Mısırlılar neyi buldu ya da icat etti? Mısırlıların buluşları ve bilime katkıları

Güncelleme Tarihi:

Mısırlılar neyi buldu ya da icat etti Mısırlıların buluşları ve bilime katkıları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2022 15:35

Eski Mısırlılar günümüzde bilinen pek çok keşfin sahibidir. Büyük Sfenks ve piramitlerin tanınan kurucusu olan Mısırlılar, tarihte oldukça önemli bir yere sahiptir. O dönemde yaptıkları keşif ve buluşlar halen günümüzde merak konusu olmaya devam etmektedir. Peki, Mısırlılar neyi buldu ya da icat etti? Mısırlıların buluşları ve bilime katkıları nelerdir sizin için derledik.

Haberin Devamı

Mısırlıların yapmış oldukları keşifler, yüzyıllar boyu kullanılmış ve b keşifleri duyan herkesi şaşırtmayı başarmıştır. Göz makyajından takvime, naneli şekerden diş macununa kadar pek çok alanda aktif olarak buluş yapmışlardır.

 Mısırlılar Neyi Buldu ya da İcat Etti?

 Mısırlılar pek çok ürünün keşfini yapmışlardır. Bu keşifler tarih boyunca önemini yitirmemiştir. İlk yazı, diş macunu, göz makyajı, bowling, naneli şeker, saban, takvim, papirüs bu keşiflerden bazılarıdır.

 Mısırlıların Buluşları ve Bilime Katkıları

 Papirüs: M.Ö 140 yılında Çinliler kağıdı keşfetmiş olsa da Mısırlılar bu tarihten çok daha öncesinde papirüs bitkisinden bir madde üretmişlerdir. Papirüs bitkisi Nil'in çevresinde bulunan bataklık bölgelerde yetişiyordu.

 Takvim: Eski Mısır'da kıtlık ile ziyafet arasındaki farka takvim adı verilirdi. Takvim olmadan Nil Nehri'nin ne zaman taşacağı, sel olacağı bilinemezdi. Bu durumda tarım sistemleri de riske girerdi. Bu döngüyü anlayabilmek ve önlem alabilmek için takvimi geliştirmişlerdir.

Haberin Devamı

 Saban: Mısırlılar ve Sümerler sabanı kullanmış olan ilk toplumlardır.

 Naneli Şeker: Soğan ya da sarımsak tükettikten sonra meydana gelen ağız kokusu günümüzde olduğu kadar eskiden de ciddi bir sorundu. Ağız kokusu hoş görülmezdi. Bu nedenle Mısırlı tıp uzmanları dişetlerini ve dişlerini korumak için tarçın, tütsü, mür ve balı kaynatıp hap şeklini vermişler ve bu sayede naneli şekeri keşfetmişlerdir.

 Göz Makyajı: Keşfedildiği tarihten günümüze kadar hala modası geçmeyen bir buluştur. M.Ö. 4000 yılında keşfedilmiştir.

 Sakal ve Saç Tıraşı: Mısırlılar saçın ve sakalın temiz olmadığını düşünürler ve bu nedenle saçlarını kısa keserlerdi. Bu sayede ilk tıraş aletlerini keşfetmişlerdir.

 Kapı Kilidi: İlk kapı kilidini eski Mısırlılar keşfetmiştir. Bu sistem çivili mandal kilididir. Mısırlıların yapmış olduğu kilit, Romalılar tarafından yapılmış olan teknolojiden çok daha güvenilirdi.

 

BAKMADAN GEÇME!