Kampüste hayat nasıl kolaylaşır?

Güncelleme Tarihi:

Kampüste hayat nasıl kolaylaşır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2023 10:03

Üniversite kampüslerine yeni gelen öğrenciler açısından her ekim ayı heyecan, sevinç aynı zamanda belirsizliklerle başlar. İlk günler çoğunlukla yeni işleyiş ve işlemlerle doludur, bunların çoğu da yeni döneme ait problemlerin çözülmesini gerektiren, çok da sempatik olamayan konular.

Haberin Devamı

Lise öğrenimi sonrasında üniversite sınavını kazanarak ve belki de il değişikliği yaparak yeni bir sürece başlayan öğrenciler, üniversite yaşamlarındaki ilk aylarını kaygılanmadan geçirebilmeleri, süreci öz güvenlerini kazanabilecekleri bir döneme çevirmek için bazı davranış, düşünce ve becerilere sahip olmaları gerekir. Bu yazının konusu henüz çok acemi olan bu gençlere yol gösterici bilgileri özetlemek. Yeni gelen öğrencilerin üniversiteli olma sevincini taze tutacak, karşılaştıkları problemleri çözmekte kolaylık sağlayacak bazı püf noktaları var. Şüphesiz her bireyin karşılaşacağı sorunlar dahil oldukları üniversite, bölüm, kişilik özelliklerine, tecrübe durumlarına, mevcut imkan ve şartlara özgü olsa da çözümler hemen hemen aynı. Lise öğrenimi sonrasında üniversiteyi kazanarak ve belki il değişikliği de yaparak yeni bir sürece başlayan öğrencilerin, yeni yaşamına kolayca alışabilmek için dikkat etmesi gereken bazı noktalar var.

Haberin Devamı

ÜST SINIFLARDAN ÖN BİLGİ ALIN
Tercih yaptığınız bölüm, fakülte, üniversite, kampüs ve il imkânlarını en iyi üst sınıflardaki öğrencilerden öğrenirsiniz.

ORYANTASYONU GÖZ ARDI ETMEYİN
Yeni öğrenciler için ilk hafta içinde bölüm, fakülte ve üniversiteyi tanıtmak üzere oryantasyon etkinlikleri düzenlenir. Bunlara mutlaka katılın. Bu toplantılarda kampüs yaşamı, ders seçme ve geçme koşulları, öğrenci hak ve yükümlülükleri, sağlık, beslenme, kültür ihtiyaçlarının nasıl giderileceği anlatılır. Üniversitenin oryantasyon etkinliği yoksa danışman hocanızdan talep edin.

SORU SORMAKTAN ÇEKİNMEYİN
Kantinde ve bölüm koridorlarında rastladığınız öğrenci, asistan veya öğretim üyelerine yeni okulunuz hakkında sorular sorabilirsiniz. İlk haftalarda kampüs içinde yolunu bulmaya çalışan yeni öğrencilere herkes özel ilgi gösterir.

HOCALARIN ODASINI BİRLİKTE ÖĞRENİN
İnternet sayfasında adı, unvanı, odasının yeri bildirilen akademik danışmanınıza ulaşmak için gerekirse tüm hocaların oda kapılarındaki isimleri kontrol edin. Bu arayışta sizin gibi yeni başlamış arkadaşlarınızla hareket etmek sosyal ilişkilerinizi de güçlendirir.

Haberin Devamı

YAŞAM RUTİNİNİZİ DÜZENE SOKUN
Yaz boyu bozulan uyku düzeninizi bölüme başlamadan önceki 10 gün içinde düzene sokmalısınız. Geceleri sosyal medyada vakit geçiren, film izleyen, oyunlar oynayan ve geç uyuyan gençler okulun ilk haftasında hemen her şeyi kaçırır. Devamsızlık nedeniyle ders bırakanların en belirgin özelliği uykusuzluk ve şüphesiz geç uyanma problemi. Uyku düzeni ve beslenmeniz bir yükseköğretim öğrencisine yakışır nitelikte olmalı.

KENDİ İHTİYAÇLARINIZI KENDİNİZ KARŞILAYIN
Bütçenizi ilk defa kendiniz yönetmeye başlıyor olabilirsiniz. Yerel öğrenci ulaşım kartını hemen edinmek, alışveriş için en uygun adresleri öğrenmek önemli. İlk adımı yurtta kalarak atmak hayatı biraz daha kolaylaştırır. Aynı zamanda yurt yaşamı başkasının haklarına ve kendinize saygı duymayı öğretir. Bu arada düğme dikmek, küçük sökükleri onarmak, ütü yapmak ve makinede çamaşır yıkamak gibi konularda becerilerinizi geliştirin.

Haberin Devamı

YENİ ARKADAŞLIK DİNAMİKLERİNE DİKKAT
Oda ya da ev arkadaşlığı yanında fakültede ders ve etkinlik arkadaşlıkları da kurulacak. Arkadaşlığın anlamı ve derinliği kesinlikle değişecek. Bu aşamada arkadaş etkisiyle dersleri ihmal etme riskler arasında. Dikkat edilmesi gereken en temel kural, büyük gruplar halinde kurulan arkadaşlıkların bireye hâkim olmasına izin vermemek, anlamsız bir rüzgâra kapılmamak.

OKUMADAN EVRAK İMZALAMAYIN
Özellikle okuma ihtiyacınızı bilerek kampüslere gelen ve set halinde kitap satan pazarlamacıların senetleri veya sözleşmelerini imzalamayın. İçinde bir tuzak madde olabilir. Ev kiralarken kira kontratını da deneyimli bir büyüğünüzün kontrolünde yapmanız önemli.

