Nöroloji Uzmanı Bülent Madi’den meslek tüyoları

Güncelleme Tarihi:

Nöroloji Uzmanı Bülent Madi’den meslek tüyoları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2018 09:31

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ardından adaylar şimdi de meslek ve üniversite seçimi için kesin karar verme aşamasındalar. Sınav puanları açıklandıktan sonra tercihleri netleşecek olan adaylar, meslekleri araştırıyor. Nöroloji Uzmanı Bülent Madi de, mesleğinin tüm detaylarını anlattı.

Haberin Devamı

İşte nöroloji seçmeyi düşünen adaylar için ipuçları:

Nöroloji Uzmanı Bülent Madi’den meslek tüyoları
Mesleğinizin zorlukları neler? 
- Birçok bilim dalı gibi nörobilim de çok hızlı gelişiyor. Bu konuya ilgi duyanlar, diğer bilim ve yaratıcı alanlarla da ilgilenmeli. Yanlışları azaltmak için aile, yakın çevre, yaşanan toplumun kültürü ve evrensel kültürü öğrenmek gerekiyor.

En keyifli yanları ne?
- Eğer farklı bilim, sanat veya edebiyat alanlarıyla ilgileniyorsanız, beynin nörofizyolojik ve biokimyasal gelişimlerini öğrenebiliyorsanız, farklı alanları nörobilim gözüyle izleyebiliyor ve hayal kurabiliyorsanız, ıslık çalmayı da fark etmeden becerirsiniz. Nörobilimin kitaplarda, makalelerde teorik olarak işlenmesinin yanında gündelik hayatta her insanın; özellikle eğitimcilerin, liderlerin, sosyologların, nörobilimle ilgili temel bilgileri edinip, kullanabilmeleri gerekiyor. Nörobilimi her insan açıkça anlayabileceği ve zihninde somutlaştırabileceği bir şekilde yorumlayabilir. Farklı disiplinlerle (sanat, müzik, eğitim) nörobilimi açıklamak bilgileri daha kalıcı kılıyor.

Haberin Devamı

Eğitim süreci nasıl?
- Nörolog olduktan sonra sadece tıbbın birçok dalında olduğu gibi, klinisyen olup nöroloji biliminin alt dallarında kişiye göre belki sınırlı kalabilirsiniz. Ya da çok ileri yaşlarda bile bilim ve teknolojiyi izleyerek, nörobilim alanında ufkunuzu genişletebilirsiniz. Erken yaşta demans veya başka bir hastalık olmadığı takdirde eğitim ve gelişim ölene kadar sürer. Tabii stresle yıpranmazsanız.

Bu bölümü seçmek isteyen gençlere neler önerirsiniz?
- Evrensel kültür, vizyon, eğitim, sosyoloji, politika, sanat, edebiyat, teknolojiyle ilgiliyseniz, kesinlikle nörobilim dalının içinde olmanızı veya yan dal olarak ele almanızı öneririm. Zira evreni anlamak, insan ve diğer canlıların davranışlarını yorumlamayı bilmek için (genetik, uzay bilimi dahil) nörobilimin içine girmek gerekir. Ne de olsa nörofelsefe, nöropsikoloji, nörosanat, nöroestetik, nöropazarlama, nöropolitika, nörososyoloji, nöroliderlik gibi bilim dallarının kurulduğu 21’inci yüzyıldayız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!