Kanarya Türleri Ve Özellikleri Nelerdir? En İyi Öten Kanarya Cinsi Hangisidir? Kanarya Kuşlarının Özellikleri..

Güncelleme Tarihi:

Kanarya Türleri Ve Özellikleri Nelerdir En İyi Öten Kanarya Cinsi Hangisidir Kanarya Kuşlarının Özellikleri..
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2021 13:00

Kanarya hayvan bilimi teriminde yer alan ve insanlar tarafından da sevilerek kafeste beslenebilen bir kuş türüdür. Kanarya kuşunun kendi içinde birbirinden farklı cinsleri bulunmaktadır. Kanarya kelimesi Latin dilinde köpek demektir. Bu kelime cannarie sözcüğünden alınmıştır. Kanarya türleri ve özellikleri nelerdir, en iyi öten kanarya cinsi hangisidir, kanarya kuşlarının özellikleri nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Kanarya cinsleri çeşitli renklerde olabilmektedir. Ayn zamanda kanarya kuşu ötmesiyle de bilinmektedir. Kafeste rahatlıkla beslenebilen bir kuş türüdür. Boyutları çok büyük olmamakla beraber sevimli görüntüleri vardır. Bu yüzden de insanlar ve kuşları seven bireyler kanarya türüne meraklıdır. 

 Kanarya Türleri ve Özellikleri Nelerdir? 

 Kanarya türleri çeşitli kategorilere ayrılmıştır. Bu kategoriler şöyledir; Birinci cins ötüm kanaryaları, ikinci cins şekil kanaryaları, üçüncü cins renk kanaryaları ve dördüncü cins kıvırcık kanaryalar olaraktır. 

 İşte birinci cins ötüm kanaryaları şöyle sıralanmaktadır: 

Harz edel roller 

Amerikan ötüm kanaryası 

Malinois kanarya 

Harz edel roller çeşidi Alman cinsi olarak tanınmaktadır. En güzel öten kanarya türlerinden biridir. Almanya ülkesinin Harz dağlarında yetiştirilmektedir. Bu kuşlar nefes alırken bile ötmektedir ve ötme seslerindeki nağmelerle bilinmektedir. 

Haberin Devamı

 Amerikan ötüm kanaryası, farklı kanarya türleriyle eşleştirme sonucunda üremiştir. Orta uzunlukta kanatları vardır. Çıkıntılı omuzlarıyla bilinmektedir. Ötme sesleri ise kuvvetli, hafif ve yumuşaktır. 

 Malinois kanarya, Belçika ülkesinin Malin kentinden türemiştir. Harz kanaryası ile görünümleri benzemektedir. Sadece ötüş bakımından bu kanaryadan farklıdır. 

 İşte ikinci cins şekil kanaryaları şöyle sıralanmaktadır: 

Norwich kanarya 

Parizyen kanarya 

Yorkshire kanarya 

Crest kanarya 

Lizard kanarya 

Norwich kanaryanın ana vatanı İngiltere ülkesinin Norvich bölümüdür. Tombul ve daha kısa bacaklı olarak bilinir. Büyük ve yuvarlak başlarıyla dikkat çeker. Güçlü ve dayanıklı kuşlardır. 

 Parizyen kanarya ses ve görünümleriyle dikkat çekmektedir. Kıvırcık tüyleri bulunmaktadır. Aynı zamanda kıvırcık olan bu tüyler karışıktır. Bu tüylere zarar gelmemesi için bu kanarya kuşu tek başına beslenmektedir. 

 Yorkshire kanaryanın da ana vatanı İngiltere ülkesidir. İnce ve uzun kuşlardır. Bakımının iyi yapılması gerekmektedir. Bu şekilde on yıla kadar yaşayabilmektedir. Beslenmesi önemlidir bu yüzden özel kanarya yemleri seçilmelidir. Ayrıca tüy dökümleri oldukça fazladır. 

Haberin Devamı

 Crest kanaryalar ise oldukça çekicidir. Bu kuşlar şapkalı ve şapkasız olarak kendi arasında ikiye ayrılır. Çok değişik renkleri vardır. Şapka denilen bölge büyüktür. Bu şapka göz ve gagaları örtmektedir. Şapka olmadığında ise kafa yapısı çok daha büyük gözükmektedir. 

