Liselilerin yaptığı hareketleri taklit eden robot ele ödül

Güncelleme Tarihi:

Liselilerin yaptığı hareketleri taklit eden robot ele ödül
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2013 14:40

Beşikdüzü Ticaret Meslek Lisesi Robotik Kulübü öğrencilerinin yaptığı ‘Hareket Kopyalayan El’, TÜBİTAK’ın düzenlediği yarışmada Türkiye üçüncülüğü kazandı.

Haberin Devamı

Trabzon’da, lise öğrencilerinin yaptığı, bomba imhasında ve bir eli olmayan engellilere yardımcı olmak amacıyla tasarlanan, ‘Hareket Kopyalayan Robot El’ projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlediği 44. Araştırma Projeleri Yarışması’nda 3’üncü oldu.

Robotik Kulübü Sorumlusu Ömer Günaydın, öğrenciler Selim Abdioğlu ve Lokman Çalışkan’ın geliştirdiği ‘Hareket Kopyalayan El’ projesi ile TÜBİTAK’ın Erzurum’da yapıldığını ve birincilik elde ettikleri Ortaöğretim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması’nın ardından, 20-24 Mayıs tarihleri arasında Türkiye finaline katıldıklarını söyledi.

Sensörler üzerinde çalışan ve hareket kopyalayabilen robot el yapma fikrinden yola çıkan öğrencilerin, hareket kopyalayabilen robot el yaptıklarını söyleyen Günaydın, proje ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Robot el, üzerinde flex sersörlerin bulunduğu eldivenden parmakların hareketiyle aldığı komutu, kablolar aracılığıyla diğer eldivene ileterek harekete dönüştürüyor. Robot el, insan elinin yaptığı hareketleri birebir taklit edebilme özelliğine sahip. Eldivenin parmak kısmına esnek yapıya sahip flex sensör takıldı, böylece eldiveni giyen kişinin parmaklarını hareket ettirmesiyle flex sensörlerden alınan komut, sermo motorlar aracılığıyla işlemciye gönderiliyor. İşlemci bu verileri işleyerek, robot elin aynı hareketi yapmasını sağlıyor. Projemizle İzmir’de gerçekleştirilen DOOSEF Türkiye Liselerarası Proje Yarışması’nda da birinci olarak altın madalya kazanmıştık. Proje geliştirilerek bomba imha etmede kullanılabilir, ayrıca bir eli olmayan engellilerin kullanımına da sunulabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!