Mengene nedir ve ne işe yarar? Mengene çeşitleri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Mengene nedir ve ne işe yarar Mengene çeşitleri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 05:06

Başta marangozhaneler olmak üzere birçok farklı alan için mengene büyük bir öneme sahiptir. Aynı zamanda farklı özelliklere sahip değişik çeşitleri bulunduğunu da ifade etmek mümkündür. Peki Mengene nedir ve ne işe yarar? Mengene çeşitleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Haberin Devamı

Geniş bir kullanım alanı olması ile beraber farklı unsurları sabitleme noktasında mengene değerlendirilmektedir. Hem şekil hem de özellik bakımından farklı ürünlerin bulunduğu mengene, birçok farklı iş alanında ortak biçimde kullanılan yapılar arasında geliyor.

 Mengene Nedir?

 Yapılacak bir çalışma süresi boyunca kalıp ya da iş parçasını sabitleme için kullanılan yapıya mengene denir. Biri sabit diğeri ise hareketli olmak üzere iki farklı çene yapısından oluştuğunu söylemek mümkündür. Tabii aynı zamanda iki çenesi de hareket eden ve buna göre farklı amaçlarda kullanılan mengeneler de bulunmaktadır. Bu bağlamda marangoz mengenesi, işkence mengenesi ya da C mengene gibi daha birçok örnek vermek mümkün. Oldukça etkili ve güçlü bir şekilde cisimleri sabitleme olanağı sayesinde, çalışmaların daha kolay ve etkili biçimde yapılmasına olanak vermektedir.

Haberin Devamı

 Mengene Ne İşe Yarar?

 Marangozhaneler ile beraber ayrıca birçok farklı iş alanında mengene yaygın şekilde kullanılmaktadır. Herhangi bir kalıp ya da iş parçasını sabitleyerek çalışma ortamı yaratan sistem mengene olarak bilinir. Özel döndürme mekanizması ile beraber iş parçasını ya da kalıbı etkin bir şekilde sıkıştırır. Böylece istenilen sıkıştırma sayesinde herhangi bir şekilde oynama yaşanmaz. Bu da daha sağlıklı ve düzgün bir şekilde çalışmaların ele alınmasına imkan tanımaktadır. Özellikle onarma, düzeltme ve işleme gibi çalışmalar için büyük kolaylık sağlar. Aynı zamanda herhangi bir cismin yağını ya da suyunu çıkarmak için de sıkıştırmak amaçlı kullanılır.

 Mengene Çeşitleri Nelerdir?

 Kullanılacak olan alana bağlı olarak günümüzde birçok farklı mengene çeşidi bulunmaktadır. Farklı iş sektörlerinde ise ele alınan bütün mengene çeşitleri değişik amaçlar altında yaygın biçimde kullanılıyor.

 - Ahşap mengene

 - Ayaklı mengene

 - Çok amaçlı mengene

 - CNC mengenesi

 - Freze mengenesi

 - Hassas mengene

 - Çelik mengene

 - Modüler mekanik mengene

 Yukarıda verilen bütün tasarımlar amaca uygun biçimde farklı alanlarda kullanılmaktadır. Burada önemli olan ise malzeme ve yapılacak olan iştir. Böylece hem işlevsellik hem de fiziksel özellik kapsamında yukarıdaki mengene çeşitlerinden biri kullanılır. Tabii sadece iş alanları değil aynı zamanda bireysel olarak hobi olarak mengene çeşitleri birçok yerde kullanılmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!