LGS şampiyonlarından başarı tüyoları

Güncelleme Tarihi:

LGS şampiyonlarından başarı tüyoları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2021 10:28

LGS 2021'de Türkiye genelinde 97 öğrenci tam puan alarak şampiyon oldu. Arkadaşlarımız Seda Nur Başpınar, Bilfen Koleji'ndeki şampiyonlarla, Abdullah Şanlı da Bahçeşehir Koleji'ndeki şampiyonlarla görüştü. Onların başarıya giden yolda yaşadıklarını ve duygularını öğrendi:

Haberin Devamı

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 6 Haziran’da yapılan merkezi sınavda, 36 farklı ilden 97 öğrenci full çekti. Tüm sorulara doğru yanıt vererek 500 tam puan alan öğrenciler emeklerinin karşılığını aldıklarını söylediler. İstedikleri okula girebilecek şampiyonları şimdi zorlu bir seçim süreci bekliyor.

Çok çalıştılar, çok soru çözdüler, adeta deneme sınavlarıyla bütünleştiler. Özellikle son bir yılda ne doğru düzgün oyun oynadılar ne de rahat rahat uyuyabildiler. Ancak bu zorlu yolculuğun kapısı başarıya açıldı. Onların, LGS’de sorulan 90 soruda bir tane dahi yanlışları yok. 1 milyon 38 bin 492 öğrencinin katıldığı sınavda 97 şampiyon var. O şampiyonlardan bazılarıyla bir araya geldik. Nasıl çalışıp başardıklarını anlatan öğrenciler şimdi çok gururlu. Türkiye’nin en iyi liselerinde eğitim hayatlarını sürdürecek gençler şampiyonluğun sırrını şöyle anlattılar:

SÜRPRİZ OLDU

Haberin Devamı

Bahçeşehir Koleji’nin farklı kampüslerinde birinci olan öğrenciler dün Etiler Kampüsü’nde buluştu.

LGS şampiyonlarından başarı tüyoları

Yusuf Küpeli (Bahçeşehir Kampüsü): Denemelerde hiçbir sınavda full çekmemiştim. Böyle bir sonuç beklemiyordum aslında. Benim için sürpriz oldu diyebilirim. Son 2 senede daha çok ağırlık vemriştim derslerime. Planı çalıştım. Çözemediğim soruların üzerine gittim hep. Babam matematik öğretmeni olduğu için ben çok zorlanmadım sayısal testlerde. İstanbul Erkek Lisesi’ne girmek istiyorum. İleride bilgisayar veya yazılım mühendisi olmak istiyorum.

SEKİZ YILLIK EMEĞİMİN KARŞILIĞI
Buse Ceylin Ayyıldız (Maltepe Kampüsü):
Sekizinci sınıfa başladığım andan itibaren hedefim 500 puandı. Başardığım için de mutluyum. Sekiz yıllık bir emek bu. Karşılığını almak çok büyük bir gurur, çok mutluyum. Her zaman en iyiyi hedefliyordum. Genelde denemelerde de zaten tam puan alıyordum. Babamın çok büyük desteği var bu süreçte. Onun matematiği çok iyidir. Temelimi o sağladı. Bu sayede kazandım. Düzenli çalıştım ama kendime zaman da ayırdım. Benden daha fazla çalışanlar da vardı ama kendilerine zaman ayırmadıkları için sonuç kötü oldu. Sonuçta robot değiliz. Mental olarak da hazır olmamız gerekiyor. Kardeşimle çok iyi bir ilişkimiz var. Onunla çok zaman geçiriyordum ders aralarında. Kek de yaptım, boyama da yaptım, farklı aktivitelerle kafamı dağıttım. Şarkı söylemeyi de çok severim. Çok kapanan odasından çıkmayan biri hiç olmadım. Atatürk Fen Lisesi var aklımda.

Haberin Devamı

SIKILDIĞIMDA BIRAKTIM
Hamza Soyluer (Halkalı Kampüsü): Ders çalışırken kendimi çok sıkmadım. Sıkıldığımda bıraktım. O yüzden çok stresli geçmedi benim için sınav süreci. Oyun oynamayı seviyorum. Ders aralarında bazen bilgisayar oyunları oynuyordum ama 45 dakika dolunca hemen bırakıyordum. Kendime sınır koymuştum. Birkaç denemede tüm soruları doğru cevapladığım olmuştu. Matematikte farklı sorular vardı. Beni de çok düşündürdü ama benim yapabileceğim tarzda sorulardı. İyi bir okula girebilmek için çalıştım ve başardım. O yüzden çok mutluyum. Kabataş Erkek Lisesi’ne gitmek istiyorum.

