Mahkeme kararıyla ‘uzman öğretmen’ oldu

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme kararıyla ‘uzman öğretmen’ oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2013 14:45

Elektrik elektronik öğretmeni Tuncer Kotan, ‘uzman öğretmenlik’ sertifikasını 3 yıl sonra mahkeme kararıyla aldı.

Haberin Devamı

İzmir’deki Aliağa Anadolu Teknik ve Meslek Lisesi Elektrik Elektronik Teknolojisi Öğretmeni Tuncer Kotan, Tekirdağ’da görev yaptığı 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı kariyer basamaklarında yükselme sınavına girdiğini söyledi. Sınavda başarılı olmasına karşın hizmetiçi eğitime katılamadığını, bu yüzden eksik kalan 1,5 puan nedeniyle de uzman öğretmenlik sertifikası alamadığını anlattı.
Bu olaydan sonra hakkını aramaya başladığını belirten Kotan, “Herkes hizmetiçi eğitime gitme şansı bulamıyordu. Benim de sınavı kazanmama rağmen hizmetiçi eğitime katılamadığımdan puanım eksik kaldı. Böylelikle de hakkım olan uzman öğretmenlik sertifikamı alamadım. Benim durumumda 14 bin civarında öğretmen vardı. Konuya ilişkin başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi 2009 yılında hizmet içi eğitim kriterlerini eşitliğe aykırı bularak iptal etti” dedi.
 
Konuya ilişkin yeni bir yönetmelik hazırlanması için Anayasa Mahkemesi’nin, Milli Eğitim Bakanlığı’na 1 yıl süre verdiğini hatırlatan Kotan, bu süre içinde bakanlığın yeni bir yönetmelik hazırlamadığını ileri sürdü.
Anayasa mahkemesinin verdiği sürenin bitiminde mağduriyetinin giderilmesi için 25 Mart 2010’da çalıştığı kurum aracılığıyla bakanlığa başvurduğunu belirten Kotan, olumlu cevap alamayınca 13 Eylül 2010’da Tekirdağ İdare Mahkemesi aracılığıyla dava açarak hakkını aradığını belirtti. Kotan şöyle konuştu:
“2006 yılında kazandığım uzman öğretmenlik unvanıma sahip olmak için, Anayasa Mahkemesi’nin de hizmet içi kriterlerin eşitsizliğe neden olduğu kararına istinaden, bakanlığın haklarımı iade etmesini bekledim. Ancak şahsıma tebliğ edilen haklardan yararlanamayacağıma dair tebliğ üzerine Tekirdağ İdare Mahkemesi’ne açtığım dava 2 yıl sonunda lehime sonuçlandı. Bu sırada benim durumumda olan diğer öğretmen arkadaşların da açtığı davaların artması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı bir genelge yayımlayarak bütün sınavı kazananlara uzman öğretmenlik sertifikası verileceğini duyurdu. Ben de böylece uzman öğretmen oldum.”

Haberin Devamı

Geriye dönük maaş farkını da aldı

Haberin Devamı

Mahkemenin aldığı kararla birlikte, tekrar çalıştığı okul aracılığıyla bakanlığa başvurarak geriye dönük ücret farklarını talep ettiğini, ancak buna da olumlu cevap alamadığını belirten Kotan, şöyle devam etti:
“Uzman öğretmenlik haklarından yararlanabileceğime ilişkin kararla 21 Mart 2012’de çalıştığım okula başvurarak maaş farkından doğan ücretlerimi talep ettim. Bakanlık, mahkeme kararı olmadan böyle bir ödeme yapılamayacağına dair yazı gönderdi. Ben de geçtiğimiz yıl ücret farklarımı talep etmek için tekrar idare mahkemesine dava açtım. Açtığım dava 8 ay sonunda geçtiğimiz yıl 19 Aralık’ta lehime sonuçlandı. Mahkeme, bakanlığın Tuncer Kotan adına uzman öğretmenlik sertifikası düzenlediği 8 Temmuz 2011’den ilk başvurunun yapıldığı 25 Mart 2010 tarihine kadar olan geriye dönük 16 aylık maaş farkının tarafıma ödenmesine karar verdi. 3 yıla yakın süren hukuk mücadelemin hak ihlaline uğradığını düşünen herkese örnek olmasını istiyorum. Herkes hakkını sonuna kadar aramalı.”

Haberin Devamı

Öğretmen Kotan’ın Avukatı Fahri Sürücü de ücret farkı ödemesine ilişkin kararın emsal niteliğinde olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!