Karma eğitimin kaldırılması için sendikadan Genel Kurul’a önerge

Güncelleme Tarihi:

Karma eğitimin kaldırılması için sendikadan Genel Kurul’a önerge
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 11:04

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, karma eğitim zorunluluğunun kaldırılmasına ilişkin 19’uncu Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu’na da önerge vereceklerini söyledi. Anadolu otelcilik ve meslek liselerinin öğretim programları ve çizelgelerinden alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersinin çıkarılması önerisi ise Milli Eğitim Şurası’nda reddedildi.

Haberin Devamı

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Antalya'da düzenlenen 19’uncu Milli Eğitim Şurası'nın yapıldığı otelde basın toplantısı düzenledi. Şura'da birçok maddenin hak ettiği değeri bulamadığını, bazılarının algı operasyonuyla ters çevrilerek amacının dışına çıkarıldığını savunan Gündoğdu, birçok maddenin de eğitime fayda sağlayacak nitelikteki kararlara dönüştüğünü söyledi. Gündoğdu, "Burada Bakanlığın, bilhassa Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı'nın salonlarda dolaşıp oturum başkanlarına 'şu konuya girmeyin, şu konu tartışılamaz' gibi yaklaşımlarda bulunduğunu görüyoruz. Bu demokratik bir tavır değil" diye konuştu.

Hazırlıklı geldik

Sendikaları tarafından çıkarılan dergileri basın mensuplarına gösteren Gündoğdu, bu dergilerde karma eğitimle ilgili Türkiye'de ve dünyadaki uygulamaları ele aldıklarını aktardı.
Şura kararlarına uyup uymamanın bakanların kendi iradesinde olduğunu, bugüne kadar uyulmamış yüzlerce şura kararının bulunduğunu anlatan Gündoğdu, "Ama birçok teklifin karara dönüşmesini bile engelleyici yasaklayıcı yaklaşımları üzülerek görüyorum ve bunun eğitime bir faydası olmayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

17’nci Milli Eğitim Şurası'nda alt komisyonda katsayı engelinin kaldırılması yönünde verdikleri önerinin, 4'e karşı 63 oyla kabul edildiğini söyleyen Gündoğdu, "O günün Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı da 'Bu oylamayı içime sindiremiyorum' demişti. Önce Talim ve Terbiye Kurulu başkanları eğitimi, demokrasiyi, Şura'yı, Şura'ya verilecek teklifleri ve alınacak kararları içine sindirse iyi olur" dedi.
Eğitim ve öğretim programlarının paydaşlarla yürütülmesi gerektiğini dile getiren Gündoğdu, okul öncesi ve ilkokul öğrencilerinin de din eğitimi özgürlüğünden yararlanması gerektiği belirtti.

Karma eğitime ilişkin öneri verilecek

Karma eğitim zorunluluğunun kaldırılmasına yönelik bir soru üzerine Gündoğdu, şöyle konuştu:
"Üst komisyona da Genel Kurul’a da önergemizi vereceğiz. Gündeme alıp almamak elbette Şura Başkanı'nın bileceği bir şey. Eğer gündeme alınırsa evet demek ve reddetmek de Genel Kurul'un işi. Burada bu kabul gördüğünde, eğitimin bütün meseleleri çözülmüş olmayacak. Reddedildiğinde Türkiye bir dayatmadan kurtulmuş olmayacak. Altını çizerek söylüyorum. 70 yıl var olan seçenek karma eğitim, kız liseleri ve erkek liseleri... Bu seçeneklerin yeniden halkın önüne konulması, siz seçeneği koyun, siz yasağı kaldırın halk ya da çocuklar isterse tercih etmesin, tercih edilmediği için açmayın. Dayatmalara, keyfi uygulamalara karşıyız."