GURURLU VE ENDİŞELİYİM
Bengisu Yener (Beylikdüzü Kampüsü): Genel anlamda çalışan bir öğrenciydim zaten. Denemelerde hiç tam puan yapamamıştım. 1-2 yanlışım hep çıkıyordu. Ama sınava full yapacağım hissiyatıyla girdim ve başardım. Tüm sene boyunca çok emek verdim ve bunun bir karşılığı olmak zorundaydı. Gururlu ve güçlü hissediyorum ama biraz da kaygılıyım. Çünkü bu başarıyı elde etmişken doğru okulu da seçmek gerekiyor. Aklımızda birkaç okul var o yüzden kafam biraz karışık. İstanbul Erkek Lisesi’ni istiyorum ama Robert Kolej de olabilir. Belli bir temel oluşturup düzenli çalışarak üstüne koyarak ilerledi. İçim rahat olduğu anda çalışmayı bıraktım. Belli bir soru takıntım hiç olmadı ama içim rahat edene kadar soru çözmeye devam ettim saat kaç olursa olsun. Sorumluluklar konusunda ailemin yönlendirmesi olmazdı pek. Kendim bilirdim ne yapacağımı ama bazen annemin gelip beni dersten kaldırdığı zamanlar da oluyordu biraz ara vermem için. Sekizinci sınıfta telefonumu tamamen kapattım. Ara verdiğimde ailemle zaman geçiriyordum ya da müzik dinliyordum. İleride doktor olmak istiyorum.

Haberin Devamı

DEZAVANTAJI AVANTAJA ÇEVİRDİM
Bilfen Eğitim Kurumları’nın farklı kampüslerinde birinci olan öğrenciler ve görüşleri şöyle:

LGS şampiyonlarından başarı tüyoları

Muazzez Göksu Özer (İskenderun Ortaokulu): İskenderun’dan İstanbul’a tören için gelirken hayatımın en heyecanlı yolculuğunu yaşadım. Gözlerimi sınav sonucuyla açtım demek isterim ama gece boyu uyumadığım için gözlerim hep açıktı. Sonucu bekliyordum aslında, 5’inci sınıftan beri bunun için çalışıyorum. Pandeminin dezavantajlarını avantaja çevirdim, evde geçirdiğim zamanı ders çalışmak için kullandım. Samimi olmak gerekirse diğer arkadaşlarımdan farklı olarak “Verimli çalıştım” demek yerine “Çok çalıştım” demek istiyorum, çünkü çok çalıştım. Elbette çalışmak yetmiyor, benim ders çalışmak dışında en çok yaptığım şey kitap okumak oldu ve faydasını sınavda da gördüm, analitik düşünme yeteneği kazandım bu sayede. Ben sosyal medyadan da uzak durmayı tercih ettim ama bu kişiye göre değişebilir, kontrolü sağlayabiliyorsanız ne güzel. Lise için hedefim Robert Koleji, sonra da Türkiye’de tıp okuyup, uzmanlığımı yurtdışında yapmak istiyorum.

Haberin Devamı

LGS şampiyonlarından başarı tüyoları

Ada Coşkun (Çayyolu Ortaokulu): Heyacanlıyım tabi, emeklerinin karşılığını almış olmak insan çok iyi hissettiriyor. Zorlu bir süreçti, öğretmenlerimin ve ailemin desteğiyle atlattım. Bana göre sistemli ve ihtiyaca yönelik çalışma başarıyı beraberinde getiriyor. Benim en çok kullandığım yöntem; her şeyi sormak. Aklıma takılan bir konu olduğundan sormaktan çekinmiyorum, mutlaka öğretmenlerime danışıyorum. Ancak tek kriter mola vermeden kendimize alan yaratmadan başarı elde edemeyiz. Pandemi arkadaşlarımla sosyalleşmeyi engellese de resim yaparak, piyano çalarak denge kurmaya çalıştım. İlk tercihim Robert Koleji olacak.

