Nesli tükenmekte olan kuşlar nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Nesli tükenmekte olan kuşlar nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2022 05:26

Bir türün neslinin tükenmesi, tamamen yok olduğu anlamına gelmektedir. Türe ait tüm bireyler öldüğü zaman, nesli tükenmiş olur. Sizler için nesli tükenmekte olan kuşların hangileri olduğunu detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

Nesli tükenmekte olan kuşların henüz tüm bireyleri ölmemiştir. Ancak azınlıkta kaldıkları anlamı taşımaktadır. Soy tükenmesinin yaşanmaması adına alınan çeşitli önlemler bulunur.

Soy Tükenmesi Nedir?

Ekolojide ve biyolojide bir cinsin varlığının tamamen sona ermesine soy tükenmesi denilir. Bu türlerin biyosferi küçülmektedir. Doğal evrimin bir parçası sayılmaktadır. Türler değiştiği zaman yaşadıkları çevreye bazen ayak uyduramamaktadırlar. Bu nedenle değişikliğe uğramaktadırlar. Belirli türler çevresel koşullar karşısında varlıklarını güçlü biçimde devam ettirirler. Bunu başaramayanlar ise var oluş mücadelesinde yenilmişlerdir.

Yaşam başladığı andan beri türler yaşayıp yok olma serüveni yaşamışlardır. Yakın zamanda nesli tükenen türlerin listesi bulunmaktadır. Türün bütün bireylerinin ölümü soy tükenmesini meydana getirir. Bu durumu daha iyi açıklamak adına şu örnek verilebilir: Pinta Adası kaplumbağasının geriye yalnızca bir erkek üyesi bulunmaktadır. Bunlar kritik durum şeklinde ifade edilirler. Neslinin tükendiği zannedilen bazı türlerin yaşayan bireyleri zamanla ortaya da çıkabilmektedir.

Haberin Devamı

Nesil Tükenmesinin Nedenleri Nelerdir?

Soy tükenmesi pek çok nedenden kaynaklanabilir. Dinozorların büyük bir gök taşı düşmesi sonucu yok olduğu bilinir. Yahut Buz Devrinde yaşamış türler sıcağa uyum göstermedikleri nedeniyle tükenmiştir. Örneğin mamut, yünlü gergedan ve benzeri olmaktadır.

Bazı hayvan türleri evrim geçiren türler karşısında güçlü duramazlar. Bundan dolayı da yok olabilirler. Günümüz dünyasında ise nesil tükenmesinin en başlıca sebebi insan sayılmaktadır. Kirletilen doğa, avcılık doğal yaşamı tahrip etmektedir. Bazı canlılar bu duruma ayak uyduramayıp ölmektedirler. Daha da ötesi soyları tükenmektedir. Dünya Korunma Birliği'nin ortaya koyduğu veriler şunu söylemektedir: 1500 senesinden beri 784 türün nesli tükenmiştir.

Nesli Tükenme Tehlikesi Olan Kuşlar Hangileridir?

Dünya genelinde söz konusu tehlike ile karşı karşıya kalan pek çok tür bulunmaktadır. Bunlar arasında kuşlar da yer almaktadır. Türkiye'de 8 kuş türünün nesli tehlikede görünmektedir: Yelkovan, turna, toy, küçük akbaba, ak kuyruklu kartal, kelaynak, yaz ördeği ve dikkuyruk olmaktadır.

Haberin Devamı

Kategoriye ayırmak gerekirse farklı türler ortaya çıkmaktadır. Dünya üzerinde tüp burunlu ve yırtıcı kuşlar arasından nesli tehlikede olanlar vardır. Bunlara ek olarak tavuksular, kazsılar, leyleksiler, pelikanlar, turnamsılar, penguenler, yağmur kuşugiller olmaktadırlar. Baykuşlar, batağanlar, papağanlar, güvercinler, gökkuzgunları, ötücü kuşlar da sıraya eklenir. Burada mühim olan sayılan kategorilerdeki tüm üyelerin tehlikede olmadığıdır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!