Nakarat nedir, nasıl yapılır? Şarkının nakaratı ne demek?

Güncelleme Tarihi:

Nakarat nedir, nasıl yapılır Şarkının nakaratı ne demek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2022 20:37

Dilimize Arapçadan geçen nakarat kelimesi, nakre kelimesinden türetilmiştir. Nakre, tefe bir kez vurmak anlamına gelir. Nakre kelimesinin çoğulu olan nakarat ise birçok kez vurmak, tekrar tekrar çalmak ve yinelemek anlamına gelir. Şarkı sözlerinin tekrarlanan kısımlarına nakarat denir. Gazel, terkib-i bend ve kaside gibi manzum eserlerde tekrarlanan beyitler için de aynı sözcük kullanılır. Nakarat nedir, nasıl yapılır? Şarkının nakaratı ne demek tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Müzik sanatında kullanılan birçok kelime Arapça ve Farsça kökenlidir. O kelimelerden en bilinenleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Güfte - (Şarkı sözü) 2- Hanende - Şarkıcı 3- Beste - Şarkı sözünün nağmelerle çalınıp okunması 4- Sazende - Çalgıcı, müzisyen 

 Nakarat Nedir?

12. yüzyılda literatüre giren nakarat kelimesi sözlük, terim ve mecaz anlamında kullanılır. Kelimenin sözlük anlamı def ya da bendire defalarca vurmaktır. Şarkılarda, aynı cümlelerden oluşan ve tekrarlanan kısımlarına da nakarat denir. Bu kelime 19. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren manzum eserlerde de kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle terkib-i bend ve terci-i bent türündeki şiirlerin yinelenen dizeleri, nakarat olarak adlandırılır.

 Nakarat kelimesi mecazen, sık sık tekrarlandığı fakat yerine getirilmediği için inandırıcı olmayan vaatler anlamına gelir. Kelimenin ''hep aynı nakarat'' biçimindeki kullanımı yaygındır.

Haberin Devamı

 Nakarat Nasıl Yapılır?

 Şarkı ve şiirlerde bulunan nakaratlar bir beyit ya da dörtlükten oluşur. Şarkı sözlerinin akılda kalıcı olması için dörtlüklerin sonundaki kelimeler birbirleriyle kafiyeli olur. Bazı nakaratlarda dizelerden biri değişebilir.

 Örnek Nakaratlar:

 1- ''Gam yüküymüş ah neyleyim bu âlem

 Bana kalan yine dert yine elem'' 

 Anonim

 2- Güzel ne güzel olmuşsun görülmeyi görülmeyi

 Siyah zülfün harelenmiş örülmeyi örülmeyi

 Karacaoğlan

 Şarkının Nakaratı Ne Demek?

 Şarkıların ortasında ve sonunda tekrarlanan kısma nakarat denir. Nakaratta yer alan sözler kafiyeli olduğu için daha kolay ezberlenir.

 Nakarat Kelimesinin Cümle İçinde Kullanımı

 1- Daha ilk dinlediğimde bu şarkının nakaratını ezberlemiştim.

 (Sözlük anlamında kullanılmış)

 2- Bu şiirin özellikle nakarat kısmında tekrarlanan dizelerini çok beğendim.

 (Terim anlamında kullanılmış)

 3- Hep aynı nakaratlarla bizi kandırmaya çalışıyor.

 (Mecazi anlamda kullanılmış)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!