Kültür mantarı zehirli midir ve zehirler mi?

Güncelleme Tarihi:

Kültür mantarı zehirli midir ve zehirler mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2022 17:48

Doğal alanlarda kendi kendine yetişen ve yapısında zehirli madde yer alan şapkalı mantarların kurutulmuş, taze ya da konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi ile birlikte ortaya çıkan bir mantar türüdür. Bu mantarın bilinmeden yenmesi ise ölümle bile sonuçlanabilecek çok ciddi bir zehirlenmeye neden olur. Kültür mantarı zehirli midir ve zehirler mi sizler için derledik.

Haberin Devamı

Mantar zehirlenmeleri, daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında daha fazla görülür.

Kültür Mantarı Zehirli Midir ve Zehirler Mi?

Kültür mantarı insanları zehirleyen bir mantar türü değildir. Ama bu mantarlar yetiştikleri her ortamda, bazı mikroorganizmalar ile de zaman zaman temas edebilirler. Bu mikroorganizma ile bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi ile birlikte hafif bağırsak ve mide şikayetlerinin ortaya çıkarabileceği de unutulmaması gerekir.

Zehirli mantarlar, doğada kendi kendine yetişen ve içinde bir miktar zehir bulunan mantar çeşididir. Bu mantarları bilmeden ya da bilerek tüketmek ise, sonu ölümle bile sonuçlanabilecek derecede çok ciddi sorunlara yol açabilir. Ülkemizde doğal alanlarda sıkça yetişen zehirli mantarların da yer aldığı unutulmamalıdır. Bu nedenle pek çok kişi doğadan topladığı mantarın türünü bilmediğinden dolayı zehirlenme tehlikesi atlatıyor.

Haberin Devamı

Mantar satın alırken daha çok ambalajlı olanları tercih etmeniz gerekir. Aynı zamanda, ambalajda tüketiciyi bilgilendirecek bazı bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da özen göstermeniz gerekir. Mantarın, çok dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Bu nedenle doğadan kendi topladığınız ve hiç bilmediğiniz bir mantarı tüketmemeye özen göstermeniz gerekir. Mutlaka tükettiğiniz mantarın zehirsiz olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Mantarlarla İlgili Yanlış Bilgiler Nelerdir?

Halk arasında mantarlarla ilgili doğru bilinen pek çok yanlış bilgi bulunuyor. Bunlar ise şunlardır;

Yoğurtla yenen mantar insanı zehirlemez.

Mantarı, sirkeli ve tuzlu suda kaynatmak mantarın zehri almaya yardımcı olur.

Kurutulmuş mantarın yenmesi ile herhangi bir zehirlenme olmaz.

Mantar koparıldığı zaman rengi değişmezse mantar zehirsizdir. Aynı zamanda mantarın iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir anlamına gelir.

Ağaçlarda bulunan mantarlar her zaman zehirsizdir.

Salyangozlar hiçbir zaman zehirli mantarları yemezler.

Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirildiği zaman kaşık kararır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!