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTENİN KURALLARI VAR
Ders geçme kriterleri ve hukuki haklarınız için bölüm internet sitesini inceleyip bazı dokümanları bilgisayar veya telefonunuza indirmeniz gerekli. Özellikle lisans öğrencileri için yürürlükte olan akademik ve idari yönetmelikleri mutlaka okumalısınız.

BURASI LİSEDEN ÇOK FARKLI
Ezberlemekten çok araştırarak öğrenme, bilgileri tartışarak farkı açılardan yorumlama gibi temel akademik alışkanlıklar edinmelisiniz. Dersi derinleştirmek size bırakılır. Ders geçme, sınav ve not sistemi liseden tamamen farklı. Artık daha kalabalık ve büyük salonlarda ders dinleyeceksiniz. Hızlı not tutma becerisi geliştirmelisiniz. Siz anlayıncaya kadar tekrar eden öğretmenler olmayacak. Vize, final ve bütünleme sınavlarının doğası lise sınavlarıyla aynı değil. Araştırma ödevi üstlenerek, sunum yaparak ek puanlar almak üniversite sisteminde mümkün.

Haberin Devamı

İPLERİ BAŞTAN SIKI TUTUN
Üniversiteye adım atan öğrenci lise son sınıftaki YKS stresinden kurtulmanın ve belki aileden ayrılmış olmanın etkisiyle ilk yılı bir özgürlük dönemi olarak algılayabilir. Bu da okulun daha ilk yıllardan uzamasına sebep olabilir. Hazırlık sınıfı ‘balayı’ gibi algılanır. Ancak ipleri baştan sıkı tutmak sonunda size kazandırır.

KENDİNİZİ GELİŞTİRME FIRSATLARINI İYİ DEĞERLENDİRİN
Çoğu öğrenci ders dışı faaliyetlerin önemini belki de mezuniyete kadar kavrayamaz. Oysa kulüpler ve topluluklar, üniversite yaşamının en önemli işlevini yerine getirmekte önemli rol oynar. Bireyin kültürel, demokratik, sosyal gelişimine ve kariyerine fayda sağlar. Önünde vizyon açar.

TATİLLERİ VERİMLİ GEÇİRİN
Okul dışı zamanlarda bulunduğunuz kenti incelemek üzere geziler yapın. Bu aktiviteleri yurtdışından değişim programıyla gelmiş yabancı bir öğrenciyle yaparsanız çok yönlü faydalar sağlamış, yabancı dil pratiğinizi de geliştirmiş olursunuz. Ülke çapında yapılan öğrenci festivallerinin yanında eğitimleri de takip edebilirsiniz. Ayrıca hem okuyup hem de çalışmaya açık olun. Part-time işler bile değerli referanslar sağlayabilir. Ancak çalışırken üniversite ikinci plana düşmemeli. Yarı zamanlı çalışmak için okulunuzdaki ilgili birime de başvurabilirsiniz.

KÜTÜPHANEDE YERİNİZİ ALIN
Bilim ve eğitimde gelişmiş ülkelerin kampüslerinde kütüphanelerin ışıkları sabaha kadar sönmez. Siz de kütüphanede yerinizi alın. Kaynakların içinde araştırma yapmak sizi daha iyi motive edebilir.

PROJELERE GÖNÜLLÜ OLARAK KATILIN
Öğretim üyelerinin araştırma projelerine gönüllü olarak katılın, bu gönüllülük size ileride proje asistanlığına kadar fırsat sağlayabilir.

MEMDUH SAMİ TANER KİMDİR?
1984 yılında Yalova Lisesinden mezun olarak Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya bölümüne girdi ve 1989 yılında Kimyager unvanıyla mezun oldu. Aynı yıl Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Nükleer Teknoloji Anabilim Dalında yüksek lisans (master), daha sonra aynı Enstitünün Nükleer Uygulamalar Bölümünde Radyofarmasötikler (Radyoaktif ilaçlar) üzerine Doktorasını yaptı. Tez çalışmaları için İngiltere, ICRF-Londra Kraliyet Kanser araştırma merkezinde Prof. Dr. Stephen J. Mather’in davetlisi olarak araştırma faaliyetlerinde bulundu, bu sırada İngiliz Eğitim sistemini inceleme fırsatı da bularak ‘Bilim Eğitimi’ ile ilgilendi.

Ege Üniversitesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalında, Bilim Uzmanı olarak asistan eğitim programları ve Radyofarmasi çalışmaları yaptı. 2007 yılında Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalına kurucu öğretim üyesi olarak geçti. Halen bu fakültede, fizik Eğitimi Anabilim Dalı’nda görev yapmaktadır. Fizikokimya, Radyofarmasi, Fen Astronomi Astrokimya ve Kimya Eğitimi konularına odaklanmıştır. Çocuklara yönelik bilim eğitimi çalışmaları özel ilgi alanıdır. Son 10 yılda “Deneylerle Bilim Okulu” adlı proje okulu ile yaz dönemlerinde Akdeniz Üniversitesi kampüsünde çocuklara yönelik TÜBİTAK destekli bilim etkinlikleri düzenlemektedir. Bilim Toplum çalışmaları ile TÜBİTAK 4006 Programı Antalya İl Temsilcisidir. Antalya Kimya Olimpiyatlarını başlatarak TÜBİTAK Bilim Olimpiyatlarından sonra hayata geçirilmiş ‘Türkiye’deki tek Kimya Olimpiyatı’nın yürütme kurulu başkanıdır. Ayrıca Dünya’da ve ülkemizde yeni bir bilim dalı olan Astrokimya ile ilgilenmektedir. Astrokimya Eğitim Derneği Yönetim Kurulu başkanıdır.

BAKMADAN GEÇME!