Liselilerden güneş enerjisiyle çalışan araba

Güncelleme Tarihi:

Liselilerden güneş enerjisiyle çalışan araba
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2007 14:40

Eskişehir Turgut Reis Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, güneş enerjisiyle çalışan ve saatt 5 kilometre hız yapan üç tekerlekli otomobil yaptı.

Haberin Devamı

Eskişehir Turgut Reis Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, güneş enerjisiyle çalışan ve saatt 5 kilometre hız yapan üç tekerlekli otomobil yaptı.

Turgut Reis Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Osman Anıl, motor ve metal işleri bölümlerinde okuyan 20 öğrencinin, öğretmenlerinin yardımlarıyla güneş enerjisi ile çalışan bir otomobil yaptığını açıkladı. Okul Müdürü Anıl, “Buradaki amacımız mesleki eğitime dikkat çekmek, öğrencilerimizin kendilerine güven duymalarını sağlamaktır. Amacımız yeni bir buluş ya da icat yapmak değil, tamamen mesleki eğitimin güçlendirilmesi, daha iyi yerlere gelmesine katkıda bulunmaktır” dedi.

Eskişehir Turgut Reis Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Motor Bölümü şefi Recep Gündüz de güneş enerjisi ile çalışan 3 tekerlekli otomobil için 2 ay süreyle proje araştırması yaptıklarını belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen öğrenci tabanlı proje yarışmasına katılmak amacıyla okulun motor bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan güneş enerjisi ile çalışan otomobil projesinin uygulama aşamasında, metal bölümü öğrencilerinin de katkıda bulunduğunu kaydeden Recep Gündüz, 3 aylık çalışma sonucunda otomobili hareket eder duruma getirdiklerini anlattı.

Haberin Devamı

SAATTE 5 KİLOMETRE HIZ
120 kilo ağırlığındaki otomobilin saatte 5 kilometre hız yapabildiğini ancak panellerinin artılmasıyla bu hızın 90 kilometreye kadar çıkabileceğini kaydeden Gündüz, 3 bin YTL harcamayla yaptıkları otomobil hakkında şu bilgileri verdi:
“Güneş enerjisi ile çalışan arabamızın 2 paneli var. Bu paneller sayesinde 2 akü şarz ediliyor. Bu aküler de motorları çalıştırarak arabanın ileriye gitmesini sağlıyor. Bu arabada 150 watlık 2 motor kullandık. Panellerin maliyetihih yüksek olması nedeniyle arabaya sadece 2 panel koydurduk. Şu an 5saatte 5 kilometre hız yapabiliyoruz. Ancak panel sayısı artılılırsa hız saatte 80- 90 kilometreye kadar çıkabilir. Bizim hesaplarımıza göre araba güneşli bir ortamda 7- 8 saatte aküleri şarj ediyor ve bununla da 3- 4 saat kesintisiz yol alabiliyor. Bu projede esas amacımız petrol ve petrol türevlerine karşı alternatif yakıt ortaya koymaktır. Petrol türevi yakıtlar dünyamızı mahvetmektetir. Buna karşı alternatif yakıtla çalışabillen bu arabayı yaptık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!