Klima BTU nedir ve nasıl hesaplanır? Klima BTU hesaplama

Güncelleme Tarihi:

Klima BTU nedir ve nasıl hesaplanır Klima BTU hesaplama
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2022 23:26

Klima BTU hesaplaması, pek çok yaşam alanında tercih edilen bu iklimlendirme cihazlarının hangisinin kapasite açısından hangi ortama uygun olduğunu gösteriyor. Ev, okul, ofis, mağaza, spor salonu, hastane, yazlık vs. derken günümüzde hayatın pek çok alanında yer alan klimalar arasından en doğru seçim BTU hesaplaması yaparak bulabilirsiniz. Klime btu nedir ve nasıl hesaplanır sizler için derledik.

Haberin Devamı

 

 Klima kapasite hesabı, klima satın almak isteyen kişiler tarafından mekanlarının ihtiyacı olan klimayı doğru bir şekilde belirlemek için gerçekleştirilen matematiksel bir işlemdir. 

 Klime Btu Nedir ve Nasıl Hesaplanır? 

 BTU kısaltması, British Thermal Unit (İngiliz Isı Birimi) ise, baş harflerinden meydana gelir. British Thermal Unit, yani diğer bir deyişle BTU bir libre suyun sıcaklığını bir adet Fahrenheit (ºF) yükseltebilmek için gerekli olan ısı miktarına verilen isimdir. Bir enerji birimi olarak bilinen BTU, kullanılan klimanın performansı ile yakından ilgili olduğu için de klima seçimlerinde çok önemli bir yere sahiptir. 

 BTU / h ise, bir klimanın 1 saat içinde ortamdan almış olduğu ya da ortama yaymış olduğu enerjini miktarını gösterir. Bu nedenle de bir klimanın 1 saat içinde ortamdan aldığı ya da ortama yaymış olduğu enerji miktarı ne kadar fazla olursa ısıtma ve soğutma kapasitesi de bir o kadar yüksek olur. Yani yüksek BTU değerine sahip olan klimalar daha büyük metrekarelere sahip olan iç mekanları ısıtırken ya da soğuturken daha düşük BTU kapasitesine sahip olan modeller için de daha minimal mekanlar için uygun oluyor. 

Haberin Devamı

 Belirlenmiş olan sıcaklığa çok daha kısa bir süre içinde ulaşmak istediğiniz zaman yüksek BTU kapasitesine sahip olan klimalardan birini seçmeniz gerekir. Belirlenen sıcaklığa çok daha kısa bir süre içinde ulaşmak ise genellikle büyük mekanlar için tercih ediliyor. Ortalama bir evin küçük odasında ideal sıcaklığa ulaşmak, büyük bir mekana göre çok daha kolaydır. Bu nedenle de ofis, hastane, mağaza, market, dershane gibi büyük iç mekânlara sahip yerlerde yüksek BTU kapasiteli klimalar tercih edilir. 

 Klima Btu Hesaplama 

 Doğru bir BTU hesaplaması yapabilmek için dikkat etmeniz gereken pek çok kriter bulunuyor. Öncelikle klimanın kullanılacağı yerin ait bulunduğu bölge ve o bölgenin iklim koşullarının ele alınması gerekir. Bulunulan bölgenin iklimi ise, klima seçiminde çok önemli bir faktördür. Aynı zamanda aynı metrekare büyüklüğüne sahip olan iki farklı ev, iki farklı iklim koşullarında da BTU seçimi her zaman aynı olmayabilir. 

Haberin Devamı

 Akdeniz Bölgesi, Marmara Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi gibi farklı pek çok bölgeye göre klima BTU hesaplama formülü de değişkenlik gösterebiliyor. Her bölgenin klima BTU hesaplama işleminde kullanılan katsayısı ise şu şekildedir:

 Akdeniz Bölgesi’nin katsayısı: 445

 Ege Bölgesi’nin katsayısı: 423

 Doğu Anadolu Bölgesi’nin katsayısı: 308

 Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin katsayısı: 462

 Karadeniz Bölgesi’nin katsayısı: 385

 İç Anadolu Bölgesi’nin katsayısı: 346

 Marmara Bölgesi’nin katsayısı: 385 Klima teknisyenlerinin bu katsayıları dikkate alması ve hesaplamalarını ona göre yapması gerekir. Daha sonra da soğutulacak alanın metrekare olarak büyüklüğüne geliyor.

Haberin Devamı

 Tüm bu bilgiler ışığında ise, klima BTU hesaplama formülü ise şu şekildedir: Soğutma İhtiyacı (BTU / h) = Bölge Katsayısı x Soğutulacak Alan (m 2) şeklinde hesaplama yapılır. Özetle; klimanın kullanılacağı bölgenin katsayısı ile mekanın büyüklüğü çarpılarak ideal BTU kapasitesi de elde edilir. Eğer klimadan yararlanacak olan kişi sayısı 4’ten fazla olan çok daha nokta atışı bir sonuca ulaşabilmek için formüle şu da eklenebilir: Yukarıdaki formülde çıkan sonuca burada yaşayan her kişi için 600 BTU eklemek gerekir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!