Kelam Nedir, Ne Demek? Tdk'ya Göre Kelam Kelimesinin Anlamı

Güncelleme Tarihi:

Kelam Nedir, Ne Demek Tdkya Göre Kelam Kelimesinin Anlamı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2021 22:11

Arapça kökenli bir sözcük olan kelam, aynı zamanda İslam dinindeki en önemli ilimlerden biridir. Allah'ın varlığını ispatlamak için akli ve somut kanıtlar sunan ilme kelam olarak tanımlanır. İmam Gazali ve İbn Rüşd başta olmak üzere birçok İslam bilgini, kelamcı olarak nitelendirilir. Kelam nedir? TDK'ya göre kelam kelimesinin anlamını örnek cümlelerle birlikte derledik.

Haberin Devamı

Kutsal kitabımız Kuran'ı Kerim'in isimlerinden biri Kelam-ı Kadim'dir. Kelam-ı Kadim, diğer tüm kitaplardan önce gelen, önceliği olan kitap anlamına gelir. Kuran, birçok kaynakta Allah'ın kelamı olarak da nitelendirilir.

Kelam Nedir?

Kelam, söz ve kelime anlamına gelir. Her kelime, tamlama ve birleşik isim bir kelamdır. Bununla birlikte günlük hayatta gerçekleştirilen konuşmalar ve söyleşilerin Arapça karşılığı da kelamdır.

Kelam Ne Demek?

Söz, ifade ve lehçe anlamına gelen kelam birçok tamlamada, deyimde ve birleşik isimde de kullanılır. İslam bilginlerine göre kelam, laftan üstündür. Çünkü lafın bir derinliği yoktur. Herhangi bir derinliği olmayan, öylesine söylenmiş her söz laf ya da laf-ı güzaf olarak nitelendirilir. Kelam ise hem güzel söylenmiş söz hem de derin manaları olan kelime anlamına gelir.

Örnek Cümleler:

Haberin Devamı

1- Adam o kadar meşgul ki kendisiyle iki kelam edilmiyor. (Konuşmak anlamında)

2- Yazarın son kitabındaki kelamlar, bir söz üstadının elinden çıkmış gibi.

TDK'ya Göre Kelam Kelimesinin Anlamı Nedir?

TDK'ya göre kelam kelimesinin üç anlamı vardır. İlk anlamı kelime ve söz grubu demektir. Örneğin ''nefs'' sözcüğü bir kelamdır. Bununla birlikte ''nefs-i emmare'' tamlaması da kelam olarak tanımlanır.

İkinci anlamı ise söyleyiş ve beyandır. Özellikle güzel bir şekilde ifade edilmiş veciz sözler için bu kelam kelimesi kullanılır.

TDK'ya göre kelam kelimesinin üçüncü ve son anlamı dil ve lisandır. Örneğin Kelam-ı Fars, Farsça anlamına gelir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!