Lüksmetre nedir, neyi ölçer ve ne işe yarar? Lüksmetre çalışma prensibi ve birimi

Güncelleme Tarihi:

Lüksmetre nedir, neyi ölçer ve ne işe yarar Lüksmetre çalışma prensibi ve birimi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2022 17:09

Luxmetre, aydınlatma seviyesinin ölçüldüğü bir birim olarak bilinir. Örneğin, dolunayda gökyüzü açık olduğu zaman aydınlatma endeksi 0,27 lüks olur ve parlak bir öğlen günü – 130 bin lüks (Lx) şeklinde ölçülebilir. Lüksmetre nedir, neyi ölçer ve ne işe yarar sizler için derledik.

Haberin Devamı

Ofiste yapay aydınlatma seviyesi yaklaşık olarak 200 ila 300 lux arasında olması gerekir. Aynı zamanda buna karşılık gelen bir SNiP vardır. Aksi takdirde insanlar kendini rahatsız hisseder, gözleri yorulur ve performansları düşer.

 Lüksmetre Nedir?

 Hastanelerde, bilim merkezlerinde, eğitim ve çocuk kurumlarında, müzelerde aydınlatma, kütüphanelerde, standartlarına uymak da çok önemlidir. SNiP normlarına dayanmak ve bu tür halka açık, çalışma alanlarında önemli bir konfor sağlamak için, bir lüksmetre gereklidir. Işık ölçer, aynı zamanda bir tür fotometredir. Lüks olarak aydınlatma seviyesini de ölçen taşınabilir bir cihazdır.

 Lüksmetre Neyi Ölçer?

 LX 200 lüksmetre, farklı ve gelişmiş uygulamalar yapabileceğiniz hafıza kapasitesi ile doğru orantılı bir kayıt özelliği, hava şartlarına göre ışık şiddeti evrimi, bağıl ışık şiddeti ölçümü

Haberin Devamı

 fonksiyonu, anlık ölçüm ve ölçüm sırasında minimum, çalışma yüzeylerinde aydınlatmanın zamana göre incelenmesi, maksimum değerlerin okunması standart gelen yazılımı ile Çalışma yüzeylerinin iç aydınlatma kaynaklarının eş değer olarak aydınlattığı yerlerin grafik olarak tespiti, aydınlatmanın gösterdiği harita İşyerleri için renkli nüanslı aydınlatma haritası (spor tesisleri) vb. çalışma alanlarına uygun olarak aydınlatmanın her yerde aynı olduğunu tespit edildiği için minimum ve ortalama oranının hesaplanması rapor halinde çıktı alınmasını ve ışığın şiddeti değerlerinin ölçümünün alınması sağlar.

 Lüksmetre Ne İşe Yarar?

 Basit ışık ölçerler, genellikle bir selenyum fotoselinden meydana gelir. Işık akısını da bir elektrik akımının enerjisine dönüştürür ve daha sonra da lüks cinsinden olan bir ölçekte foto akımını da ölçer. Üst düzey lüks sayaçlar ise, fotoselin hassasiyetini insan gözünün yaklaşık olarak hassasiyetine kadar önemli ölçüde artıran bir ışık filtresine de sahiptir. Ek olarak, modern enstrümanlar, eğik bir şekilde gelen ışıktaki hataları önemli ölçüde azaltmak ve hassasiyeti kontrol etmek için çok yüksek ışık seviyelerini ölçmek için bir ışık emici aparatlara ve bir eklentiye bir kontrol aparatına sahiptir. Modern bir ışık ölçer ve her zaman da taşınabilir, oldukça küçük bir cihazdır. Aynı zamanda göstergeler bir sıvı kristal ekranda rahatlıkla görüntülenir ve ulaşılması zor olan yerlerde aydınlatma seviyesini de ölçmek için ölçüm parçası kasaya esnek bir tel aracılığı ile tutturulur.

Haberin Devamı

 Lüksmetre Nasıl Çalışır? Çalışma Prensibi

 Bir ışık kaynağı ile kaynağın aydınlatıldığı alan arasında bulunan aydınlatma gücü (birimi: lümen), lüks (lx) birimi kullanılarak kolaylıkla ölçülür. Bir lümenlik (lm) aydınlatmasının gücü bir metrekarelik bir alanı eşit bir şekilde aydınlattığı zaman aydınlatma şiddeti tam bir lükstür. Lüks ölçüm cihazı, lüksmetre ya da fotometre olarak da bilinir. Günlük hayatta, fiyatı 20 bin ruble’yi geçen karmaşık, profesyonel ışık ölçerlerin kullanılması gerekli değildir. Gövdeye bağlı olarak gerçekleştirilen bir ölçüm parçası olan basit bir cihaz yeterli olur. Bu tür modellerin fiyatı ise, yaklaşık olarak 1,5 bin rubledir. Işık ölçere ihtiyaç duyulmasının nedenleri;

Haberin Devamı

Ev ofisinde ya da çocuğun ev ödevi yaptığı yerde ışık seviyesini ölçmek gerekebilir. Genellikle, genel aydınlatmanın yeterli olmadığı, yazı ya da bilgisayar masasında daha parlak ve yönlü bir ışığa sahip olan başka bir lambaya ihtiyacınız olduğu da ortaya çıkar.

Atölyede, dikişçi kadın köşesinde yer alan uygun aydınlatma seviyesini sağlamak için;

Doğru seçimi yapabilmek için farklı aydınlatma armatürlerini karşılaştırmak gerekir.

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!