Köy okulunun lavantaları Almanya’ya

Güncelleme Tarihi:

Köy okulunun lavantaları Almanya’ya
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2023 07:00

Şırnak’ta yağışların azlığından dolayı tarımda verimin düşmesi nedeniyle Özbek İlkokulu bahçesine dikilen lavantalarda hasat zamanı geride kaldı. Köy okulu öğrencileri tarafından tek tek toplanan lavantalar özenle buket haline getirildi ve Almanya’da bir Türk iş insanına satıldı. Köylüyü kalkındırmak ve onlara az su isteyen alternatif ürün sunmak için bu işe kalkışan okul müdürü Süleyman Köse şimdi de köylüye satış kanalını göstermiş oldu.

Haberin Devamı

Kuraklık, Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Özbek köyünde tarımı etkilemiş, verimin düşmesine neden olmuştu. Suriye sınırındaki köyde tarımdan elde edilen gelirin düşmesi çocukların okuldaki başarısını etkileyince Özbek İlkokulu müdürü Süleyman Köse, köylü için daha az su isteyen ve kolay üretilen alternatif ürün arayışına girdi. Bu amaçla okul bahçesinde öğrencileriyle lavanta yetiştiren müdür Köse, elde ettikleri 500 lavanta buketinin Almanya Köln’de yaşayan bir çiçek toptancısı tarafından satın alındığını söyledi.

Köy okulunun lavantaları Almanya’ya
KÖYLÜ ÜRÜNÜN PAZARI OLDUĞUNU ANLAYACAK
Özbek İlkokulu müdürü Süleyman Köse, şöyle devam etti:
Köyde geçimini tarımla sağlayan ailelerde kuraklık nedeniyle gelirler azalınca bu durum öğrencilerimin başarısına da yansımıştı. Okul bahçesinde boş duran 250 metrekarelik alana ektiğimiz lavantalar hem çocukları mutlu etti hem de köylülerin çok ilgisini çekti. Hasat zamanı gelince öğrencilerimin ‘biz bunları ektik ama şimdi ne olacak’ diyerek düşünceli olduklarını gördüm. Ben de önce yurt içinde sonra da yurt dışında pazar arayışına girdim. Eğer ürünlerimizi yurt dışına gönderebilirsek daha fazla gelir sağlayacağımızı görünce önce Paris’te bir Türk toptancıyla görüştüm ama anlaşamadık. Daha sonra Almanya’da Köln çiçek halinde toptancılık yapan Atila Türker ile görüştük ve anlaştık. Avrupa standartlarında buket istedi, öğrencilerimle birlikte ürünümüzü onun istediği gibi paketledik ve kargoya verdik. Tanesi 1 Euro’dan 500 adet buket gönderdik.500 Euro’luk yani güncel kurla yaklaşık 13 bin liralık gelir belki az görünebilir ama asıl amacım burada köylüye satış kanalı açmaktı. Üretecekleri lavantanın dünyanın pek çok yerinde alıcı bulabileceğini böylece köylü de görmüş oldu. Köy okulları kırsal kalkınmanın meşaleleri olmalı. Yaptığımız çalışmalarla bizler de birer ışık yakabilirsek ne mutlu.

Haberin Devamı

GELİR ÇOCUKLARA VE BAHÇEYE HARCANACAK
Öğrencileri tarafından yetiştirilen lavantaların kısa sürede hem de yurt dışından alıcı bulmasına şaşırdığını söyleyen okul müdürü, ”Almanya’daki bir iş insanıyla anlaştıktan ve lavantaların satın alınacağını duyduktan sonra inanamadım. İçimden ‘ağam benimle eğlenir’ dedim. Satış gerçekleşene kadar da hayal gibi geliyordu. Elde edilen bu gelir okuldaki dezavantajları çocuklara harcanması adına okul aile birliği hesabına yatırılacak. Aynı zamanda bir kısmıyla da bahçeyi büyütüp üretim kapasitemizi artırmak istiyoruz” diyerek gelecek planlarını şöyle anlattı; ”Normalde geçtiğimiz yıl Bodrum’a tayin olabilirdim ama ben burada kalmayı tercih ettim. Yaptıklarımızın ülkemiz adına kıymetli olduğunu ve bizden sonraki yapılacaklar için bir özgüven kaynağı olduğunu düşünüyorum. Bu bir bayrak yarışı, biz tayin olup gittiğimizde yerimize gelecekler bu bayrağı daha yukarı taşımayı kendilerine misyon edinirlerse çalışmalar anlam kazanır. Şırnak Doğu Anadolu’nun Isparta’sı olabilir. Eğer seneye de okulda kalırsam lavanta ekimi yanında okul çatısı altında lavanta işleme tesisi oluşturma niyetim var. Böylece lavantadan ürünler de elde edebileceğiz.”

Haberin Devamı

Köy okulunun lavantaları Almanya’ya
LAVANTA KOKULU ÇOCUK ONUR BELGESİ
Diğer yandan geçtiğimiz hafta karne alan öğrencilere, bir de başarı belgesi verildi. Lavanta bahçesinde sorumluluk alan, çalışan öğrenciler karnelerinin yanında ‘lavanta kokulu çocuk onur belgesi’ ile bahçede poz verdi.

AZİZ SANCAR’DAN MESAJ VAR
Okul müdürü Süleyman Köse, yaptıkları bu faaliyetle ilgili gelişmeleri Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar’a da e-posta yoluyla anlattı. Sancar, Köse’ye verdiği yanıtta; Sevgili Süleyman Hoca. Harika bir iş yapıyorsunuz. Lavanta üreterek çocuklarımıza çalışmanın değerini gösterdiğiniz, Şırnak’ı tüm Türkiye ve dünyaya olumlu yüzüyle yansıttığınız için sizi tebrik ederim. Hem çocuklarımızın hem de ülkemizin sizin gibi insanlara ihtiyacı var. Allah sizden razı olsun. Lütfen çocuklara söyleyin hepsini çok seviyorum ve her birinin gözlerinden öpüyorum. Umarım hepsinin büyüyünce hem ülkemize hem de Şırnak’a büyük hizmetleri olur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!