Haberin Devamı

LGS şampiyonlarından başarı tüyoları

Ceylin Alak (Ataşehir Ortaokulu): Çok mutluyum. Hepimizin üstesinden geldiği zorlu sürecin sonunda gururlu hissediyorum. Pandemi her şeyi bizim için daha da zorlaştırmış olsa da öğretmenlerimiz gece gündüz bize destek oldu. Evin içinde fırsat buldukça piyano ve çello çalarak, hobilerime zaman ayırarak stresimi azalttım. Çok ve verimli ne kadar önemliyse psikolojik olarak kontrolü elde tutmak, stresi azaltmaya çalışmak da o kadar önemli. Sınav anında en büyük başarısızlıklar stres olmadan daha kolay odaklanıyoruz diye düşünüyorum. İlk tercihim Robert Koleji’nden yana olacak, lise eğitimimi tamamladıktan sonra ise doktor olmak istiyorum.

LGS şampiyonlarından başarı tüyoları

Gülfem Ekiz (Çamlıca Ortaokulu): Uzaktan eğitimde sınava hazırlanmak zordu ama ben yüz yüze eğitim olduğu dönemlerde de evde kalmayı tercih ettim. Yolda harcayacağım zamanı dinlenerek değerlendirdim. Gece gündüz ders çalıştığımı söyleyemem, çalışmam gerektiği kadar çalıştım. Kalan zamanlarda yasaklar el verdikçe arkadaşlarımla görüştüm, kitap okudum, dizi izledim. Başarının bir sırrı varsa bence düzendir. Ben tüm bu söylediklerimi düzen içinde yaptım ve başardım. Sınava şampiyon olacağım diye şartlanarak girmesem de birinci olacağımı biliyordum. Seneye sınava girecek adaylara tavsiyem kendilerine güvenmeleri olur. Ayrıca sınavın çok önemli olduğunu ancak akıp giden bir hayat olduğunu da unutmasınlar. Benim de İlk tercihim Robert Koleji olacak, bekleyip göreceğiz.

LGS şampiyonlarından başarı tüyoları

Veli Kaan Seren (Çayyolu Ortaokulu): Böyle bir sonuç bekliyordum, şaşırdım diyemem ama mutluyum elbette. Çalışmak ancak nitelikli olduğunda verimli olur. Nitelik derken eksiklerini bilmek ve üzerine gitmeyi kastediyorum. Önceliğimiz ders evet ama hayat dersten ibaret değil, bu dengeyi kurmak çok önemli. Ayrıca her şeyden önce çocuğuz, bunu da unutmamak gerek. Benim de arkadaşlarım gibi ilk tercihim Robert Koleji olacak daha sonra ise yatırımcı olmak gibi bir hayalim var.

LGS şampiyonlarından başarı tüyoları
Ahmet Erhan Avcı (Ankara Eğitim Bilimleri Ortaokulu): Mutluyum, çok çalıştım bu sonucu bekliyordum. Pandemi işi iyice zorlaştırdı ama dezavantajı avantaja çevirdiğimi düşünüyorum, ders çalışmak için daha çok zamanım oldu. Okulun verdiği etütlere katıldım, bol bol deneme çözdüm. Ayrıca dershane ya da özel derse ihtiyaç duymadım. Başarıya giden yol, çalışmaktan geçiyor elbette ama çalışmak yeterli değil. Düzenli ve disiplinli ders çalışmak dışında kitap okumak, sosyal aktivitelere zaman ayırmak da çok önemli. Mesele kitap okumanın hem kendimiz için hem de sınav için faydası var. Ben ayrıca satranç oynadım, satranç turnuvalarına katıldım ve stratejik düşünme açışıdan bunun da faydasını gördüm. Ankara Fen Lisesi’ni tercih etmeyi düşünüyorum. Gelecek sene sınava girecek adaylar kendilerine inanınır ve disiplini elden bırakmazlarlarsa başarabilirler, onlara şimdiden başarılar diliyorum.

LGS şampiyonlarından başarı tüyoları
Sare Yıldız (Elazığ Yönetim Okulları): Tam burslu okuyorum, babam polis memuru, annem ev kadını. Başarılı olabilmek için düzenli ve planlı şekilde çalıştım. Emeğimin karşılığını aldığım için çok mutluyum. İstikrarlı bir şekilde hiç yorulmadan, başınıza her ne gelirse gelsin durmadan çalışmak gerekiyor. Özellikle matematiğe ağırlık vermek lazım, ben hep öyle yapıyordum. Onun dışında inanmak da önemli ama böyle büyük bir hedefe inanmak da kolay değil. Başarımı daha çok, sıkılmadan yorulmadan planlı bir şekilde çalışmaya borçluyum.