Haberin Devamı

Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin Anayasa gereği matematik, Türkçe gibi mecburi bir ders olduğunu anlatan Gündoğdu, şöyle dedi:
"Ama öyle bir algı operasyonu var ki matematik gerekli ders, din kültürü zorunlu ders denilerek, bu zorunluluk üzerinden vuruluyor. Halbuki ders kültür dersi, din kültürü konuları içerisinde, Hıristiyanlık, Budizm, Yahudilik gibi başka dinler de vardır. Ama genellikle, bu milletin gelenekleri, görenekleri, örfü, adeti ve din bilgisi yer alır. Gayrimüslim öğrenciler de mevzuat gereği, isterlerse muaf tutulurlar. Anayasa'nın o hükmü açık olmasına rağmen 1,2 ve 3’üncü sınıflarda dikkate alınmıyor olması ciddi bir eksiklikti."

Haberin Devamı

Gündoğdu, 'her türlü lise açılabilir ama özel imam hatip açılamaz' yasağının da kaldırılması gerektiğini savundu.

Atatürk'ün uygulaması geri gelsin

Rakip sendikaların bazılarının, karma eğitime yönelik önerilerine karşı çıktığını, bazılarının da Atatürk ile ilişkilendirildiğini anlatan Gündoğdu, "Biz zaten Atatürk'ün uygulaması geri gelsin diyoruz" dedi.
70 yıllık Cumhuriyet tarihinde Çamlıca Kız Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, İzmir Kız Meslek Lisesi gibi kız ve erkek liselerinin bulunduğunu anlatan Gündoğdu, "Karma eğitim kaldırılsın diye bir teklif getirmedik. 70 yıllık uygulamaya geri dönülsün. Metin Bostancıoğlu'nun getirdiği, 'biçki dikiş kursuna erkek almadan kurs açılamaz' dayatması, bu eğitimden kaldırılsın. Atatürk'ün kurduğu başlattığı, 70 yıllık Cumhuriyet uygulamasına geri dönelim diyoruz "diye konuştu.

Haberin Devamı

Alkol servisinin çocuklara yaptırılmaması önerisi kabul görmedi

Gündoğdu, Şura'ya öneri olarak sundukları otelcilik meslek liselerinde alkollü içeceklerle ilgili önergelerinin oy çokluğuyla reddedildiğini dile getirdi. Gündoğdu, "Evet, demokratik bir Şura. Baskıların altında oy çokluğuyla alkol servisinin çocuklara yaptırılmaması önerisi kabul görmüyor" dedi. Ahmet Gündoğdu, "Gölgesiz, demokratik, özgür iradeyle oy verilebildiği, bakan ve yetkililerinin de eğitimin her konusunun tartışmaya açılmasını kendileri için zenginlik gördüğü gelecek şuralar diliyorum" dedi.

Eğitim Bir-Sen tarafından gündeme getirilen öneri gerekçesinde, “Anayasa’nın 58. Maddesinde, ‘devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır’ hükmü yer alıyor. Buna karşın 18 yaşından küçük çocuklara alkol içerikli bir dersin öğretiminin yapılması kabul edilemez. Zaman kaybetmeden alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersleri öğretim programlarından çıkarılmalı” ifadelerine yer verilmişti.

Haberin Devamı

Din kültürü lisede 2 saat

19. Milli Eğitim Şurası’nda liselerde din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin 2 saate çıkarılması önerileri benimsendi. Bilim ve medeniyet tarihinde öne çıkan düşünür ve ilim adamlarının çalışmalarına, eserlerine ve etkilerine ilkokul, ortaokul ve liselerde ilgili derslerin öğretim programları ile ders kitaplarında yer verilmesi, bütün ortaöğretim kurumlarında görsel sanatlar dersi adı altında geleneksel sanatlar, hat, ebru, tezhib ve minyatür öğretim programlarının uygulanmasına imkan verilmesi, ortaöğretimin tüm sınıflarında matematik ve fen bilimleri seçmeli derslerinin içerisinde ayrı ayrı fizik, kimya ve biyoloji uygulamaları derslerinin haftalık ders çizelgelerinde yer alması, liselerde din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin 2 saate çıkarılması önerileri benimsendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!