Narsistik Sayı nedir? Nasıl hesaplanır? Narsistik sayısa örnekler

Güncelleme Tarihi:

Narsistik Sayı nedir Nasıl hesaplanır Narsistik sayısa örnekler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2022 19:26

Matematikte birçok değişik işlem türü bulunur. Özellikle bu işlemler belli bir teorem üzerinden ele alınır ve uygulanır. Böylece matematik üzerinden birçok farklı problem çok daha kolay bir şekilde çözülür. Peki, narsistik sayı nedir? Nasıl hesaplanır? Narsistik sayısal örnekler konusunda detayları derledik.

Haberin Devamı

 Narsistik sayı aynı zamanda armstrong sayısı olarak da bilinir. Belli bir teorisi ve yapısı bulunması ile birlikte, birçok değişik problem üzerinde kullanılır. Özellikle matematikte bazı sayılar belli bir teorem üzerinden sonuç ortaya çıkar. Bunlar içerisinde narsistik sayı merak edilen konular arasında yer alıyor. 

 Narsistik Sayı Nedir? 

 N haneli bir sayının tüm basamakları üzerinde n’nci kuvvetlerinin toplamı kendisine eşit olması ile narsistik sayı ortaya çıkar. Bu durum sabit bir işlemdir ve belli başlı bazı sayılar üzerinden ele alınır. Bu konuda iki basamaklı ya da üç basamaklı ve daha birçok değişik basamak üzerinden sayıları ele almak mümkün. Böylece hiçbir işlem yapmadan sonucu daha etkin şekilde ve kısa yoldan çözme şansı elde edilir. Günümüzde matematikte birçok farklı alanda ve işlemde uygulanan bir yöntemdir. 

Haberin Devamı

 Narsistik Sayı Nasıl Hesaplanır? 

 Narsistik sayı aynı zamanda Armstrong sayısı olarak bilinir ve belli bir yapı üzerinden hesaplanır. Belli bir basamağa sahip sayı üzerinden, her bir sayı n’nci kuvvet kapsamında toplanır. Örneğin 3 basamaklı bir sayının her rakamı ele alınır. Bu sayı 3 basamaklı olduğu için 3'ün kuvveti üzerinden ayrı ayrı hesaplanır. Sonuç olarak bu hesaplama ile birlikte rakamlar toplanır. Böylece sonuçta sayının kendi miktarı yine aynı şekilde ortaya çıkar. Bu konuda farklı basamakları üzerinden birçok değişik narsistik sayı olduğunu söylemek mümkün. Özellikle matematik ve oldukça ilginç bir işlem ve terim olarak öne çıkar. Böylece değişik matematik işlemleri konusunda farklı yerlerde kullanılır. 

 Narsistik Sayısı Örnekler 

 Narsistik sayının birçok değişik örneğini ele almak mümkün. Değişik basamak sayıları ile beraber bu konuda sabit belli başlı bazı rakamlar ön plana çıkar. 

 Örnek: 

 153 = 1³ + 5³ + 3³ = 153 

 Bu şekilde görüldüğü gibi yukarıdaki örnek üzerinden sonuca ulaşmak mümkün. 3 basamaklı bir sayı olması üzerinden, her bir rakam 3. kuvveti ile birlikte ele alınır. Böylece bu kuvvetler birbiriyle toplanması neticesinde yine aynı şekilde sonuç ortaya çıkar. Yani 153 sayısının narsistik bir sayı olarak bu şekilde işleme yine 153 rakamını verir. 

Haberin Devamı

 Narsistik Sayı Nerelerde Kullanılır? 

 Özellikle birçok değişik matematik problemi üzerinden narsistik sayı yaygın biçimde kullanılır. Sonuç olarak yapılan matematik işlemi ile birlikte daha kolay ve kısa bir süre içerisinde sonuç ortaya çıkarır. Örneğin tek rakamlar ele alındığı zaman kat sayısı ile çarpma işlemi yapılırken, sabit rakamlar biliniyorsa sonucu daha kolay bulmak mümkün olur. Bu açıdan matematikte birçok değişik narsistik sayı olduğunu söylemek mümkün.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!