Minyatür nedir ve özellikleri nelerdir? Minyatür sanatı nasıl yapılır ve örnekleri hakkında bilgi

Güncelleme Tarihi:

Minyatür nedir ve özellikleri nelerdir Minyatür sanatı nasıl yapılır ve örnekleri hakkında bilgi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2021 04:15

Sanatın her dalı birbirinden değerlidir. Geçmişten günümüze birbirinden farklı sanat dalları bulunuyor. Bu sanatlar doğdukları coğrafyadan dünyaya yayılıyor. Minyatür sanatı da en çok ilgi gören sanatlardan bir tanesidir. Minyatür nedir ve özellikleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Haberin Devamı

Minyatür eski dönemlerde ortaya çıkan ve yazılı eserlerde kullanılan bir sanattır. Minyatür sanatında oldukça ince bir işçiliğin yanı sıra el emeği de ön plana çıkar. Geçmiş yıllardan beri bilinen minyatür sanatı aynı zamanda tarihe de ışık tutar.

 Minyatür Sanatı Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

 Minyatür, küçük boyutlara sahip olan resimlerin çok küçük detaylar ile işlenmesidir. Minyatür geçmişten günümüze en bilinen sanat dallarındandır. Orta Doğu'da doğan minyatür sanatı sonraki yıllarda ise Batı'ya kadar yayılmıştır. Minyatür sanatında oldukça ince bir işçilik ve el emeği bulunur. Minyatür sanatı Batıda minyatür, Doğuda ise nakış olarak bilinir. Bu sanatın amacı ise küçük boyutlu resimlerin ince işçilik ile işlenmesidir.

 Osmanlı Devleti'nde de çok fazla kullanılan minyatür Osmanlı'da nakş olarak biliniyor. Dünya genelinde en eski minyatürlere Mısır'da rastlandığı biliniyor. M.Ö. 3. yüzyıl döneminde en eski minyatürler papirüsler üzerine işlenmiştir. Geleneksel Türk sanatlarından birisi olan minyatür sanatının kullanım alanı Osmanlı döneminde de oldukça yaygındı. Ayrıca minyatürü nakş eden kişilere de nakkaş denilmektedir. Minyatür sanatı pek çok alanda ise rahatlıkla kullanılmıştır. Minyatür sanatında resmedilen olaylar ve durumlar da birbirinden farklı olaylara ve yaşantılara ışık tutmuştur. Bu yönü ile minyatür sanatı da diğer sanat dallarından ayrılmaktadır.

Haberin Devamı

 Minyatür Sanatı Nasıl Yapılır?

 Minyatür sanatının çok ince ayrıntıları bulunur. Dolayısı ile bu sanat büyük bir dikkat gerektirir. Dünyada bilinen ilk minyatürler Mısır'da papirüslerin üzerine işlenmiştir. Geleneksel Türk sanatları arasında yer alan minyatür sanatı Osmanlı döneminde de çok yaygın kullanılıyordu. Ayrıca minyatür sanatı parşömen, kağıt, fildişi, taş ve pek çok nesnenin üzerine işlenebilir. Bu sanatın amacı anlatılmak istenilen şeylerin küçük işlemeler ile anlatılmasıdır.

 Bu sanat oldukça detaycılık istemektedir. Bu nedenle mutlaka çok ince ince çalışılması gerekir. Ayrıca minyatür sanatında genellikle yavru kedi kılından yapılan fırçalar kullanılmaktadır. Minyatür sanatında kullanılan boyalar ise topraktan yapılarak kullanılır. Bu boyalar da su ile inceltilir. Boyaların parlak olması için de yumurta sarısı katılır. Osmanlı sarayında yapılan minyatürlere parlaklık kazandırmak için gümüş ve altın tozu da kullanılmıştır. Minyatür sanatı hem göze hem de mantığa hitap etmektedir. Bu yönü ile de önemli sanat dallarından birisidir.

Haberin Devamı

 Minyatür Sanatı Örnekleri Hakkında Bilgi

 Minyatür sanatı soyut işlemelerin yapıldığı bir sanattır. Özellikle işlemelerin bazıları sanatı yapan kişi hakkında da bilgi verir. Ayrıca minyatürde durumların yanı sıra çeşitli olaylar da resmedilir. Özellikle geçmiş dönemlerde yapılan minyatürler tarihe ışık tutar. Bu minyatürler kültürler hakkında da ayrıntılı bilgi verebilir. Minyatür sanatının en önemli örnekleri Mısır uygarlığında ve Osmanlı Döneminde verilmiştir. Mısır uygarlığında yaşamdan izler taşıyan minyatür sanatı günlük hayat hakkında da tarihe ışık tutmuştur. Doğu kültüründe de yaygın olan minyatür sanatı Osmanlı döneminde ön plana çıkmıştır.

Haberin Devamı

 Özellikle saray hayatının ve savaşların resmedildiği minyatür sanatında hem padişahlar hem de yaşanan olaylar ile ilgili de detaylı bilgiler edinilmiş oluyor. Osmanlı döneminde saray sanatı olarak da bilinen minyatür hat ve ebru sanatı ile birlikte bir gelişim göstermiştir. Günümüzde de en fazla kullanılan minyatür sanatları arasında ebru sanatı yer almaktadır. Birbirinden farklı uygarlıklarda görülen minyatür sanatı yapılışı açısından benzer olsa da konuları bakımından tamamen zıtlık taşımaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!