Kaynak nedir ve nasıl yapılır? Kaynak çeşitleri nelerdir

Güncelleme Tarihi:

Kaynak nedir ve nasıl yapılır Kaynak çeşitleri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2021 03:52

İmalat, tadilat ve üretim işlemlerinde birçok fonksiyon aktif olarak kullanılmaktadır. Bu kullanılan fonksiyonlardan bir tanesi de kaynak işlemleridir. Kaynak bir çeşit birleştirme işlemleri olarak bilinmektedir. İmalat ve üretimde çok etkin olarak kullanılmaktadır. Bizde bu yazımızda kaynağın ne olduğunu, nasıl yapıldığını, kullanıldığı alanları ve çeşitleri hakkında bilgilendirme yapacağız. İşte, kaynak kullanım alanları ile işlemlerinin nasıl gerçekleştiği sizler için derledik.

Haberin Devamı

Kaynak, malzemelerin birleştirilmesi amacı ile yapılan bir çeşit üretim ve imalat yöntemidir. Kaynak, tahta, ahşap ve plastik unsurlara yapılmamaktadır. Kaynağın yapıldığı malzemeler demir, metl ve benzeri malzemelerdir.

 Kaynak Nedir?

 Termoplastik, metal ve demir gibi unsurların birleştirme, monte etme işlemlerinde kullanılan bir çeşit üretme ve imal etme işlemine kaynak denmektedir. Burada birleştirme işlemi yapmak için kaynağın kendine has malzeme ve teknikleri bulunmaktadır. Belli başlı iki çeşit kaynak yöntemi bulunmaktadır.

 Kaynak Nasıl Yapılır?

 Kaynak yapma işlemine ilk önce kaynak yapılacak kısımların eritilmesi ile başlanmaktadır. Eritme yapılan bu kısma bir çeşit dolgu malzemesi eklenir. Akabinde de bu eritme yerinin soğutulması ve sertleşmesi sağlanır. Bu şekilde kaynak işlemi tamamlanmış olur. Bazı kaynak çeşitlerinde ise ısının yanı sıra basınç ile de birleştirme işlemleri yapılmaktadır. Basınç ile yapılan kaynak set lehimleme ile gerçekleştirilmektedir. Bunun içinde erime işleminin yapılmasına gerek kalmamaktadır.

Haberin Devamı

 Kaynak Çeşitleri Nelerdir?

 Kaynak çeşitlerini iki başlık altında incelemek mümkündür. Bu ana başlıklarında alt başlıkları olan kaynak çeşitleri bulunmaktadır.

 En çok kullanımda olan eritme kaynağı çeşitlerini şu şekilde maddelendirmek mümkündür.

 - Elektrik Ark ile yapılan kaynak

 - Gaz Eritme yöntemi ile yapılan kaynak

 - Tozaltı kaynak işlemleri

 - Tig adı verilen ve açılımı "tungstern inert gaz" ile kaynak yöntemi

 - Mig ismi ile anılan "metal inert gaz" kaynak şekli

 - Kısaltması Mag olan "metal aktif gaz" kaynak yöntemi

 Basınç kaynağı şeklinde görülen kaynak yöntemlerine şu şekilde sayabiliriz:

 - Soğuk basınç uygulanarak yapılan kaynak

 - Nokta direnç kullanılarak yapılmakta olan kaynak

 - Alın direnç kaynak şekli

 - Sürtünme kaynağı şeklinde yapılan yöntem

 - Saplama yöntemi ile yapılan kaynak türleri

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!