 Lizard kanaryanın tüyleri kertenkele derisine benzemektedir. Bu yüzden de beğenilmektedir. Hareketli, neşeli ve küçük yapılı kuşlardır. Tüyleri sık ve parlaktır. 

 İşte üçüncü cins renk kanaryaları şöyle sıralanmaktadır: 

Yeşil sarı kanaryalar 

Kahverengi ve tonları kanaryalar 

Lipochrome kanaryalar 

Yeşil sarı kanaryalar hafif yeşil, oranj, bej, kızıl, bronz, kula yeşil ve normal yeşil gibi renklere sahip kanarya kuşlarıdır. 

Haberin Devamı

 Kahverengi ve tonları kanaryalar ise karışık renkler, kızıl kahve, kırmızı alaca ve gümüş kahve denilen kanarya kuşlarıdır. 

 Lipochrome kanaryalar da beyaz kanarya cinsleri olarak bilinmektedir. Bu kanarya kuşlarında renk olarak dominant beyaz, kırmızı oranj ve recessive beyaz baskındır. 

 İşte dördüncü cins kıvırcık kanaryalar şöyle sıralanmaktadır: 

Regotto kanarya 

Padovan kanarya 

Agi İtalyan kıvırcığı 

 Regotto kanarya üretimi bizim ülkemizde yaygın değildir ve kıvırcık kanarya çeşitlerinde yerini almaktadır. Boyları 15 cm nin altındadır. Bu kanaryalar kıvırcık tüylerle kaplıdır. 

 Padovan kanarya İtalya ülkesinin Padovan bölgesinde yaygındır. Bu kanarya kuşlarının tepe kısımları kıvırcıktır. Hatta tüyleri de kuş büyüdükçe sanki bir gül görünümüne sahip olur. 

Haberin Devamı

 Agi İtalyan kıvırcığı denilen kanarya türü İtalyan ülkesinin en küçük çeşidi olarak karşımıza çıkar. Bu kuşun beslenmesi ve üretimi zordur ve bu yüzden de yaygın değildir. 

 Kanarya Kuşlarının Özellikleri Nelerdir? 

 Kanarya ispinozgiller ailesinin bir üyesidir. Evcilleştirilir ve kafeste beslenebilir. Erkek olan kanarya kuşları esaret altında yaşamlarını 10 yıl sürdürebilmektedir. 

 Kuluçka büyüklüğü ise 3 ve 4 şeklindedir. Serinus üst sınıfı olarak bilinmektedir. Kütle ağırlıkları 8,4 ve 24 gram arasında değişmektedir. Uzunlukları da 10 ile 12 cm arasında değişkenlik göstermektedir. Korunma durumu standart olacak şekilde asgari seviyededir. 

 Kanarya kuşunun ana vatanı Kanarya adaları olarak bilinmekte ve ismini de buradan almaktadır. Genel özellikleri arasında küçük oluşu, sevimli oluşu, kafes kuşu oluşu, yeşil ya da sarı tüylerinin varlığı, koni biçimindeki küçük gagalı oluşu yer almaktadır. Aynı zamanda ana vatanı olan Kanarya adaları ise Atlas Okyanusun'da bulunmaktadır. 

Haberin Devamı

 En İyi Öten Kanarya Cinsi Hangisidir? 

 En iyi öten kanarya cinsi yukarıda da listelenen ve ötüm kanaryaları arasında yer alan Harz edel ve Malinois kanarya cinsleri olarak bilinmektedir. 

 Hatta kanarya ötüm yarışmasında Kayseri ilinden Ali Kahraman isimli kişiye ait Malinua cinsi kanarya en iyi öten kuş seçilmiş ve ödüle layık görülmüştür. 

 Harz edel cinsi kanarya kuşları bağırmadan konuşur gibi ötmektedir. Bu bakımdan da dikkatleri üzerine çekmektedir. Bu kanarya kuşları uzun uzun nefesleri kesilmeden şarkı söyler gibi ötmektedir. Üstelik sesleri yumuşak ve dinlendiricidir. 

 Malinois kanarya ise ilk ötüş de aynı tonda uzun kalarak daha sonra tonu ve sesi sanki farklı bir kuş ötüyormuş gibi değiştirmektedir. Bu yüzden de nağmeleriyle bilinmektedir. Çünkü sanki bir şarkıda nağme yapar gibi öterken de yukarı çıkıp aşağıya inmekte ve nağme oluşturmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!