Makro iktisat nedir? Nasıl öğrenilir? Makro iktisat ne zaman ortaya çıkmıştır?

Güncelleme Tarihi:

Makro iktisat nedir Nasıl öğrenilir Makro iktisat ne zaman ortaya çıkmıştır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 22:39

Makro İktisat, bireysel faktörlerden ziyade bir bütün olarak bir ekonominin geniş çaplı çalışmasını ifade eder. Hükümetlerin ve özel kurumların para birimi ve faiz oranlarının değerini belirlemesine yardımcı olur. Makro iktisadı nedir tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Makro İktisat, hükümetlerin veya özel kuruluşların yeni ekonomik politikalar veya standartlar formüle edebilmeleri için genel bir ekonominin nasıl davrandığını analiz eden bir ekonomi dalıdır.

 Makro İktisat Nedir?

 Makro, "büyük" veya "uzun" anlamına gelen bir önektir. Makro İktisat, bir bütün olarak bir ekonominin büyük ölçekli çalışmasına atıfta bulunur. Bir ekonominin belirli uyaranlara nasıl tepki verdiğini ve belirli endüstrilerin tüm ekonomiyi nasıl etkilediğini anlamanıza yardımcı olur. Ne kadar iyi performans gösterdiğini ölçmeye, onu hangi güçlerin yönlendirdiğini anlamaya ve performansın nasıl gelişebileceğini tasarlamaya çalışır.

 Makro İktisat Nasıl Öğrenilir?

 Hükümetler ve şirketler, ekonomik politika ve stratejileri formüle etmenin yanı sıra kararlarının uzun vadeli sonuçlarını anlamak ve tahmin etmek için makroekonomik modelleri kullanır. Makro iktisadı öğrenmek için önce faktörleri bilmek gerekmektedir. Bunlar;

Arz ve talep

Haberin Devamı

Makro iktisat, genellikle malların arz ve talebinin incelenmesine odaklanır. Talep arttığında bir malın veya hizmetin fiyatı yükselir. Talep düşük olduğunda, kimse satın almadığından fiyat düşer. Bireysel şirketlerin arz ve talebi, ekonomiyi makro ölçekte de etkileyebilir.

Üretim maliyeti

Mal ve hizmet üretmenin maliyetine de odaklanır. Bu, malzeme satın almayı, işçilik ve nakliye için ödeme yapmayı, paketleme maliyetlerini ve bireysel bir işletmenin maruz kalabileceği diğer genel masrafları içerir.

İş gücü

Genellikle emeğin maliyetini, ücretlerin ekonomiyi nasıl etkilediğini ve çalışanların ücretlerdeki değişikliklere nasıl tepki verdiğini daha iyi anlamak için emeğe odaklanır. İşçilik, özellikle çalışanlara sağlanan faydalar ve başka avantajlar sağlıyorsa, bir işletmeyi yönetmenin en büyük maliyetlerinden biridir. İşgücü çalışması, işletmelerin, daha yüksek bir kârın nasıl elde edileceğini daha iyi anlamak için iş maliyetini işletme maliyetiyle uzlaştırmasına olanak tanır.

Doğal Kaynaklar

Doğal kaynaklar genellikle üretim süreciyle ilgilidir ve tedarik zincirinin bir parçasını oluşturur. Doğal kaynakları incelemek, şirketlerin kaynağın değerini ve üretim sürecinde oynadığı rolü anlamalarını sağlar.

Haberin Devamı

 Makro iktisadı etkileyen faktörler bir ekonomiyi etkileyen finansal büyüme veya düşüşün geniş göstergeleridir. Bir ülkenin finansal sağlığı hakkında rapor vermeye yardımcı olan ekonomistler, finansal analistler ve diğer profesyoneller tarafından incelenirler. Bu faktörler aynı zamanda hükümetler, işletmeler ve uluslararası piyasalarla çalışan politika yapıcılara ve ekonomik danışmanlara da yardımcı olur.

 Makro İktisat Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

 1930'ların Büyük Buhranı, 1933'te Ragnar Frisch'in Makroekonomi ve makro iktisadı ortaya çıkardığı yıllardı. Günümüze kadar geçen on yıllar boyunca, ekonomik olayların, ekonomi politikasının ve makroekonomik teorinin etkileşimleri, dünya çapındaki ulusal ekonomilerin yaşamı ve politikalarının ayrılmaz bir parçası olan büyüleyici bir hikaye yarattı.

Haberin Devamı

 John Maynard Keynes'in 1936'daki Genel İstihdam, Faiz ve Para Teorisi ile başlangıcından bu yana, Keynesyen makroekonomi üç ana nedenden dolayı lider konumdaydı.

Birincisi, temel analitik modelleri basit, esnek ve kullanımı kolaydı ve gözlemlenen ekonomik faaliyet kalıplarıyla geniş ölçüde tutarlı görünüyordu.

İkincisi, Keynes ve müritleri, klasik makroekonomi olarak adlandırdıkları alternatif okulu karmaşık, esnek olmayan ve ampirik olarak alakasız olarak tasvir ederek güçlü ve etkili bir eleştiri yaptılar.

Üçüncüsü, bu analitik Keynesyen modeller, ekonomik tahminde bulunmak ve alternatif politikaları değerlendirmek için kullanılabilecek makroekonomik faaliyetin ayrıntılı istatistiksel modelleri için bir temel sağladı. Eski ve yeni klasik makroekonominin aksine, Keynesyen makroekonomi ve makro iktisat bir ekonominin bireysel olarak rasyonel ekonomik tedarikçilerden ve talepçilerden oluştuğu varsayımıyla başlamadı. Makro iktisadı politikadaki bazı merkezi, tekrarlanan fikir farklılıkları, Keynesyen ve yeni klasik makroekonomideki temel farklılıklara kadar izlenebilir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!