Manifold Nedir Ve Ne İşe Yarar? Manifold Nasıl Sökülür Ve Temizlenir? Manifold Tamiri Hakkında Bilgi

Güncelleme Tarihi:

Manifold Nedir Ve Ne İşe Yarar Manifold Nasıl Sökülür Ve Temizlenir Manifold Tamiri Hakkında Bilgi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2021 23:02

Günümüzde otomotiv sektörü önemli bir gelişme gösteriyor. Otomobillerin doğru bir şekilde çalışması ve herhangi bir aksilik yaşanmaması için sistemlere ihtiyaç duyulur. Özellikle bazı marka ve modellerde bulunan otomobillerde manifold bulunur. Manifold nedir ve ne işe yarar? Manifold nasıl sökülür ve temizlenir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Haberin Devamı

Manifold, otomobil sektöründeki araçların olmazsa olmazlarından birisidir. Aracın yapısı ile ilgili olan bu sisteme çok dikkat edilmelidir. Özellikle manifold arızası ciddiye alınmalıdır.

Manifold Nedir ve Ne İşe Yarar?

Otomotiv sektöründe birbirinden farklı çok sayıda marka ve modelde araç bulunmaktadır. Özellikle bu markalardaki araçlarda kullanılan sistemler farklılık gösterir. Otomotiv sektöründe bilinen manifold araçların en önemli sistemlerinden biridir. Manifold tek ve basit bir sistem değildir. Manifold tüm aracı ilgilendirir. Aracın yapısı ve tüm detaylarını bilen kişiler manifoldu da daha iyi anlayabilirler. Manifold araçlarda emme ve egzoz manifoldu olarak bilinir.

Otomobillerin içerisinde yer alan bu sistemin arızalanması durumunda da doğru müdahale yapılmalıdır. Otomotiv sektörü her geçen gün kendini güncelliyor. Yenilenen teknoloji ve koşullara uygun araçlar üretiliyor. Araçlara her türlü olumsuz duruma yönelik uyarı sistemleri yerleştiriliyor. Motorlu araçlarda kullanılan motor parçasına manifold denilmektedir. Araçlarda egzoz ve emme monifoldu gibi birbirinden farklı çeşitler bulunur.

Haberin Devamı

Manifold Nasıl Sökülür ve Temizlenir?

Otomotiv içerisinde yer alan motorun sağlıklı çalışması için manifolda ihtiyaç duyulur. Otomobillerde bulunan manifoldların her zaman sökülüp temizlenmesi gerekir. O nedenle manifold hakkında yeterli bilgiye ve donanıma sahip olunmalıdır. Manifold sökülmesi sırasında mutlaka sıcaklığa da dikkat edilmelidir. Aracın motoru sıcakken hiçbir detaya dokunmamak gerekir. Özellikle manifold sıcakken çıkarıldığı takdirde kaçaklara neden olabilir.

Manifoldun öncelikle contaları sökülmelidir. Sonrasında ise tüm bağlantılar da dikkatli bir şekilde sökülür. Manifold temizlendikten sonra dikkatli bir şekilde yerine takılır. Yeni manifold takılırken contalar da değiştirilmelidir. Eski contaların kullanılması manifoldun yerine oturmamasına neden olur. Manifold dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. Zaman içinde yorulan manifold çeşitleri bakıma ihtiyaç duyar. Egzoz manifolduna temizleme işlemi çok fazla yapılmaz. Emme manifoldu belli aralıklar ile temizlenmelidir. Manifold basınçlı su sistemi ve özel kimyasallar ile temizlenmelidir.

Haberin Devamı

Manifold Tamiri Hakkında Bilgi

Otomobillerde yer alan manifold araçlar için büyük bir öneme sahiptir. Geniş kapsamlı bir sistem olan manifold arızalandığı takdirde mutlaka hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gerekir. Otomobillerde bulunan manifold çeşidine göre farklı biçimlerde temizlenebilir. Manifold içeriisnde kaçak olduğu takdirde manifold tamiri yapılmaktadır. Otomobillerdeki egzoz ve emme manifoldu tamiri yerine değişimler yapılmalıdır. Bu değişimler de yapılırken profesyonel oto bakım servislerinden yardım alınması gerekir.

Egzoz manifold değişimi sırasında arıza çözülmesi ve hata tespiti de yapılmalıdır. Emme manifoldu değişimi sırasında arızanın yeri ve tipi de tespit edilmelidir. Emme manifoldunda temizleme işlemi yeterli olur. Hava filtresi söküldükten sonra manifolda bağlı olan tüm borular da sökülür. Çıkarılan manifoldlar ise iyice temizlenir. Sonrasında yeniden yerine takılır.

Haberin Devamı

Araçlarda bulunan manifold çeşitleri oldukça önemlidir. Manifold temizliğinden sökülmesine kadar tüm işlemler itina ile yapılmalıdır. Özellikle araçlardaki manifold çeşitleri araca uygun olarak seçilmelidir. Aracın motorunda yer alan manifold sayesinde otomobiller de daha iyi çalışır. Araçtaki egzoz manifoldu ve emme manifoldu bakımı düzenli bir şekilde yapılmalıdır.

Özellikle temizliğine de çok dikkat edilmesi gerekir. Manifold çeşitlerine göre araçlardaki sökme işlemi de dikkatli yapılmalıdır. Manifold çeşitleri temizlenirken basınçlı su kullanılır. Bu sayede manifoldun tüm detayları iyice temizlenir. Ayrıca temizleme sırasında kimyasallar kullanılmalıdır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!