Lise öğrencisi depremin mangasını çizdi

Güncelleme Tarihi:

Lise öğrencisi depremin mangasını çizdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2024 10:49

Lise öğrencisi Sıla Heper, pandemi döneminde can sıkıntısından başladığı çizimlerini zamanla mangaya dönüştürdü. Deprem uzmanı yüksek mimar ve yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki ile yolu kesişen Heper, onunla birlikte çocuklara depremin hayatımıza etkilerini anlatmak için bir manga kitabı hazırladı.

Haberin Devamı

Sıla Heper, Soma Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesi’nde 12’nci sınıf öğrencisi. Bir yandan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na hazırlanıyor, bir yandan da manga ve çocuk kitapları resimliyor. Japon deprem uzmanı yüksek mimar ve yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki’nin yazdığı “Morikawi’nin Deprem Rehberi” manga kitabının resimleri de onun kaleminden çıktı.

Lise öğrencisi depremin mangasını çizdi
6 Şubat depreminden sonra “Türkiye’nin ilk manga dergisinde depremle ilgili bilgilendirici çizimler yapmaya başladığını söyleyen Heper, ardından kitap projesinin geldiğini belirterek, kitapta gerçekten hayat kurtaran bilgiler var ve bunu çocukların da anlayabileceği sadelikte yazmaya çalıştık. Serinin içindeki İlayda karakteri ile hem eğlendirip hem de öğreten bir manga oldu” dedi.

Haberin Devamı

AİLELER DE OKUMALI
Moriwaki’nin Deprem Rehberi, deprem çantası nasıl hazırlanır, yaşam üçgeni nedir, deprem öncesi ve sonrası neler yapılmalıdır ve depremler nasıl meydana gelir gibi bir çok soruya cevap veren bir kitap. Heper, “Bence sadece çocuklar değil aileler de okuyup bilinçlenmeli. Umarım bu manga daha da çok kişiye ulaşır ve bir daha büyük felaketler yaşanmaz” diye konuştu.

Lise öğrencisi depremin mangasını çizdi
DERSLERDE KARALAMA YAPIYORDUM
Karantina dönemlerinde can sıkıntısından çizmeye başladığını söyleyen Sıla Heper çalışmalarını şöyle anlattı:
“Ondan önce de derslerde falan karalıyordum ama sadece kafamdan karakter tasarlıyordum anatomidir, orantıdır hiç bilmiyordum. Sonra korona zamanı evde dururken Instagram’da gördüğüm çizim videoları beni çok etkiledi. İlk ablamı çizmeyi denedim az da olsa çizebildiğimi görünce de kendimi geliştirmeye başladım. Normalde arakalem çiziyordum ama dijitale geçmem gerektiğini düşündüm. Dijitalde ilk önce fareyle çizmeye başladım sonra sonra para biriktirip grafik çizim tableti aldım. İlerleyen dönemde animeler ve mangalarla tanıştım, bu da kendi oluşturduğum hikayemi çizme isteği uyandırdı.

Haberin Devamı

ÖĞRETMENİ YÖNLENDİRDİ
Lisedeki resim öğretmenimin bir arkadaşı ayrıca meslektaşı olan Özlem Yıldız’ın “Uç bisiklet uç” şiir kitabını resimlememle yayınevleriyle tanıştım. Sonrasında Yıldız’ın önermesi üzerine Sadık Uygun Yayınları ile çalışmaya başladım ve çok keyifli olan çocuk kitapları serüvenim bu şekilde başladı. İlkokul matematik kazanımlarının öyküleştirildiği Tabita serisini ve çizginin dünyasının anlatıldığı Çizgi Romanın Şifresi gibi kitapları çizdim. 

Lise öğrencisi depremin mangasını çizdi
 

BİSİKLETİME, ÇANTAMA, DOLAP KAPAKLARINA ÇİZİYORUM
Küçüklüğümden beri çizgi film ve dizi izlemeyi çok seviyorum o yüzden beğendiğim karakterleri çizerek başladım. Sonra kendi hikayemdeki karakterleri çizdim. Manga topluluklarında bazı çizimler yaptım, birkaç manga denemesi de yaptım ama hikayedeki krolonojik sırayı oturtamadığımı fark edip onu baştan çizmeye başladım. Ama onu hiçbir yerde yayınlamadım ilerde yayınlamayı çok istediğim bir proje ama daha çok gelişmem gerektiğini düşünüyorum. İki de tablo yapmıştım odada duruyorlar. Dolap kapaklarında, bisikletimde, çantamda, tişörtümde, pantolonumda nerede ararsanız çoğu yere çizim yaptım bazen minik heykeller yapıyorum figür olarak duruyorlar."

Lise öğrencisi depremin mangasını çizdi

Haberin Devamı

ZATEN İSTEDİĞİM MESLEĞİ YAPIYORUM
Sınava hazırlanıyorum ama çok odaklanamadım. Okulda aslında iyi bir öğrenciyim. Üniversite için çizgi film ve animasyon bölümünü seçmeyi planlıyorum. Ama üniversite devam ederken manga ve illüstrasyonlara devam etmeyi düşünüyorum. Aslında zaten istediğim bir mesleği yapıyorum o yüzden mutluyum. Umarım bu şekilde devam ederek daha da gelişir ve hedeflerime ulaşabilirim. Daha önümde çok uzun bir yol olduğunu düşünüyorum.”

BAKMADAN GEÇME!