şairin ''o belde'' olarak nitelendirdiği yer ise bu dünyanın dışında yer alan başka bir alemdir. 

 O Belde Şiiri İnceleme

  O Belde şiiri serbest ölçüyle yazılmıştır. Şiirde en çok kullanılan söz sanatları mecaz-ı mürsel, kapalı istiare, telmih ve tezattır. Şiirde yer alan Osmanlıca tamlamalardan bazıları ve anlamları ise şu şekilde sıralanabilir: 

 Nehir-i dür - İnci Denizi

 Lerze-i İstitar - Gizli Titreme

 Sükun-ı menam - Uykunun verdiği huzur ve dinginlik

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!