Krank mili nedir? Neden kırılır ve bozulur? Krank mili arızası nasıl anlaşılır?

Güncelleme Tarihi:

Krank mili nedir Neden kırılır ve bozulur Krank mili arızası nasıl anlaşılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2022 19:56

Krank mili ulaşım araçlarında yer alan ve motor miline iletilen enerjinin dönmesini sağlayan parçadır. Krank mili parçası çeşitli bölümlerden oluşmaktadır. Krank mili parçasının kırılması ya da bozulması parçanın kullanım ömrüne ve diğer özelliklerine göre olmaktadır. Krank mili parçası eskidiğinde düzgün çalışmaz ve diğer faktörleri de olumsuz etkiler. Krank mili parçasının tamiri ya da yenilenmesi gerekir. Krank mili tamiri zor olan bir araba parçasıdır. Krank mili nedir, neden kırılır ve bozulur, krank mili arızası nasıl anlaşılır ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Araba tamircileri ve bu alanda usta olan kişiler mutlaka Krank mili terimi duymuştur. Araba kullanıcıları elbette ki karşılaşmadıkları sürece Krank mili teriminden haberdar olmayabilir. Otomobil üretici firmalar Krank mili parçasına bir hayli dikkat etmektedir. Bunun nedeni Krank mili parçasının işlevi ve diğer özellikleridir.

Krank Mili Nedir?

Krank mili parçası krank kolu olarak da anılmaktadır. İçten yanmalı motorlar pistonun gidip gelme hareketiyle enerji elde eder. Bu enerjinin de motor miline iletilmesi gerekir. Bu iletimi sağlayan ve dönme hareketini çevirme işini halleden parçaya Krank mili denmektedir. Krank mili parçasının da içerisinde olduğu Krank mekanizması vardır. Bu mekanizma bir tür hareketi diğerine dönüştürmek amacıyla meydana gelmiş düzeneklerdir.

Haberin Devamı

Krank Milli Neden Kırılır?

Krank mili parçasının kırılması aslında farklı arızalardan kaynaklanmaktadır. Bu arızalar Krank mili parçasına uğradığında parça tepkime olarak kendiliğinden kırılmaktadır. Özellikle dizel motorlara sahip araçlar daha çok Krank Mili parçasının kırılmasına maruz kalmaktadır. Çünkü bu araçlarda rulman aşınması, deforme olmuş ve yetersi yağlanmış Krank yatağı delikleri vardır. İşte bu durum parçanın kırılmasına neden olmaktadır. Dizel motorlardaki Krank mili parçası kırılmaya eğilimlidir diyebiliriz. Bunun nedeni oldukça sert bir yapıdan meydana gelmesidir.

Krank Milli Neden Bozulur?

Krank mili parçası bazı nedenlerden dolayı hızlı bozulur ve kullanılamayacak duruma gelir. Bunda en önemli etken yağlanma faktörüdür. Yağ pompasının arızalandığını düşünelim. Bu durumda Krank mili ile motorun birleştiği yerler aşırı sürtünecektir. Aynı zamanda bu sürtünme aşırı ısıya neden olacaktır. Bu ısı da yuvanın bozulmasına neden olacaktır. Yatak bozulmuş olduğu için sonradan yağ gönderilse bile bir işe yaramayacaktır. Yatak yağ ile dolamayacaktır. Bu durumda diğer yataklara da yağ gidemeyecektir. Tüm bu nedenler sıralamalı olacak şekilde Krank Mili parçasının bozulmasına neden olur.

Krank Mili Arızası Nasıl Anlaşılır?

Haberin Devamı

Krank mili arızası arabayı sürüş sırasında anlaşılabilir. Sürücü de krank mili arızasından kaynaklı aracının yapmış olduğu olumsuz etkileri fark edebilir. Sürücüler bazı durumlarda sabit hızlarını korumaya çalışır. Yavaş ve dengesiz hızlanmalar nedeniyle sabit hızın korunması daha güç hale geliyorsa Krank mili parçası arızalanmış olabilir. Yanlış zamanlı ateşleme motorda titremeye neden olabilir. Araç kaba ve titreşimli bir şekilde çalışıyor olabilir. Yakıt tüketimi anormal derecede fazla gelebilir. Tüm bu olumsuz etkiler sizlerin Krank mili parçasının arızalandığını haberdar edebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!