Mendil Altında Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Mendil Altında Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 16:36

Türk edebiyatında mizahın tarihi, Osmanlı Devletine dayanır. Bu dönemde, bir durumla dalga geçmek ya da biriyle alay etmek için yazılan manzum eserlere hezliyat adı verilir. Bu tür eserlerde, en çok kullanılan söz sanatları ironi, kinaye ve tarizdir. Cumhuriyet döneminden sonra ise mizahi öyküler ve romanlar yayımlanmaya başlamıştır. Bu eserlerden biri olan Mendil Altında kitabının türü, konusu ve özellikleri hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

  Türk Edebiyatında en çok okunan mizah kitaplarından bazıları şunlardır: 

 1- Aziz Nesin - Sizin Memlekette Eşek Yok mu

 2- Vedat Özdemiroğlu - Selam Dünyalı Ben Türküm

 3- Muzaffer İzgü - Zıkkımın Kökü

 4- Ferhan Şensoy - Falınızda Rönesans Var

 5- Rıfat Ilgaz - Hababam Sınıfı Baskında 

 Mendil Altında Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır? 

 Mendil Altında, Cumhuriyet döneminin en ünlü öykücüleri arasına yer alan Memduh Şevket Esendal tarafından yazılmıştır. Usta öykücü, 29 Mart 1883 tarihinde, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde doğdu. Yazarın öykülerinde öne çıkan iki temel özellikten ilki, eserlerinde yalın ve sade bir dil kullanmasıdır. Birçok öyküsünde mizahi unsurlara yer veren Memduh Şevket Esendal'ın toplam 14 hikaye kitabı bulunmaktadır. 

 Bir süre İran'da büyükelçilik yapan yazar, buradaki izlenimlerini Tahran Anıları ve Düşsel Yazılar adlı kitapta okurlarla paylaşmıştır.

Haberin Devamı

  Memduh Şevket Esendal, öykücü kimliğiyle bilinse de, romanları da en az hikayeleri kadar beğenilmektedir. Ayaşlı ve Kiracıları, Türk Edebiyatının en çok okunan romanı arasında yer alır.

  Mendil Altında Konusu 

 Mendil Altında, eğitim, aile, evlilik gibi toplumsal konular ele alınmıştır. Yazar toplumsal yaşamdan kesitler sunarken abartılı ifadelerden kaçınmış ve olay örgüsünün içerisine yer alan detayları sade bir dille aktarmıştır.

  Mendil Altında Özeti 

 Mendil Altında kitabı 25 kısa hikayeden oluşur. Bazı öyküler serim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşurken bazıları günlük yaşamdan kesitler sunar. Kitabın en kısa öyküsü sadece tek sayfa olan Karga Yavrusu adlı hikayedir. Yazar, bu hikayesinde kargalar üzerinden çarpık aile ilişkilerini eleştirmiştir.

  Mendil Altında Türü ve Özellikleri 

 Mendil Altında kitabı bir öykü kitabıdır. İçindeki öykülerin çoğunda mizahi unsurlar yer aldığı için, bu eseri aynı zamanda ''mizah kitabı'' olarak nitelendirmek mümkündür. Mendil Altında öyküsü ilk kez 1946 yılında yayımlanan ''Hikayeler Birinci Kitap'' adlı eserinde yayımlanmıştır. Kitap daha sonra 1986 yılında şimdiki adıyla okurlarla buluşmuştu.

Haberin Devamı

  Çehov tarzındaki hikayeler sade bir dille yazılmıştır. Yazar, bazı öykülerde anlatımı daha gerçekçi kılmak için yerel deyişlerden faydalanmıştır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!