LGS şampiyonlarından başarı tüyoları

Furkan Necip Dedeli (Güngören 75. Yıl Ortaokulu): Benim başarımın sırrı her zaman mutlu olmak. Asla moralimin bozulmasına izin vermedim. Eğer ben moralimi bozarsam, tempom düşerse başka insanlar beni geçeceklerdi ve birinci olacaklardı. Her zaman mutlu olmam gerekiyor diye kendime baskı yaptım. Mutlu bir yıl geçirdim. Bizden istenen de galiba bu, stres yapmamak. Her zaman rahat olmak ve görevi de yerine getirmek gerekiyor. Hedefim Çapa Fen Lisesiydi. Şimdi tam puan aldım ama hala aynı okula gitmek istiyorum. O benim hayalim ve hayalimden vazgeçmek istemiyorum. Tüm sene bunun için çalıştım. Daha çok yatırım ve robotlarla ilgilenmek istiyorum. Hem onlarla ilgilenip, hem de yatırım alanında ülkemi geliştirmek istiyorum dedi. Ben çok fazla soru çözdüm, her gün şu kadar soru çözüyorum diyen birçok insan çıkıyor. Bunlara moralimi bozmamaya çalışıyorum çünkü önemli olan planlı yapmak. Ben günde 250 soru civarında çözüyordum. Bazen 300e çıkıyordum ama çıktığımda da düşüyordum ve çok fazla abartmıyordum. Her zaman, düzenli yapmak yeterli olacaktır ifadelerini kullandı.

EDİRNE’DEN 3 ÖĞRENCİ BİRİNCİ OLDU

LGS şampiyonlarından başarı tüyoları

Alper Atlı

Edirne’den de 3 şampiyon çıktı. Soruların tamamını doğru cevaplayan TED Edirne Koleji Alper Atlı ve Oktunç Sağlam ile Edirne Bahçeşehir Koleji öğrencisi Berke Yay, sınavda Türkiye birincisi oldu. Türkiye birincilerinden Alper Atlı, sınava sistemli hazırlandığını belirtti. Elde ettiği başarıdan mutlu olduğunu ifade eden Atlı, sınava kadar çalışmalarını aksatmadan sürdürdüğünü dile getirdi. Başarısında ailesi ve öğretmenlerinin büyük payı olduğunu aktaran Atlı, “Çalışmaktan hiç vazgeçmedim. Bazı günler daha az çalışıyordum ama çalışmadığım hiçbir gün olmadı. Sistemli bir çalışma yaptım. Her hafta başında ne kadar çalışacağımı yazıyordum, buna tam uyamasam dahi bir planım vardı” diye konuştu.

LGS şampiyonlarından başarı tüyoları
Muhammed Fatih Kablan (Adıyaman Türkiye Petrolleri Ortaokulu öğrencisi): Bol bol kitap okuyup ders çalıştım. Ailem ve öğretmenlerim bana destek oldular, ben de sıkı çalıştım bol bol konu tekrarı ve deneme soruları çözdüm, başarımın sırrı bol bol kitap okumak.

LGS şampiyonlarından başarı tüyoları
Özge Alan (Kahramanmaraş Yunus Emre Ortaokulu: Çok mutluyum. LGS sürecinde disiplin çok önemli, tabii ki belli bir düzen ve program çerçevesinde çalışmak gerekli. Türkiye birincisi olmak çok güzel bir duygu, gurur veriyor insana. Pandeminin belli bir etkisi oluyor ama bunu hocalarımız büyük ölçüde gidermeye, bize bunun farkını hissettirmemeye çalıştılar. Okula gidemesek bile sürekli yanımızda olup bizi takip ettiler, süreci çok iyi kontrol ettiler. Bunun için de şanslıyız diyebilirim. LGS sürecinde disiplin çok önemli, tabii ki belli bir düzen ve program çerçevesinde çalışmak gerekli. Canlı dersleri düzenli takip etmek, konularda eksik bırakmamak ve bunları pekiştirecek sorular çözmek gerekiyor. Bu başarımda emeği geçen aileme, hocalarıma, okuluma, destek olan herkese çok teşekkür ediyorum.

