Kiriş Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Kiriş Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı

Güncelleme Tarihi:

Kiriş Ne Demek, Ne Anlama Gelir Kiriş Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2022 18:19

Kiriş, eski Türkçe germek fiilinden türetilmiş bir sözcüktür. Kiriş kelimesinin TDK sözlük anlamı bazı telli müzik aletlerinde kullanılan tel ya da ok yayın yayın iki ucunun arasındaki esnek bağdır. Kiriş kelimesinin TDK sözlükte birçok anlamı vardır ve her anlamda sık sık kullanılmaktadır. Kiriş kelimesinin tüm TDK sözlük anlamlarını sizler için derledik.

Haberin Devamı

Kiriş, yapılarda dört köşeli kalın keresteden betonarme ya da demirden yapılmış yatay bir destek parçasıdır. Kiriş kelimesi ayrıca eğrilerin iki noktasını birleştiren doğru parçası için de kullanılır. 

 Kiriş Ne Demek, Ne Anlama Gelir? 

 Kiriş, yapılarda döşeme ya da kullanım alanı yüklerini taşıyıcılara aktaran ve mekanik olarak da çubuk olarak kabul edilen bir yapı elemanıdır. Betonarme yapılarda ise döşeme yüklerinin ilk olarak kirişlere aktarıldığı ve kesme kuvvetiyle tesirleri taşıyan kolonlara aktarır. Kiriş kelimesinin diğer anlamı bazı telli müzik araçlarında kullanılan ve hayvan bağırsağı ile yapılan teldir. Ok atılan yayın her iki ucu arasında yer alan esnek bağ için de kiriş denir. 

 Kiriş Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı 

 Kiriş kelimesinin TDK sözlükte birden fazla anlamı vardır. Bunlardan ilki müzik araçlarında kullanılan ve hayvan bağırsağından yapılan teldir. İkinci anlamı kasların ucunda yer alan ve kasları kemiklere ya da başka organlara bağlayan tendondur. Eğrilerin iki noktasını birleştiren doğru parçaları için de kiriş denir. Kiriş olmak deyimi de dilimizde sık sık kullanılır. Kiriş olmak ise pasaklı ya da çirkin, pis olmak anlamında kullanılmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!