Müstantik Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Müstantik Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı

Güncelleme Tarihi:

Müstantik Ne Demek, Ne Anlama Gelir Müstantik Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2022 09:38

Müstantik kelimesi istintak sözcüğünden türetilmiştir. İstintak, bir meseleyi derinlemesine soruşturmak ve bilgi almak için karşı tarafa soru sormak demektir. Müstantik ise suçluları bulmak için şüphelileri sorgulayan kimse demektir. Bu kelime mecazen meraklı ve çok soru soran kişiler için de kullanılır. Müstantik ne demek, ne anlama gelir tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 Osmanlı döneminde müstantik mesleğini ifa edenler kalemiye sınıfında yer alırdı. Kalemiye sınıfında yer alan diğer meslekler ise şunlardır: 1- Defterdar 2- Katip 3- Reisül Küttap 

 Müstantik Ne demek, Ne Anlama Gelir? 

 Müstantik kelimesi sorgu yargıcı anlamına gelir. Sorgu yargıçları, ağır ceza mahkemelerinde ve sınai haklar ceza mahkemesinde görev alır. 

 Günümüzde müstantik ve sorgu hakimi yerine, sulh ceza hakimi kelimesi kullanılmaktadır. Sulh ceza hakimleri, şüpheliler hakkında yakalama ve gözetim altında tutma kararı çıkarabilir. İlk soruşturmayı savcılarla birlikte yapan müstantikler, görgü tanıklarını sorgulama, şüphelileri adli kontrol şartıyla serbest bırakma ve çıkartılan yakalama kararına itiraz etme yetkisi vardır. 

 Müstantik Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı

Haberin Devamı

 Türk Dil Kurumuna göre müstantik kelimesinin sözlük anlamı, bir kimseden bilgi almak için o kişiye sorular soran kişi demektir. Halk arasında müstantik kelimesinin yerine sorgucu sözcüğü kullanılır. 

 Müstantik kelimesi mecazen, üst üste sorduğu sorularla karşı tarafı sıkıştıran, aşırı meraklı kimse demektir. 

 Müstantik Kelimesinin Cümle İçinde Kullanımı 

 ''Müstantik olmak istiyorsan dört yıllık hukuk fakültesinden mezun olman gerekiyor.''

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!