Dost Seferoğlu (OMÜ Vakfı Koleji): Ne yaptığımı bilmediğim bir sınavdı. Sınav sürecinde çok fazla sorudan ziyade zor sorular, yeni nesil sorular ve farklı tip sorular çözmeye çalıştım. Onun dışında satranç oynadım. Satrancın dikkat problemini çözmekte çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Özellikle hızlı satranç maçlarının çok işe yaradığını düşünüyorum. Çok fazla kolay soruları tekrar tekrar çözmenin bir manası yok. O yüzden zor ve yeni sorular çözmenin daha yararlı olacağını düşünüyorum.

LGS şampiyonlarından başarı tüyoları
Mehmet Akif Demirel (Aka Koleji): Sınav rüyalarıma giriyordu. Rüyalarımda sürekli optikte kaydırma yaptığımı görüyordum. Sınava girdiğimde okulda yaptığımız deneme gibi hissettim. Beklediğimden daha kolaydı. Öğretmenlerimizin belirlediği haftalık bir soru sayımız vardı. Akşamları online ders çalışıyorduk. İstanbul Erkek Lisesi’ne girmeyi hedefliyorum.

VAN’DAN 2 TÜRKİYE BİRİNCİSİ
Van’ın İpekyolu ilçesindeki Bil Koleji öğrencisi Yusuf Enes Yolcudağ ve Özalp ilçesindeki Hürriyet İmam Hatip Ortaokulu Öğrencisi Hakan Şakar da LGS’de tüm sorulara doğru cevap vererek Türkiye birincileri arasına girdi. Birincilerden Hakan Şakar, Özalp ilçesine 10 kilometre uzaklıktaki Gültepe Mahallesi’nde yaşadığı veher gün taşımalı olarak ilçedeki Hürriyet İmam Hatip Ortaokulu’na geldi. Şakar, Türkiye birinciliğiyle hem ailesine hem de öğretmenlerine büyük mutluluk yaşattı.

LGS şampiyonlarından başarı tüyoları
Eslem Berra Göfer (Ardahan Kazım Karabekir Yatılı Bölge Ortaokulu): Pandemi dolayısıyla genelde canlı derslerden sonra evde ders çalıştım. Yoğun bir çalışma içindeydim. Özellikle matematiğe ağırlık verdim. Her konuyu üç kere dinleyip çalışıyordum. ’Matematiği yapan LGS’yi de yapar’ diyordum. Sürekli test çözdüm ve kitap okumanın bana çok büyük faydası oldu. Paragraf soruları çözdüm. Sabahları çok erkenden kalkıp ders çalışıyordum. Ara sıra kardeşlerimle oynayıp ailemle vakit geçiriyordum. Lise için ilk tercihim Galatasaray Lisesi olacak. Üniversiteyi de yurt dışında okuyarak beyin cerrahı olmak istiyorum.

LGS şampiyonlarından başarı tüyoları
Dlyar Safo (Siirt - Kurtalan Selahaddin Eyyübi İmam Hatip Ortaokulu): Matematik çözüyordum. Son zamanlarda ise iki deneme çözüyordum. Ramazan ayında sahura kadar çalışıyordum. Okulda öğretmenlerimiz her zaman beni motive etmeye çalışıyordu. Öğretmenlerim kitap konusunda yardımcı oluyordu. 500 tam puan bekliyordum ve onun için çalışıyordum. Sınav sonucunu görünce çok mutlu olduk. Türkiye'nin bana çok desteği oldu. Hedefim mühendis olmak. Araç tasarlamak istiyorum. İyi bir liseye giderim inşallah. Çalışmalarımı Türkiye'de yapmayı düşünüyorum. Her gün düzenli bir şekilde paragraf çözmeleri de gerekiyor. Matematik de çok önemlidir. Son iki yılda çok belirleyici oldu. Her gün düzenli çalışma ve en az 40-50 soru matematik çözmeleri gerekiyor. Son 1-2 ayda düzenli olarak deneme çözebilirler. Okulda yaklaşık 100 deneme çözdük.

Aleyna Yüksel (Çorum Cumhuriyet Ortaokulu): Koronavirüs tüm öğrencileri olumsuz etkiledi, hepimiz için sıkıntılı bir süreçti ama biz bunu avantaja çevirdik. Gerek destekleme, yetiştirme kurslarıyla gerekse öğretmenlerimizin desteğiyle çok çalıştık. İdarecilerimizin ve öğretmenlerimizin desteğiyle başardık. Emeği olan öğretmenlerime ve aileme teşekkür ediyorum. İleride genetik mühendisi olmak istiyorum ancak bu hayalim önümüzdeki yıllarda değişebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!